Last news in Fakti

24 Май, 2014 17:18 23 989 3

Слав и Хубен: Отивате на абитуриентски бал, а не на карнавал

  • слав атанасов-
  • хубен хубенов-
  • абитуриентски-
  • бал-
  • карнавал

Простото и семплото е най-красиво и най-дълго издържа във времето, твърдят модните специалисти Слав Атанасов и Хубен Хубенов

Слав и Хубен: Отивате на абитуриентски бал, а не на карнавал - 1
Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

24 май е ден на българската просвета и култура и празник на славянската писменост. На този ден множество дванайсетокласници се разделят с живота в училище и поемат по пътя на зрелостта. Или поне така се очаква...

Символично, тази раздяла се отбелязва с една последна вечер – абитуриентски бал. Абитуриент, най-просто казано, означава зрелостник. След като вече е „скъсал” с живота в училище, от човек се очаква по-зряло, умерено, овладяно поведение, характеризиращо се с това, че преди да направиш нещо, първо трябва да се замислиш. Или поне така се очаква...

Като причислим и споменаването на думите „просвета” и „култура” , смятам че именно абитуриентският бал е първият подходящ момент, в който младите имат възможността да демонстрират, че притежават такива. Те обаче правят точно обратното.

Всяко следващо поколение, сякаш се опитва да надмине предишното, като демонстрира просветеност единствено в пошло поведение и минимум вкус. За култура и дума не може да става.

По този повод и като превенция за напред, от Факти.Бг потърсихме мнението на едни истински исполини в сферата на модата у нас – Хубен Хубенов е стилист и моден редактор, а Слав Атанасов – един от най-добрите гримьори в страната.

На какво се дължат абсурдните визии на които ставаме свидетели по време на абитуриентските балове?

Слав: На много неща. Първото, което ми хрумва  е липсата на вкус. Това даже е и генералният отговор. Къде се крият причините за това, вече е съвсем друг въпрос.

Не може да подминем и влиянието на поп-фолка, като най-популярната музика у нас, колкото и да не ми харесва това. Няма какво да се лъжем, тя оказва голямо влияние върху визиите. Много голяма част от хората в България слушат тази музика и съответно копират от нея, а в поп-фолка всичко е по много.

Парадоксът в случая е, че в последните две-три години представителките на поп-фолк музиката доста поизчистиха визиите си откъм коса и грим. Станаха по-модерни, по-изчистени и т.н.  Не разбирам защо обаче, имитаторите продължават да изглеждат като имитатори на поп-фолка от преди пет години. В смисъл, че те не еволюират заедно с визията на певиците.

Третият възможен отговор е една генерална липса на натрупване и знание, относно стила и естетиката. Тук в България не сме много напред в това отношение. Тези традиции на натрупвания в други страни са в порядъка на столетия, докато при нас сякаш все още си изживяваме тази вълна на демокрацията. Искаме от всичко по много, свободни сме да правим каквото си искаме и да се обличаме както си искаме. Това е синдрома на прохождащия вкус и стил. Малко е първенюшко и балканско, но това е положението.

Бих намерил причина и  в това, че липсва контрол от страна на родителите. Това също ми прави много лошо впечатление. Въпреки че говорим за зрелостници, те все пак имат и родители, които до този момент са слушали какво да правят или поне би трябвало. Според мен, за това че девойките изглеждат по този начин, има вина и семейството. Бил съм свидетел на полуголи момичета с гордо застанали родители до тях.

Хубен: Според мен въпроса излиза извън естетиката. Най-бруталните визии, както казваме, идват или от лоша прическа, или от прекален тен на кожата, или от изкуствени гърди, които не са подходящи за абитуриент, каквото и да си говорим, или от кофти дреха, което според мен се свежда до едни много сериозни лични проблеми.

Демонстрирайки псевдо лукс по време на бала, много голяма част от абитуриентите избиват комплекси, че всъщност възможностите им не се простират до там, до където им се иска. Търсенето на това, как да изглеждаме по-луксозно, води до изкривявания, които в действителност опират до реалната самооценка, на това кой си, къде си и на колко години си.

С: Българите като цяло сме много комплексирани.  Много се чудя на момичетата на 18 години, които веднъж са на тази възраст. Когато станат на 30 години ще се молят да имат това дупе, тази кожа и тази момичешка визия. Ти си тийнейджър до 20 години. След това ще дойде времето, в което наистина ще ти се налага да носиш грим, да си правиш корекции и т.н. Не мога да разбера, защо никой в България не поеме отговорност за това и не каже, че едни деца не може да си слагат силиконови гърди. Това не е хубаво и като имидж.

Трябва да поумнеем и да си израстем грешките. Трябва и да разберем, кое е стойностно и кое не. Прави се целия този цирк с баловете, но никой не говори за това, че децата са неграмотни и живеят само с идеята за бала – токчета, голи гърбове, напивания, дискотеки и какво ли още не.

Там се инвестира едно внимание и никой не казва, че всъщност това не им е най-важният ден в живота, тепърва предстоят важните неща. Не се инвестира и в образование.

По баловете дефилира един уродлив псевдо лукс и кич, като този „лукс”, когато бъде съблечен следва единствено работа в мола. Парадоксално е. Това е като „богаташа”, който пести за скъпата кола, а живее в панелка. Но това вече са общи неща. Не се отнасят само за абитуриентите.

Добре де, по пътя към поумняването и израстването не се ли минава и през грешките?

Х: Със сигурност се минава през грешките, но виждаме, че става все по-лошо!

С: Ние 25 години правим тези грешки. Ако всъщност сме наистина умни, каквито претендираме, че сме, и непрекъснато се сравняваме, защо не се сравняваме с другите в наистина хубавите неща.

Трябва да се отчете факта, че колкото и хора да не харесват това, ние сме по-близо да Ориента, отколкото до Западна Европа. Хем искаме да сме европейци, хем щракаме с пръсти и културата ни е друга. Това не е драма само по себе си, но поне да го правим откровено, а не да претендираме за едно и да вършим друго.

Х: Защо да допускаме грешка, която се случва веднъж в живота и повече не можеш да я поправиш. А балът се случва веднъж. Поумняването трябва да е преди това. Трябва да се осъзнае, че всъщност абитуриентският бал е бал и бидейки такъв, има етикет, който трябва да се спазва и който е малко по-класически.

Трябва да осъзнаем, че това не е карнавал, а е бал. Това е церемония за завършване на 12-годишно образование и би трябвало да изглеждаш интелигентно. Лично за мен, тези момичета, които изглеждат по този начин, който обсъждаме в момента, сами показват, че явно не са научили много за тези 12 години обучение.

Освен поп-фолка и родителите, роля за това има и училището, така ли?

Х: Естествено. Все пак, в най-добрия случай, през тези 12 години те са прекарали по 5 дни в седмицата в училище. Младите хора не трябва да изграждат мнението си за света и погледа си върху него, единствено на базата на техния личен опит, а и с този на родителите и учителите. Тук пак стигаме до факта, че това как ще изглеждаш накрая на бала е много комплексен проблем.

С: В момента говорим в контекста на баловете, но като цяло стандартът ни, на нас българите, е такъв. Не поставям всички под общ знаменател. Има много момичета със стил и вкус, които са от семейства с такъв стил и вкус. Възпитани са така и знаят, че не е „ок” на 18 години, пред цялото училище да си по голо дупе и с гърдите напред.

Х: Но възпитанието не идва само от родителите, а и от училището, приятелите, като цяло средата е много определяща.

С: Хубаво е да има и един родител, който да ти каже „Не, няма да ходиш по улицата по този начин!”, посред бял ден при това.

Също така, някой момичета са имали и добрия пример на майките си. Едно момиче, от малко подсъзнателно изгражда вкуса и стила си покрай този на майката. Ако някой вкъщи дава добър пример, вероятността ти да израснеш чрез този пример е много голяма.

Кои са най-често срещаните стилистични грешки, които допускат младите и как да са „секси” без да са смешни?

Х: Аз мога да го кажа много просто – твърде много солариум, твърде много грим, твърде много коса и твърде много плът. Най-бързият и прост начин, за това да сме стилни на бала, е да има умереност в това, как изглеждаме и какво избираме.

А сексът във визията, ако търсим такъв, лично смятам, че трябва да идва не от голите гърди или късите поли, а от погледа, осанката, маниерите, които отново говорят за една интелигентност.

С: Много често цитираме във Фейсбук някакви крилати фрази на дизайнери и всякакви други. Те са го казали, по-сексапилно е облеченото, а не разсъблеченото. За да си стилен, преди да излезеш махни нещо от себе си – обеците, гривната или т.н. Идеята е, че по-малкото е по-добре.

Всеки мъж и всяка жена, която е с повече опит ще го потвърди. Забраненият плод е по-сладък и интересен. Ако излагаш всичко на показ като на сергия, то считай, че си бита карта. Тук сексапилът е криворазбран и всичко е на показ.

Много по-секси е да загатваш и да прикриваш, за да има интрига. Това е истинският сексапил.

Х: Понякога даже граничи и с порното. Не е сексапил, а е вулгарност и пошлост.

Ще дадете ли няколко практически съвета, как с минимум средства да постигнем максимум ефект?

С: Има много начини. Първо има едно загнездване, че семейството трябва да направи три ипотеки за бала на детето, което е адски глупаво, в условията в които живеем. Счита се, че тези пари трябва да отидат за много скъпи тоалети и аксесоари.

Аз съм имал много абитуриентки през годините, които с не много средства, а с фантазия и вкус са постигали прекрасни резултати. В България вече има много марки, които не са чак толкова скъпи и имат много приятни вечерни тоалети. С правилните аксесоари може да минеш с рокля от 200 лв. и да изглеждаш страхотно.

Х: Всеки е наясно, че на бала заминава някаква сума пари. Най-добрият и разумен, според мен, вариант е да инвестираме в малко по-скъпи аксесоари – чанта, обувки, бижу. В съчетание с една проста черна рокля, добър грим и прическа, аутфита със сигурност ще изглежда скъпо. Може да си позволим да дадем повече пари за добавките, отколкото за самата рокля, като така със сигурност ще спестим средства.

Какво е актуално в момента, какви са модните тенденции?

Х: Всичко. В последно време се забелязва тенденцията, че няма тенденция. Може да носим абсолютно всичко. Най-важното в последните сезони и според мен това ще е и тренда занапред, е да открием какво ни отива – дали да носим цветя, пастелни или неонови тонове, или черно и т.н. Всичко е модерно.

Дайте съвет и за момчетата, кое е от значение в мъжката визия?

Х: При гардероба на момчетата съветът ми е същия - да заложат на по-качествени аксесоари. При мъжете ключово в добрия външен вид е кройката на костюма.

С: Хубава инвестиция е един класически костюм. Момчетата тепърва ще навлизат в живота и ще имат много поводи, в които ще им се налага да носят костюм. Могат да заложат на нещо много класическо като дреха и по-екстравагантно като аксесоари. Така костюма може да се носи и по много стандартен начин, ако се налага, а на бала може да се облече и с маратонки.

Х: Важното при момчетата е кройката на сакото и панталона да пасват на фигурата. Това означава, че ако не успеят да го намерят в магазините, спокойно могат да се обърнат към шивач.

Вие какви абитуриенти бяхте?

Х: Аз не съм бил, тъй като не си ходих на бала.

С: И аз нямаше да ходя на бал. Уговорих се с родителите ми да не харчат пари за това. Исках да дам тези пари за екскурзия, за спомени. Това беше преди 18 години. Трябваше да замина в деня на бала, но изместиха екскурзията.

Майка ми разбра, два дни преди това и ме прати директно да си купя костюм, защото не можело да не отида на завършването си. Малко я възмутих с избора си, защото си взех практични неща. Направих си сет от панталон, риза и сако, които не бяха в комплект и които след това скъсах от носене по отделно.

Може ли да завършим по този начин: За да сте нетрадиционни и различни от другите, не харчете маса пари за тоалети за бала, ами по-добре ги вложете в нещо по-приятно, и практично като спомени от екскурзия например?

С: Тези пари тепърва ще трябва да се влагат в образование и какво ли още не. Плюс това има още нещо, с което искам да подсетя всяка една абитуриентка. Решавайки да направи всичко това сега, когато и е позволено и роклята, грима, прическата и т.н. са на макс и от всичко по много, много ми се иска просто да се замисли – ако се види след 10 години на снимка, как е изглеждала на бала си, дали ще я показва без да се срамува? Това е спомен, който остава за цял живот и адски много хора си крият снимките, именно защото са изглеждали безумно.

Х: Простото и семплото е най-красиво и най-дълго издържа във времето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 6 Отговор
  • 2 Dian Dimov

    6 1 Отговор
    Симеоне,Симеоне......
  • 3 Бай Иван

    0 4 Отговор
    На кой му пука?