ФАКТИ.БГ

Жената на Гешев съдружник с ортака на Ваклин? Зам.-главният прокурор отговори

Възникват въпроси около делото срещу Десислава Иванчева

Публикувана: 17 Май, 2019 11:08
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8570
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Детелина Ханчева - жената, с която зам.-главният прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин, твърди в свой материал Фрогнюз. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът ѝ Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин. На показанията на последния се крепи обвинението срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които получиха присъди от 20 и 15 години затвор.

Иван Гешев присъства на зрелищната и безпрецедентна по своя род акция по задържането на двете жени пред Спортната палата през април 2018 г. Присъдата им беше произнесена на 15 април 2019 г. Около тази дата са извършени действия по заличаване на информация, която може да ни отведе до връзката между Детелина и Иван Гешев. Самият той в публичните си декларации посочва, че партньорът в живота му не следва да бъде публично достояние. Обществено известно е, че двамата имат две момиченца.

Връзки

Оказва се, че Детелина Ханчева е съдружник във фирма „ОТЕА“ ООД с дружеството „М консулт 95“ ЕООД, управлявано от бизнесмена Марио Кръковски. Именно Кръковски влиза в различни бизнесконфигурации с Александър Ваклин. Интересна подробност е че „М консулт 95“ притежава целия бизнес парк „Илинден“, който се намира на ул. „Генерал Столетов“ № 11. В него се помещават и всички фирми на Ваклин и Кръковски.

От документите е видно, че Детелина Ханчева освен съдружник с Кръковски, си е купила изгодно различни имоти от фирма, свързана с него.

Първата покупка на Детелина става няколко месеца след фалита на Корпоративна търговска банка. Фрогнюз припомня, че в него Гешев има водеща роля като обвинител. На 9.12.2014 година тя се „обзавежда“ с апартамент в Зона Б17 от 72 кв. м., намиращ се на ул. „Генерал Столетов“ № 8 . Продавач е „МС Консулт 2010“ ЕООД. Две години по-късно си взима от тях и паркомясто, от 19 кв. м. в същата сграда. През лятото на следващата година – на 9.08.2017 г., дамата става горд собственик на част от поземления имот, върху който е построен блока.

Любопитно е, че точно отсреща, буквално на метри от блока на Детелина, на ул. „Ген. Столетов“ № 11 се намира бизнес сграда „Илинден“, която е собственост на Ваклин и Кръковски, като в нея се помещават фирмите им.

„МС Консулт 2010“ ЕООД

Фирмата „МС Консулт 2010“ ЕООД е собственост на „МАВ Груп 21“ ЕАД . Прехвърля ѝ я офшорната компания, регистрирана на Сейшелските острови „Трансвю Холдинг Лимитид“. Управител е Марио Кръковски. През януари 2019 г. „МС Консулт 2010“ променя адреса на седалището си от ул. „Ген. Столетов“ № 11 на ул. „Стефан Стамболов“ 28, където е и седалището на „М Консулт 95“, съдружник на Детелина Ханчева. Кореспонденцията обаче продължава да се води на офис 12 в бизнес сградата на Ваклин и Кръковски. Сложните връзки продължават да се заплитат като имената Кръковски и Ваклин неизменно вървят ръка за ръка.

Така например „МАВ Груп 21“ ЕАД се води също на адрес ул. „Стефан Стамболов“ 28. Дружеството притежава и „МАВ Груп“ ЕООД, където Кръковски е управител. В „МАВ Груп 21“ е вписан в съвета на директорите. Собственик е Мартин Паралиев.

Имотът, който притежава „М Консулт 95“ е бил преди това собственост на друга фирма – „София Централ“ ООД - където съдружници са Александър Ваклин и „МС Консулт 2004“. От своя страна „София Централ“, регистрирано на ул. „Генерал Столетов“ офис 15, заедно със спомената вече офшорка, са съдружници в дружество „МАБ Билд Груп“ ЕООД. То се намира на ул. „Генерал Столетов“ № 11, офис 12. т.е. отново в комплекс „Илинден“. До 2016 г. дружеството се е наричало „МС Консулт 2009“.

Сега да погледнем и към „МС Консулт 2004“ - съдружници са били Марио Кръковски и Александър Ваклин. На 24 април 2018 г., т.е. няколко дни след ареста на Иванчева и Петрова, фирмата е прехвърлена на Кирил Кирилов, като седалището на фирмата отива на ул. „Стефан Стамболов“ 28, а адресът за кореспонденция остава в комплекс „Илинден“, офис 15, до офис 16, където пък откриваме „Ваклин Груп“. Въпросният Кирил Кирилов очевидно не е случаен и по всичко личи, че е свързан с Кръковски и Ваклин. На негово име излиза и т.нар. фирма „София Централ Б“. Управител тук е самият Кирилов, но забележете, че собственици са „МС Консулт 2004“ и „ПАР България“ ООД.

Съдружници в последната посочена фирма са трима души – Александър Ваклин, Питър Кларк и Робърт Уинтър. Оказва се че двамата чужденци живеят в един и същи апартамент в ж.к. „Люлин“. По време на делото „Иванчева“ стана ясно, че Ваклин се е оплаквал на Петко Дюлгеров – третия подсъдим по делото, че „англичаните го притискат“. Дали той е имал предвид Кларк и Уинтър само можем да гадаем.

Детелина Ханчева и Иван Гешев

Жената до Гешев Детелина Ханчева е крупен поземлен собственик на ниви във Волуяк, получени като дарение. Тя има и друга фирма - „Дейна Ди Консулт“ ЕООД. В нея Детелина е собственик, а сестра ѝ Нели се води управител. И тук се случва нещо много интересно. Фирмата до преди дни се води на адреса на наследствения имот на Иван Гешев, който той е декларирал в публичните си данни – Волуяк, „Дружба“ №63. Два дни преди съдия Иво Хинов да даде тежките присъди – на 12.04.2019 г. (петък), адресът на дружеството е променен. В понеделник Десислава Иванчева и Биляна Петрова разбират, че години на ред трябва да лежат в затвора заради показанията на Александър Ваклин срещу тях.

Изводи

В интервю Иван Гешев твърди, че един от най-близките му приятели, още от детинство, днес е строителен предприемач. От всичко казано до тук става ясно, че жената до Иван Гешев е имала бизнес отношения със съдружника на Александър Ваклин – Марио Кръковски- и двамата строителни предприемачи. Детелина Ханчева си е купила имоти от дружество на Кръковски – апартамент, гараж и земя. Така Детелина се оказва комшийка на Кръковски и Ваклин.

През последните години Ваклин и Кръковски имат заплетени бизнес отношения, включващи създаване и прехвърляне на фирми, които се водят главно на два адреса. Това са ул. „Стефан Стамболов“ 28 и собствената им бизнес сграда „Илинден“ на ул. „Генерал Столетов“ 11. Именно тази сграда е в съседство с имота на Детелина.

Прегледът на документите ни отведе и към офшорката „Трансвю холдинг лимитид“, за която вече ви споменахме. Тя е била и първоначален собственик на „МС Консулт 2010“ – фирмата продала апартамента с гаража и земята на Детелина Ханчева. Справка показва, че тази офшорка е свързана с Обединените Арабски Емирства. За нея има документи в Панамските досиета.

Отговорът на Гешев

Пред "Дневник" Иван Гешев казва, че няма да коментира лични въпроси и така нито отрича, нито потвърждава за Детелина Халачева. Той реагира на материала с думите: "Не чета "Фрогнюз" по хигиенни съображения. На второ място - по делото КТБ, по което съм прокурор, има доказателства и данни за свързаност на журналисти от тази медия с подсъдими лица, намиращи се в Белград, респективно подсъдимият Цветан Василев. Така че очаквам всякакви неща, които могат да излязат от този сайт и няма да се изненадам, ако кажат всичко – включително, че майка ми е човекоядец".

На въпрос дали това е атака срещу него самия в навечерието на избора на нов главен прокурор и при положение, че името му е спрягано за евентуален кандидат за поста, Гешев отговори, че атаките срещу него даже са закъснели.

"99% потвърждавам и към този момент, което казах и преди - не смятам да участвам в това кално състезание", уточни зам.-главният прокурор.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
смоко
2 Отговор
Дядо ми на такива им викаше "маскари"

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +100

Bahti
3 Отговор
България Изгуби най ценният Ресурс. Млади хора. Тия дуднат за чии?

Оценка:
-1 +73

663
4 Отговор
Нито избори, нито протести ще променят нещата, единствено Президентът да вдига войската иначе оправия няма!

Коментиран от #23


Оценка:
-10 +114

rolangaros
5 Отговор
Мисля , че е редно да започнеш да четеш !

Оценка:
-1 +34

Преброяване на бесните язовци
6 Отговор
#Оставка ве Д(п)С-арски нагляр. Не четял от хигиенни съображения... Ти еВа и смешника. Аз пък избягвам да гледам противно-тъпата ти физиономия също от хигиенни съображения. Ако ти я гледам повече от 5 секунди най-много да се издрайфам от погнуса.

Оценка:
-5 +78

124
7 Отговор
Мафия ,мръсници и мерзавци ни управляват за съжаление

Оценка:
-3 +77

Клюкар
8 Отговор
По списък и всички на стадиона,ама не на мач. Колкото и да струва билета,ще гледам.

Оценка:
-1 +71

9
Този коментар е премахнат от модератор
Колко
10 Отговор
Много хора има за избиване в тая прогнила държавица

Оценка:
-0 +71

И ся Ко правим?
11 Отговор

До коментар #2 от "смоко":


Аааа, значи така, а? Наглеци долни, мафия.

Оценка:
-0 +46

Иван Гешев
12 Отговор
в затвора за престъпления срещу правосъдието и злоупотреба с власт.

Оценка:
-1 +53

Сатаната
13 Отговор
На батко хубавците, мила родна гербава помия. Ще надминат комунистическите си учители, на това се казва добър учител, ученикът да те изпревари. ЗА всички вас които продължавате да им лижете гъ----те имам запазени "прекрасни" сепарета с джакузи во веки веков.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +48

Хахаха
14 Отговор

До коментар #13 от "Сатаната":


Сигурно с по един българин до всяко.

Оценка:
-0 +15

the
15 Отговор
всички са набъркали в кацата с медеца

Оценка:
-0 +37

Бай Шиле
16 Отговор
А бе ясно е,че са я сготвили тази Иванчева.Но това не променя факта,че е искала и взела подкуп.

Коментиран от #27


Оценка:
-40 +7

Една
17 Отговор
А на учинайка ми мъжо й познава един много важен. Значи, ако ме оберат на улицата, ще си мълча, ако някой мой познат познава съдията Пфффффф

Оценка:
-2 +13

Иванова
18 Отговор
Той не стига те крали ,крали,ами и жените им крали.Как ще се оправим? Напълно се отчаях.

Оценка:
-2 +36

Хасан40
19 Отговор
Кой колкото може крал. Едните са на проценти и само апартаментчета купуват , а други си имат квартали и градчета. Но без власт имащи намесени и " съдебна система " не може. Нито ТИМ щяха да имат половината България ,нито тези София. А колко са хубави Сейшелските острови , Арабските емирства и Руските банки... А Вие платихте ли си данъците ?

Оценка:
-0 +24

Пешо
20 Отговор
Иван Гешев си е за затвора и ще влезе там. Малко му остава още.

Оценка:
-1 +32

Биде
21 Отговор
Мале, мале свински черва - няма разплитане!А Ваклин просто е направил услуга , той си знае срещу какво!!!

Оценка:
-1 +30

Неутрален
22 Отговор
Шумов, като казваш А кажи и всичкио останало, покажи всички съдружници на Х , иначе се получава много долнопробо и мерзко. Но май ти плащат само за да пишеш и заливаш с мръсотии, досега не си доказал обратното.

Оценка:
-14 +2

Ивана
23 Отговор

До коментар #4 от "663":


Това е най-правилният ход, ако изобщо се предприеме.

Оценка:
-1 +8

Ставрю
24 Отговор
Навързали са се като свински черва. Еииии прост народ сме магия ли ни направиха тее политици гледаме си ги как се вихрят крадът лъжат закона го нямат за нищо и си гледкаме все едно нищо се не случва. Ваи ваи ваи.

Оценка:
-0 +22

1234
25 Отговор
Народния съд е необходим отново и никой няма да възрази

Оценка:
-1 +20

Истината
26 Отговор
Целия държавен апарат е обхванат от корупция и от мафията на престъпната шайка начело с бай аз съм прост.Да си върнем държавата ,за да не я унищожат тези лапачи.Каквото и да си мислите,гласувайте за всяка друга партия,но не и за герб.

Оценка:
-0 +22

Искала взела
27 Отговор

До коментар #16 от "Бай Шиле":


това твърди Гешев, а както виждаме нито е искала нито е взела!

Хахаххахахахаха, истината е една ГЕРБ СА НАЙ$ГОЛЯМИТЕ КРАДЦИ СЛЕД ВАНЧО КОСТОВ И СДС!

Оценка:
-0 +18

Garrincha
28 Отговор
Мърша, всичко е мърша до мърша !

Оценка:
-0 +11

Ханчева
29 Отговор
Гешев е гей.

Оценка:
-1 +5

Драйвър
30 Отговор
Тази статия ми напомня на едно телевизионно предаване от моето детство ,казваше се :Измислици-Премислици с бате Влди,само,че тук е с бате Цецо от Белград ;)

Оценка:
-5 +1

31
Този коментар е премахнат от модератор
Правила за всеки
32 Отговор
Гешев, Гешев и ти си един боклук без аналог,ако те подкара Прокуратурата с един нехранимайко за прокурор като теб, пришки ще те избият за 24 часа...Правиш се на Главен Прокурор ама спри се малко , като се събудиш пак си ти...

Оценка:
-1 +2

Lili
33 Отговор
Сравнен с останалите Гешев е ангел небесен!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.