Last news in Fakti

17 Май, 2015 14:50 1 169 0

Сериозни промени очакват Формула 1

  • формула 1-
  • промени-
  • моторни-
  • състезания-
  • бърни екълстоун-
  • сериозни-
  • фиа

Идеята за връщане на атрактивността на състезанията ще влезе в сила от 2017 година

Сериозни промени очакват Формула 1 - 1
Снимка: БТА/АР

Любителите на високите скорости и моторните спортове най-накрая ще могат да се насладят на една по-вълнуваща Формула 1.

Това стана ясно след среща между представители на ФИА (Международната федерация по автомобилизъм), президентът на Формулата – Бърни Екълстоун и членове на най-влиятелните тимове от състезанията при най-бързите мъже на планетата.

Планират се нови, революционни промени, влизащи в сила  от сезон 2016 година, за по-бързи и мощни болиди, които да върнат зрителския интерес.

Гумите

Всички отбори застанаха зад идеята на Force India, в която се настоява за право на свободен избор в 2 от общо 4-те типа сухи гуми (сликове), позволени на състезание. От компанията-производител Pirelli не са съгласни с предложението, но нямат избор, ако бъде прието.

Задните гуми на болидите ще бъдат по-широки, от сегашните 360мм ще се премине на 420мм. Това ще подобри сцеплението значително и резултатите във времената ще бъдат подобрени.

По-бързи болиди

Как ще се случи това. Обмисля се варианта колите да бъдат олекотени с около 30, до 50 килограма.  Това няма да задължи пилотите да свалят килограми или да накара производителите да използват по-леки материали за болидите, защото оскъпяването ще е прекалено високо.

Планът е да се смъкне тегло от електрониката и скоростните кутии, които отново ще бъдат 6-степенни, давайки възможност за по-добра бързина при завоите. Така се очаква да бъдат свалени по няколко секунди  от времената на всяка една обиколка. 

Качване на оборотите и шума

Въпреки че президентът на Формула 1 – Бърни Екълстоун искаше по-сериозни промени в конструкцията на двигателите, те ще останат 1,6-литрови, с турбо и хибридни системи. Все пак феновете на моторните спортове ще могат да се насладят на по-мощни двигатели, чиято мощност ще бъде вдигната до 1000 конски сили.

Също така се проектира изграждането на нова система на ауспусите, която да доведе до по-силен шум при развиване на високи обороти.

Презареждане с гориво

През 2009-та бе презареждането с гориво бе премахнато поради куп причини – опасност в бокса, бавене на пилотите и т.н. От ФИА ще върнат ще премахнат тази регулация, но ще запазят ограничението в количеството гориво за пилотите – 100 килограма на състезание, 100 килограма дебит на час.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА