Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 07:00 1 306 2

Игра на тронове във футболна Европа

  • игра на тронове-
  • футбол-
  • ювентус-
  • реал-
  • шампионска лига-
  • анализ-
  • псж-
  • роналдо

Футболната карта на Европа може да се промени

Игра на тронове във футболна Европа - 1
Снимка: БТА/ AP

Паузата за изиграване на футболни срещи от международния календар е едно от най-досадните неща за всеки привърженик. Това са дни или седмици, в които цари тягостна атмосфера, нарушавана единствено от плахите опити на турнири като Лигата на нациите да предизвикат интерес у запалянкото. За щастие, клубните сблъсъци се завръщат в края на другата седмица. Мини-почивката за тимовете е идеалното време да бъде направена равносметка на случващото се в Европа, тъй като вече се забелязват тенденции, предвещаващи да се превърнат в закономерност в края на сезона. Шампионатите са в едва начална фаза и е рано да се правят генерални заключения, но вече се забелязват големи промени на футболната карта.

От старта на топ първенствата на Стария континент има един отбор, който е безпогрешен. Десет победи от десет мача и едва пет допуснати гола. Това е Ювентус. От този сезон наблюдаваме един малко по-различен Ювентус, защото през лятото бе осъществен грандиозен трансфер с привличането на Кристиано Роналдо. Португалският нападател вече започна да бележи важни голове за „Старата госпожа“, а двете му асистенции срещу Наполи в калчото (при победата с 3:1) показаха, че той няма да е само консуматор. „Бианконерите” ще атакуват Шампионската лига и техните конкуренти имат поводи за притеснение. Офанзивната мощ на Юве е безгранична, а оръжията в арсенала на торинци не се свеждат само до това дали Роналдо ще има ден. Ювентус желае да пренареди картата на Европа и да свали от трона Реал (Мадрид). „Старата госпожа“ се намира в извънземна форма и предизвиква страх, но проблемите за отбора идват отвън. Името на Роналдо беше забъркано в аферата „Майорга” с обвинение за изнасилване през 2009 година. Според „Ла Република” португалецът съзира заговор срещу себе си от страна на Флорентино Перес, който иска да му отмъсти за напускането на Реал. Облаците над Роналдо се сгъстиха и заради угрозата рекламните му договори да отидат по дяволите. Ако CR7 съумее да се абстрахира от външните атаки, то Ювентус може да се възкачи на трона през този сезон.

На северозапад от Апенините, във Франция, друг отбор също гази наред и е превключил на мълниеносна скорост. ПСЖ записа девет от девет във френското първенство, отбелязвайки цели 32 гола. Ако решат още сега да окичат парижани със златните медали в Лига 1, няма да сгрешат. Във Франция те нямат конкуренция. Рубиконът на ПСЖ за поредна година ще е Шампионската лига, в която тимът вече записа загуба – от Ливърпул на „Анфийлд”. ПСЖ ще атакува европейския връх в опит да продължи френската доминация и на клубно ниво. Френски отбор не се е качвал на трона от 1993 година. Или иначе казано – на война, като на война. À la guerre comme à la guerre.

Игра на тронове във футболна Европа
БТА/ AP, ПСЖ има атомно нападение

Кралят на Европа е съкрушен. Доминацията на Реал (Мадрид) в Шампионската лига почти сигурно ще приключи през тази година и на трона ще се възкачи нов крал. Ако преди година някой беше казал, че Реал няма да успее в четири поредни мача да вкара и един гол, и то срещу отбори като ЦСКА (Москва) и Депортиво Алавес, щеше да бъде вкаран в затвора с указ на испанския крал. Реалността за „кралския клуб” обаче никак не е розова. Без Кристиано Роналдо мадридчани сякаш са забравили как се бележат попадения, а фразите „Реал не е Роналдо” все повече не издържат на аргументи. Атаките и философията на тима се въртяха около CR7 през последните години, и без него Реал (Мадрид) е съвсем различен отбор. Ще е нужно време за адаптиране, но такова време в Мадрид не се дава. Юлен Лопетеги вече предвкусва уволнението си и ако не вземе извънредни мерки, то историята ще го забрави. Реал разполага с топ футболисти и огромен опит, но без магията на Роналдо в Шампионската лига четвърти пореден трофей изглежда трудно постижима цел.

Задават се големи трусове и в Германия, където към трона на Байерн (Мюнхен) настървено тръгна Борусия (Дортмунд). „Жълто-черните” са единственият отбор освен Юве, който няма загуба до този момент. Шампионската лига не е реалистична цел за Борусия, но свалянето на Байерн от върха в Бундеслигата за първи път от 2012 година без съмнение е! Има индикации за смяна на полюсите в Германия, а медиите дори пишат за бойкот в съблекалнята на баварците. Треньорът Нико Ковач продължава да търси своя оптимален състав, но експериментите му доведоха до криза. Равносметката е четири поредни мача без победа. Забелязват се и признаци на изчерпване от страна на опитните бойци в Байерн. Застаряващият състав се нуждае от глътка свеж въздух и намиране на баланс, но Ковач до този момент не може да го направи. Положителното в катаклизмите на Реал и Байерн е, че се случват в началото на сезона и все още има време пропадането да бъде спряно.

Игра на тронове във футболна Европа
БТА/ AP, Тежко е без Роналдо

На Острова също има индикации за нещо голямо – Ливърпул шампион. Когато за последно „мърсисайдци” спечелиха титлата в английското първенство, Западна и Източна Германия все още не се бяха обединили, а MC Hammer още беше популярен. Ливърпул хвърли страшно много пари за трансфери по време на лятното меркато, включително 65 милиона паунда за бразилския вратар Алисон. Юрген Клоп обаче не разполага с необходимата широчина и класа на състава, за да се бори на няколко фронта. От решаващо значение за сезона на Ливърпул ще е представянето на Манчестър Сити в Шампионската лига. Ако тимът на Пеп Гуардиола отпадне още през пролетта, то „червените” могат да се сбогуват с амбициите си за титла в Англия. Челси също има аргументи да спечели златото в Премиършип. Един измежду тези три отбора ще стане шампион, но неизвестните в уравнението са прекалено много на този етап през сезона.

Новият сезон във футболния сериал Игра на тронове вече започна. Обещава да е много по-вълнуващ от преди. Претендентите за величие са много.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЦСКА умре

    4 4 Отговор
    Лука Модрич я заслужава. Курвалдо и да не си помисля да присъства.