Last news in Fakti

29 Май, 2019 20:23 3 421 9

Христо Христов: Безпрецедентна намеса в редакторската политика на Гонг

  • христов-
  • намеса-
  • политика-
  • гонг-
  • сайт

"За свободата на избор, за различната гледна точка, за собствените ти убеждения и за правото на мнение човек не трябва да прави компромис", написа Христов

Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика. Като изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете Гонг, Вести и Дарикнюз. Два от тези три сайта са създадени от мен и моя екип преди повече от 10 години и досега са се радвали на свобода в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност. Ето една такава:

https://cska.gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/zadava-se-ogromen-skandal-cska-zaplashen-ot-izhvyrliane-544038

Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие".

Подобна е ситуацията и с Ники Александров, който е главен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в Гонг. Единственият "грях" на Ники е, че е фен на ЦСКА.

Гонг не е сайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е друг отбор. Гонг е сайт на феновете на спорта или поне беше.

Категорично отказвам да приема подобен подход на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е атака лично към мен.

Колеги, имало е случаи, в които не съм се гордял от постъпките си или съм правил тъпи грешки, но този не е един от тях.
Имало е случаи, в които не съм отстоявал достатъчно категорично позицията на Нетинфо пред чуждата воля, но този не е един от тях.
Имало е случаи, в които съм отстъпвал от нашата гледна точка, за да вървим напред само и само да има разбирателство.

Но този не е един от тях.

Защото за свободата на избор, за различната гледна точка, за собствените ти убеждения и за правото на мнение човек не трябва да прави компромис.

Докато съм изпълнителен директор на Нетинфо, няма да разпиша "взаимното съгласие" на Ники Александров. И така към днешна дата Ники продължава да бъде главен редактор на Гонг.бг.

Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    46 0 Отговор
    Браво.Оня олигарх от Разград се осра.....
  • 2 Наивен

    45 0 Отговор
    Не познавам никой от споменатите в статиятата или собствениците на ГОНГ, но се прекланям пред позицията на този мъж. Да застане зад професионалната позиция на колега
  • 3 гелосан пергамент

    6 6 Отговор
    Намажете с гел и ще мине !
  • 4 Еблю

    23 0 Отговор
    Гелосания всъщност вече е Боядисания
    ....
  • 5 Загрижен

    24 0 Отговор
    Повече хора с позиция в тази държава и има шанс за реална промяна в България,към по -добро.
  • 6 Голямо браво

    16 0 Отговор
    Браво за смелостта !! Домусчиев се замозабрави . В турнирите ще види истината за отбора си. Не разбирам злобата и мръсните номера срещу ЦСКА . Много е ниско и жалко такова поведение.Не е мъжко.
    Човек на неговото положение трябва да е великодушен и широко скроен,но той показва комплекси и малоумие
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реклама

    1 10 Отговор
    Гледайте НОВА ТВ, телевизията на истината!
  • 9 Без име

    2 0 Отговор
    Олигофрена ако започнете да го игнорирате ще направите голяма услуга на България.