Last news in Fakti

11 Юни, 2021 15:30 6 446 2

Европейско първенство по футбол: Къде и как ще си играе?

  • евро 2020-
  • европейско първенство-
  • футбол-
  • турнир-
  • стадиони-
  • коронавирус-
  • уефа

Ето някои от най-важните въпроси около предстоящия турнир

Европейско първенство по футбол: Къде и как ще си играе? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Не трябваше ли първенството да се нарича EURO 2021?

Ако търсим логиката - да, трябваше. Но УЕФА все пак реши първенството да се нарича EURO 2020. За това има причини, свързани с търговските права над наименованието на първенството, но и с някои съвсем прагматични причини: например с това, че всички вече издадени билети, плакати и сувенири иначе трябваше да бъдат изтеглени и унищожени, а на тяхно място да бъдат произведени нови. Подобно разхищение обаче едва ли би било оправдано.

В кои градове ще се играе?

Единайсет стадиона останаха в крайната селекция след оказания през пролетта натиск от УЕФА. Европейската футболна федерация поиска ясни гаранции от организаторите, че на стадионите ще бъдат допускани зрители - въпреки пандемията. Това породи много критики. Властите в три града-домакини не пожелаха да поемат такива ангажименти, включително и в Мюнхен. Въпреки това баварската столица остана в списъка на градовете-домакини, от него обаче отпаднаха Дъблин и Билбао. Мачовете, които трябваше да се играят в ирландската столица, бяха прехвърлени към други стадиони. А тези в Билбао ще се играят в Севиля. Освен това ще се играе в Рим, Баку, Санкт Петербург, Будапеща, Букурещ, Амстердам, Глазгоу и Копенхаген. Голямата цел на отборите-участници в първенството е финалът на лондонския „Уембли“, който освен това ще приеме и двете полуфинални срещи от първенството.

Кои и как ще бъде допускани на стадионите?

Далеч не всички, които са се сдобили с билети. УЕФА анулира част от билетите и информира техните притежатели. Причината: срещите няма да се играят пред пълни трибуни. Единственото изключение е стадионът „Ференц Пушкаш“ в Будапеща, който ще може да използва пълния си капацитет от 68 хиляди зрители. На останалите 10 стадиона ще бъдат допускани ограничен брой посетители - в зависимост от актуалната пандемична обстановка.

Така например Мюнхен е подготвил три сценария: с по-малко от 7 хиляди зрители по трибуните, с 14 500 или с 27 хиляди запалянковци. В Глазгоу ще се играе при една четвърт от капацитета на „Хемпдън Парк“, т.е. пред максимум 13 хиляди души, в Лондон - пред 22 500 зрители по трибуните. Все още не е ясно пред каква публика ще се играят двете полуфинални срещи, както и финалът в средата на юли.

Какъв е регламентът?

В първенството участват 24 отбора, разпределени в 6 групи по четири тима. В предварителния кръг всеки отбор ще играе срещу всеки един от останалите три тима в групата, а двата отбора с най-голям брой точки се класират за осминафиналите на първенството. Освен тях четирите отбора с най-добри показатели сред завършилите на трето място в групите си също ще играят на осминафиналите. След предварителния кръг се играе на принципа на елиминирането - загубилият отбор отпада от първенството. Среща за третото място няма да се играе. Голяма изненада поднесоха аутсайдерите от Северна Македония и Финландия, които успяха да се класират за финалната фаза на турнира.

Кой ще спечели първенството?

Дори и в нормална обстановка това е много трудно да се предскаже. А след един сезон, преминал под знака на пандемията, е още по-трудно да се прецени кой от отборите в каква форма е. Само един пример: заради контузии Испания ще играе без нито една от звездите си от „Реал Мадрид“, което никога досега не се е случвало. За фаворити се смятат Франция, Белгия и Англия, която на всичкото отгоре ще играе и на родна земя. Ако Германия се справи със силните тимове на Франция и Португалия в предварителната група, тя дори би могла да спечели и турнира. Във всеки случай това ще бъдат и последните срещи на Бундестима под ръководството на Юрген Льов, който сред първенството се разделя с отбора.

Най-големият победител, поне така се надяват феновете, ще бъде завърналата се футболна емоция на голямо първенство: радостта по трибуните след дълги месеци на футболни срещи без зрители по стадионите е отново оживяла мечта за мнозина. Без значение дали запалянковците ще плачат от радост след победа или ще ронят сълзи след загуба на любимия им отбор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактъ

    16 2 Отговор
    Букурещ , Баку , а в България няма един модерен стадион ! Боко строителя направи пачки , а уж строил . На Дунав мост от българската страна е стар асфалт и дупки от ромънска асфалта е нов , като огледало . Каква Европа , опг герб ни остави в мутренските години .
  • 2 768

    3 0 Отговор
    Аз мисля , че на това първенство , може да има изненади от по-малките , но добре организирани тактически и силни физически отбори - примерно Финландия.