Last news in Fakti

21 Април, 2022 14:02 774 0

Веселин Коларов за ФАКТИ: Купата на Италия ще се реши след продължения между Интер и Ювентус

  • интер-
  • ювентус-
  • дерби д`италия-
  • купа на италия

„Дерби д'Италия" ще се играе във финала за трофея за пръв път от близо 60 години

Веселин Коларов за ФАКТИ: Купата на Италия ще се реши след продължения между Интер и Ювентус - 1
Снимка: БГНЕС

Официално вече научихме имената на двата най-добри отбора в Купата на Италия през този сезон. От една срана имаме действащия носител на трофея - Ювентус, а от друга - шампиона на страната - Интер. По този повод от ФАКТИ се свързахме със специалиста по италиански футбол Веселин Коларов, който изпълнява ролята на анализатор за родното спортно издание Gol.bg. Направихме интервю с него, за да научим прогнозата му за предстоящото „Дерби д'Италия“, което не се е играло във финал за Купата от 1964 г. насам.

Интер преодоля Милан, Рома и Емполи до момента за Купата на Италия, а по ирония на съдбата най-трудният мач сякаш бе срещу тима на Аурелио Андреацоли. Може ли съперникът във финала да почерпи опит именно от онзи мач през януари, за да се справи с „нерадзурите“ в спора за трофея?

Срещу Емполи Симоне Индзаги заложи на футболисти, които по-рядко намират място в титулярния му състав. Такива са Андрей Раду, Роберто Галярдини, Артуро Видал и Матиас Весино. Това неминуемо оказа влияние за представянето на Интер и още по-показателно е, че „нерадзурите" спечелиха, след като в игра се появиха Николо Барела, Хакан Чалханоглу, Иван Перишич и Един Джеко. Със сигурност е имало и нотка на подценяване. Но не мисля, че този мач може да служи като пример за съперника на финала. Там Интер със сигурност ще е пределно концентриран и Индзаги ще заложи на всичките си звезди, ако няма кадрови проблеми.

Симоне Индзаги вдигна вече веднъж Купата през 2019 г. с Лацио, докато Интер дори не е играл финал от 2011 г. насам. Треньорът ли е причината отборът да е фаворит за приза или той просто наследи една добре смазана машина от Антонио Конте?

Не мисля, че Симоне Индзаги е причината Интер да е фаворит. „Нерадзурите" започнаха сезона като шампиони и запазиха голяма част от ядрото си, с изключение на Ашраф Хакими и Ромелу Лукаку. Още от самото начало на кампанията и за миг не съм имал съмнение, че „нерадзурите" отново са големият фаворит за Скудетото и ще стигнат напред за Купата на Италия. Просто разполагат с най-добрия отбор като единици, особено в защита и халфовата линия. Но приносът на Индзаги също не бива да се отрича. Ръководството на Интер се спря на него, защото и той разчита на схема с трима централни защитници, както и предшественикът му Антонио Конте. Това направи треньорската рокада много по-плавна и нямаше нужда отборът да се адаптира към друга схема, защото игра с 3-5-2 неизменно в предните две години. Този фактор не е за подценяване и за да докажа тезата си, ще дам за пример Лацио. В първите месеци при Маурицио Сари „орлите" имаха доста проблеми в схема с двама централни защитници, които, за капак, са изнесени и много напред. Така че ходът на ръководството на Интер с Индзаги определено беше умен, защото мудно начало на сезона, можеше да отдалечи отбора от върха, както се случи с Ювентус.

Къде е слабото място в този състав на Интер?

Лошото за феновете на Калчото е, че всички италиански отбори имат доста слаби места и това се вижда най-вече в Европа. През последните години Ювентус бележи голям регрес, от което се възползват Милан и Интер. Да, при миланските грандове има прогрес, но той е много малък и са в битката за титлата не защото са много силни, а защото са най-малко слаби от останалите. Големият проблем на Интер е, че няма качествени заместници на моторите си в халфовата линия - Марсело Брозович и Николо Барела. Когато един от двамата липсва, веднага се отразява в представянето на терена.

Ювентус ще се опита да защити титлата си в Купата на Италия, но за разлика от предходни години сега трофеят се явява спасителен пояс за сезона на „старата госпожа“. Убеди ли този отбор на Масимилиано Алегри, че е способен да се пребори за купата или жребият облагодетелства клуба в предходните кръгове?

Купата беше спасителен пояс за Юве и миналия сезон, но както и тогава, така и сега, място в топ 4 остава най-важната цел. Лично за мен участието в Шампионска лига още не е сигурно, въпреки че „бианконерите" имат аванс, а основните им претенденти Фиорентина и Рома ще играят помежду си. Да, жребият остави Юве в различен поток от Милан и Интер, но при „торинци“ бяха Аталанта и Наполи, които отпаднаха по-рано. Но не смятам, че Сасуоло и Фиорентина бяха лесни препятствия. Всички знаем, че „неровердите" са много опасен съперник и неслучайно Юве ги елиминира в последната минута. За „виола" няма какво да кажем, доказват силата си в Калчото, но автоголът в първия 1/2-финален мач в последната минута натежа много и се оказа решаващ Ювентус да стигне до финала.

Едва за трети път в историята ще гледаме „Дерби д'Италия“ на самия финал. От последния изминаха почти 60 години, но все пак статистиката показва, че Юве е безпогрешен. Традицията ще изиграе ли някаква роля в двубоя?

Това, че Ювентус е побеждавал Интер в двата им финала за Купата до момента, няма да има абсолютно никакво значение. От последния подобен случай е минал над половин век и сега футболът е много по-различен. Даже смятам, че везните ще са в полза на „нерадзурите". Очаквам до финала те да са си гарантирали второто поредно Скудето и самочувствието ще е на тяхна страна.

В кой аспект от играта Ювентус превъзхожда Интер и къде предимството е изцяло на страната на „нерадзурите“?

През този сезон Юве и Интер са много равностойни, въпреки голямата точкова разлика в първенството. Но може би „миланци“ са леко по-добри, ако съдим по директните мачове. В тях Ювентус измъкна равен с дузпа в последната минута, а след това загуби двете издания на „Дерби д‘Италия“. Да, на „Алианц Стейдиъм" домакините тотално надиграха Интер, но загубиха в стил „Макс Алегри". Интер изглежда, че умее повече да реализира създадените положения, за разлика от Юве. Душан Влахович реши частично този проблем при „бианконерите", но футболистите около него правят много пропуски. Само се сетете за мача с Болоня (1:1), където Адриен Рабио и Хуан Куадрадо изпуснаха на празна врата. Има и Алваро Мората... Смятам, че именно в тази част от играта Интер има предимство. Освен Един Джеко и Лаутаро Мартинез, „нерадзурите" могат да очакват голове и от халфовете си като Николо Барела и Хакан Чалханоглу, както и от халф-бековете си и централните защитници при статичните положения.

Как ще завърши финалът на 11 май?

Както вече казах, за мен Интер е лек фаворит във финала. Причината за това е представянето на двата отбора в първенството и директните мачове. Но Юве има Макс Алегри, който несъмнено е по-добър тактик от Симоне Индзаги. Очаквам мачът да стигне до продължения, а в тях вече може да се случи всичко.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА