Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 17:37 875 0

Репутацията печели „Златната топка“, не формата

  • златна топка-
  • репутация-
  • шави-
  • пирло-
  • моуриньо-
  • награда-
  • меси

Защо Шави, Пирло и Моуриньо са номинирани?

Репутацията печели „Златната топка“, не формата - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

След като станаха ясни номинациите за играч и треньор, който ще спечели „Златната топка“ на ФИФА, е редно да си зададем един изключително важен въпрос. Защо се взима под внимание репутацията, реномето и името на даден футболисти или наставник, а не моментната форма и представянето през изминалата година?

За поредна година не са номинирани правилните хора. Подобно на 2010 година, когато Диего Милито и Уесли Снайдер попаднаха в класацията, така и през тази има фаворизирани и такива, които са пренебрегнати въпреки изявите си на терена.

В главната категория попаднаха Андреа Пирло и Шави. Двамата несъмнено са сред най-блестящите полузащитници на модерния футбол, но и двамата са далеч от познатата форма от 1 януари насам.

Гледайки представянето на Ювентус в последните месеци, можем спокойно да кажем, че други двама заслужават повече да бъдат сред „елита“ на световния футбол, отколкото Пирло – Артуро Видал и Пол Погба. Отсъствието на чилийския черноработник е престъпление. Благодарение на него Юве спечели втора поредна титла, а освен това помогна на Чили да се класира за Световното първенство по футбол догодина.
Шави, от своя страна, изживя най-слабата си година в Барса от злополучния сезон 2005/06, когато бе преследван от контузии. „Мозъкът“ на каталунците бе незабележим в най-важните мачове на тима си през миналия сезон и е истинско чудо, че попада сред номинираните за престижната награда.

Яя Туре е друго име, за което се съди по стари успехи и лаври. Котдивоарецът изигра посредствен сезон с Манчестър Сити, който завърши на 11 точки зад Манчестър Юнайтед във Висшата лига, припомня Goal.com. „Гражданите“ бяха елиминирани в груповата фаза на Шампионската лига благодарение на състезатели като Гюндоган, Ройс и Гьотце, които не попаднаха в класацията на ФИФА и „Франс Футбол“.

Испанският магьосник Иско, който помогна на скромния (исторически, не финансово) Малага да достигне четвъртфинал в ШЛ, и който бе избран за най-добър играч на Европейското за младежи, също не намира място тук.

Листата на треньорите също е „роб“ на репутацията. Нито Арсен Венгер, нито Висенте дел Боске, нито Жозе Моуриньо постигнаха нещо през изминалия сезон. Специалния изпрати може би най-слабата година в кариерата си.

ФИФА трябва да обмисли нов начин за номиниране на играчи и треньори за престижната награда. Настоящата система, в която журналисти гласуват и решават всичко, не работи. Тя показва, че болшинството от журналисти, които имат право на вот, базират своите предпочитания на име и репутация, а не заслуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА