Last news in Fakti

25 Май, 2024 19:16 1 343 0

Манчестър Юнайтед надделя над Сити и спечели ФА Къп

  • манчестър юнайтед-
  • манчестър сити-
  • трофей-
  • финал-
  • надделя-
  • фа къп

Головете за “червените дяволи” бяха исторически, след като ги отбелязах тийнейджърите Алехандро Гарначо Коби Мейну

Манчестър Юнайтед надделя над Сити и спечели ФА Къп  - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Манчестър Юнайтед надделя над шампиона Манчестър Сити с 2:1 и триумфира в най-стария футболен турнир в света ФА Къп. Головете за “червените дяволи” бяха исторически, след като ги отбелязах тийнейджърите Алехандро Гарначо (30’) и Коби Мейну (39’). Почетното попадение за “гражданите” пък бе дело на Жереми Доку (87’) едва в края на двубоя и се оказа недостатъчно. По този начин 20-кратните шампиони успяха да опровергаят всички негативни прогнози по свой адрес и след рекордния в негативен аспект сезон в Премиър лийг все пак стигнаха до 13-и успех в този турнир. Всичко това пък се случи пред погледа на новите съсобственици от “Инеос”, информира sportal.bg.

Манчестър Юнайтед надделя над Сити и спечели ФА Къп
Снимка: БГНЕС/EПA

Още преди изминаването на една минута игра двата отбора си размениха по една интересна ситуация. Първо Маркъс Рашфорд изглеждаше, че може да се измъкне зад гърба на отбраната на символичните домакини, но бързо бе застигнат от Джон Стоунс. Секунди по-късно пък отлично центриране на Фил Фоудън летеше опасно към Ерлинг Холанд, който се строполи на полето след побутване в гръб от страна на Лисандро Мартинес. Ситуацията бе разгледана от ВАР, но решението бе, че съприкосновението не е достатъчно, за да бъде отсъден наказателен удар.

Първият точен изстрел в срещата дойде в деветата минута, когато добро и продължително разиграване на играчите на “червени дяволи” даде възможност на Бруно Фернандеш да стреля, но Щефан Ортега спаси без особени усилия. След десетата минута футболистите на Манчестър Сити овладяха топката и постепенно наложиха своята доминация около наказателното поле на Андре Онана.

Първият точен изстрел в срещата дойде в деветата минута, когато добро и продължително разиграване на играчите на “червени дяволи” даде възможност на Бруно Фернандеш да стреля, но Щефан Ортега спаси без особени усилия. След десетата минута футболистите на Манчестър Сити овладяха топката и постепенно наложиха своята доминация около наказателното поле на Андре Онана. Поредица от грешки при разиграването на “гражданите” около и в тяхното наказателно поле доведоха до сериозно напрежение в 22-ата минута. В една от тези мини ситуации капитанът на 20-кратните шампиони падна на тревата, но повторенията показаха, че основания за дузпа няма.

https://cdn4.focus.bg/fakti/photos/original/b3e/manchestar-unaited-naddela-nad-siti-i-specheli-fa-kap-3.webp

Футболистите на Манчестър Сити отговориха с опасно влизане на Фил Фоудън в наказателното поле след хубав пас на Бернардо Силва от десния фланг, но успоредната топка не успя да достигне до играч в синьо и бе пресечена от Коби Мейно. Резултатът в двубоя бе открит след половин час игра, когато едно доста дълго подаване на Диого Далот към Алехандро Гарначо доведе до неразбирателство в отбраната на “гражданите”. Йошко Гвардиол изпревари аржентинеца, но той прехвърли своя собствен вратар, а крилото просто стигна до топката и я прати в мрежата за 0:1.

Футболистите на Ерик тен Хаг стигнаха до второ попадение в 38-ата минута, когато отново Гарначо бе открит с дълъг пас зад гърба на отбраната, той напредна на скорост и намери напълно непокрития Маркъс Рашфорд, който отблизо реализира втори гол. Той обаче бе веднага отменен, тъй като аржентинският тийнейджър е бил засада. Именно това се случи само минутка по-късно след пореден дълъг пас на фланга към Гарначо, той намери свободния капитан на тима Фернандеш, който пък на свой ред само с едно докосване даде възможност на Коби Мейно да реализира за 0:2.

Играчите на Манчестър Сити се посъбудиха след десетата минута на втората част, когато в рамките на няколко минути стигнах до опасно влизане на Доку към Фил Фоудън, в което крилото не успя да намери топката, а малко след това пък Холанд нацели напречния стълб със силен удар.

Пропуските започнаха да се натрупат на сметката на шампионите на Премиър лийг, като в 64-ата минута Хулиан Алварес бе изведен във великолепна позиция зад гърба на отбраната, но стреля неточно с левия си крак покрай гредата.

Футболистите на Манчестър Сити все пак върнаха надеждата в своя лагер в 87-ата минута, когато поредният заход от левия фланг към вътрешността на терена завърши с плътен изстрел, който влетя в мрежата след неумела намеса на Андре Онана.

Двата отбора спореха за трофея за втора поредна година, след като през миналата година “гражданите” надделяха с 2:1.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА