Last news in Fakti

13 Декември, 2019 12:30 48 869 22

5 скрити отверстия в каросерията на колата, които са важни, за да се избегне корозия

  • съвети-
  • автомобили-
  • влага-
  • корозия-
  • дренажна система
5 скрити отверстия в каросерията на колата, които са важни, за да се избегне корозия - 1

Структурата на каросерията на автомобила осигурява определен брой скрити кухини. Това се прави с цел, за да се гарантира, по време на работа там да не се задържа влага, което е и основна причина за корозия. Именно поради тази причина е създадена въпросната специална дренажна система. За съжаление, малко шофьори знаят къде има дренажни отвори в колата им, въпреки че те трябва да бъдат редовно наблюдавани.

Ръждата по колата е проблем за всеки собственик на употребяван автомобил, така че трябва да се грижите за правилното функциониране на дренажната система. За целта се препоръчва периодично да се следи състоянието ѝ, тъй като мръсотията, натрупана в нея, нарушава нормалното изтичане на водата. Това важи особено за собствениците на по-стари употребявани автомобили.

За да се грижите за дренажа, трябва да знаете къде са дренажните отвори в колата и да ги проверявате поне два пъти годишно - през пролетта и есента. Тъй като не е лесно да стигнете до много от тях, най-добре е те да бъдат почистени от професионалисти в автосервиз с необходимото оборудване.

ПОД


Не бъркайте технологичните дупки в долната част на машината, затворени с гумени тапи, с дренажна система. Тяхната функция е ограничена до изтичане на течности по време на антикорозионна обработка и боядисване на каросерията в завода. Но един отвор в предната част на колата е проектиран да отстранява влагата от кондензационната система. Спомняте ли си локвата под паркирана кола през лятото? Тя е следствие от работата по отстраняването на конденз от дренажната система, така че споменатият отвор винаги трябва да бъде отворен.

5 скрити отверстия в каросерията на колата, които са важни, за да се избегне корозия

БАГАЖНИК


В никакъв случай не трябва да запушвате каналите за източване в багажното отделение, разположени под резервната гума. Ако те са запушени от мръсотия, трябва да бъдат почистени, така че влагата да не се натрупва там. Обикновено производителят осигурява два такива отвора в багажника за оттичане на вода.

ВРАТИ


Отводнителните канали на вратите обикновено се запушват с мръсотия по-бързо от другите. Те са разположени в долния ръб под уплътнението и са предназначени за източване на водата, която е попаднала във вътрешната кухина на вратата. При запушен дренаж там ще се натрупва вода и това, освен появата на ръжда, ще доведе до повреда на механизмите на електрическите прозорци.

РЕЗЕРВОАР


Корозията в капака на горивния резервоар е често срещано явление. И всичко това, защото далеч не всеки собственик на автомобил следи състоянието на отвора за източване близо до капачката. Освен това дренажната система там предотвратява навлизането на влага в резервоара за гориво.

МОТОРЕН ОТСЕК


Изпускателните канали в тази част на тялото са разположени в основата на предното стъкло под вентилационната решетка. Освен това там бързо се натрупва мръсотия, паднали листа и друг боклук. Ако състоянието им не се следи, тогава има голяма вероятност не само от появата на огнища на корозия, но и от нарушение на нормалното климатизиране в салона.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    74 6 Отговор
    досатда процедура, но наистина много важна, ако не искате "кафявата чума" да покоси колата ви.
  • 2 сашо

    15 77 Отговор
    Тъпо по-тъпо най-тъпо

    Коментиран от #3, #17

  • 3 Миро

    82 9 Отговор

    До коментар #2 от "сашо":

    ...си ти, то за това много от колите са на това дередже, защото се експлоатират от такива, като теб.
  • 4 ....

    47 8 Отговор
    Абе Радо, аз досега си мислех че карам кола, ама като чета кво пишеш се оказа че карам подводница.
  • 5 ЛЕНИН

    33 11 Отговор
    аз с борамашината пробих ЛАДА 7 още като я взех ЧИСТО НОВА през 99та и няма никаква ръжда а е на 20г вече, това го знае всеки... да не говорим и че кутията на компютъра ми е на 1000 дупки и изобщо не загрява и не трака нито харда нито вентилатора и захранването а процесора и вга се охлаждат и при 40г жеги

    Коментиран от #9

  • 6 VVV

    11 19 Отговор
    Специална дренажна система . :))) ще умра от смях :))) А НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ЗАЩО СЕ ПРАВЯТ ТИЯ ОТВОРИ ??? И как се наричат ???
  • 7 werty

    26 2 Отговор
    факт е , че много малко хора се сещат да погледат как са дренажите в предния отсег (пред предното стъкло)
    според различните коли може да възникнат сериозни проблеми

    Коментиран от #14

  • 8 Ай стига бе

    11 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" 5 скрити отверстия в каросерията на колата..."...и на шофьора отверстията....също са важни. Няма да ги изброявам.

    Коментиран от #12

  • 9 КПСС

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "ЛЕНИН":

    Сега повтори процедурата и при играчките на Сталин.
  • 10 антрашпиц

    10 12 Отговор
    Ръждата била проблем на всеки собственик на стара кола...Айде бе.Моя Сценик е на 20 години ,от Италия е,и все още няма ръжда.Тъй че,аз нямам проблеми с ръждата,независимо,че имам стар коптор.

    Коментиран от #20

  • 11 Бат Мишо

    18 5 Отговор
    5 отвора чудо голямо....тес отвори на моско не можах да ги намеря 30 год откак го зех от мототефника ....вън спира да вали вътре не....поне 20 намерих и запуших и поне още 20 не съм кът гледам дебита....дано преди да се спомина открия откъде ми мокри чорапите кът мина през локва-от нов ми го прай тос номер и в багажника държа и чифт маратонки до резервните полуоски и диф
  • 12 боре каскета и детето гост

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ай стига бе":

    ние ежедневно се грижим за нашите си скрити отверстия, тъй като нямаме автомобили
  • 13 гощо

    2 0 Отговор
    Мноооого отдавна около капачката на резервоара не е ламарина а някаква пластмаса! В праговете и в вратите в времената в които докопвайки се до кола то тя ти е до живот хората вкарваха масло! Така не ръждясваше! Ама сега доста коли са алуминиеви и...

    Коментиран от #16

  • 14 Borislav Popov

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "werty":

    Факт е, че не е до сещането, просто много малко хора не знаят за тези дренажи и за какво те са предназначени.

    Коментиран от #15

  • 15 Тролераст

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Добро утро бате Боре, спа ли добре, или пак сънува каскети?
  • 16 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "гощо":

    Даже от титан викаш
  • 17 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "сашо":

    ...кажи му сашо и не го обиждай повече
  • 18 21ГРАМ

    1 0 Отговор
    Където има отвори не се поврежда,по време на Соца тоалетната хартия издържаше.
  • 19 Незнам ма

    1 1 Отговор
    Иам снимки тук в юкей на изгнили аудита бате а уж умрялди не гние.... алуминий и е изгнил сметни ти за къф боклук става на въпрос

    Коментиран от #22

  • 20 Дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "антрашпиц":

    Тоя сценик ако не беше пластмасов, щеше да е "раждясов" По проблемен боклук не съм срещал през живота си. Може ли толкова често да чупи тросион? Той да не би да се чупи заради това, че не ръждясва? Като му видя шарнирченцата и всички болченца ми се повдига. Я си признай от зрънчо ли ти се падна? За сравнение със сегашния ми мерцедес. Шарнира ми е 4 пъти по голям от този фекалии. Казвам го, защото малкото шарнирче като ръждяса, ръждичката няма да го дъвче много време, преди да го гризне до края а ти (не дай боже) гризнеш мантинелката.

    Коментиран от #21

  • 21 Остъй

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дааа":

    А я кажи, на сценика направи ли му "байпасче" за масълцето, че немой да сварва да подкачва. Те французите, където пипнат и трева не никне.
  • 22 Хасал

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Незнам ма":

    Самоубий се бе. Ти измени всички природни закони и направо уби представата на всички знаещи физика, за алуминиевата оксидация по повърхността, наречена защитен слой :D изключителни глупаци. Заслужавате Б.Б. да ви тъпче с двете шепи