Last news in Fakti

22 Декември, 2020 13:22 7 377 22

Ройтерс: Apple подготвя електромобил с една батерия

  • apple-
  • електромобил-
  • батерия

Производството на "ябълковата кола" може да започне през 2024 година

Ройтерс: Apple подготвя електромобил с една батерия - 1

След новината от вчера, че Apple ще представи свой собствен електромобил през септември, започнаха да се появяват нови, много интересни подробности. Ройтерс интервюира своите източници в бранша и някои от тях потвърдиха вчерашните слухове, а един каза нещо необичайно, касаещо батерията на бъдещия автомобил.

По-специално агенцията се позова на думата „моноклетка“ по отношение на батерията, която може да се преведе като „единична батерия“, наричайки тази технология пробив

Факт е, че сега батериите на абсолютно всички съвременни електромобили и хибриди са сглобени от различни силови елементи. Някои имат много малки батерии с малък капацитет, при други те са по-малко, но с по-голям капацитет. Като цяло има тенденция към намаляване на броя на елементите с увеличаване на капацитета на всеки от тях, но все пак броят им в батерията се измерва, ако не в хиляди, то в стотици.

На теория можем да си представим една батерия, която напълно да замести целия акумулаторен блок. Събеседникът на агенцията уверява, че с такъв дизайн в блока може да се побере по-голямо количество електролит, което увеличава капацитета на цялото устройство.

Тук обаче възникват трудности. Най-очевидната от тях е поддържането на работната температура. Колкото по-голяма е батерията, толкова по-трудно е да се охлади. Така че, да предположим, че моно батерията трябва да може да се охлажда, като това може да стане, когато тя е много плоска.

Друг проблем е напрежението

Литиево-йонната батерия, независимо от размера и капацитета, има напрежение 3.7 волта. Чрез комбинирането им в акумулаторен блок напрежението може да се повиши, но ако има само една батерия, тогава инженерите ще трябва да създадат нетривиален трансформатор, който увеличава напрежението до около 400 волта - именно при това напрежение работят електрическите двигатели на много съвременни електрически превозни средства.

Ще припомним, че досега Apple не е потвърдила плановете за пускането на електрическо превозно средство. Възможно е компанията да се ограничи до създаването на иновативна батерия, която да се продава на традиционните автомобилни производители. Според източници от агенцията, дори прототипът да бъде представен през януари 2021, серийният автомобил ще бъде пуснат на пазара едва през 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весел пор

    34 12 Отговор
    И ще струва макя си и баба си ,но все ще се намери пъпеш да го купи !
  • 2 iShit

    44 27 Отговор
    Те да се научат да правят телефони, пък коли - после!!!

    Коментиран от #6

  • 3 сектант

    14 11 Отговор
    Ето това вече е за хора с леви наклонности.

    Коментиран от #7

  • 4 1234

    29 1 Отговор
    Ел коли ще направят това с немските аутота което азиатците направиха с немските елвктронни фирми, КОИТО ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! Всеки ще произвежда ел кола като смартфон, нищо собено. И за това швабите да благодарят на сащ... Всичко започна с дизелгейт от сащ. Не случайно тесла строи в Берлин, цру ще смачка немската автоиндустрия
  • 5 гост

    22 5 Отговор
    Производството ще почне през 2024 просто щото до тогава Епъл ще е напазарувал 2-3 фалирали от "стогодишните" и няма да се мори да строи заводи , просто ще преоборудва техните , при това на половин цена , плюс готовите им клиенти !! И като знаем с какви мащаби са свикнали , да се готвят някои от първите 5-6 !!!
  • 6 ШОПА

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "iShit":

    Тоз пък глупендер нищо не каза
  • 7 гост

    18 14 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Само да ти припомня , че Епъл в момента струва близо 2 ТРИЛИОНА !!!! Тоест ВАГ , Мерцедес и БМВ накуп по 10 (ДЕСЕТ) !!!!! Пъти !!!!!
  • 8 Тойота

    16 13 Отговор
    Айфон на колела. Сега остава Huawei да пуснат коли. За бутане...... С (и за) пед@ли........ Иначе, Айфон 6 беше много добър телефон, но от 7 нататък заприличаха на нищо.

    Коментиран от #15

  • 9 Японеца

    18 6 Отговор
    Ябълката яко се заблуждават! Гледат Тесла и си въобразяват че могат кола да направят, ама го няма геният Стив!
  • 10 Фактите говорят

    17 3 Отговор
    Спекула за вдигане на акции !

    Коментиран от #13

  • 11 SAMSUNG ♥️♥️♥️♥️

    14 0 Отговор
    Ехе Samsung представиха собствен автомобил още 2005г.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "SAMSUNG ♥️♥️♥️♥️":

    И 5 години по-късно продадоха фирмата на Рено !! Даже още в Северна Корея се казва Самсунг моторс , само дето е 100% собственост на Рено ! Ама така е с пушилник , ако бяха почнали с електромобили , сега можеше да са малката Тесла , хахах !!

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    6 14 Отговор

    До коментар #10 от "Фактите говорят":

    Верно ли , хахаха ??!! Най-скъпата фирма в света , дето от 10 години се чуди какво да си прави кеша в банка с размер повече от 80% от държавите в света , а на борсата се избиват за акциите и , ще се занимава с това ?? Че Епъл не са рекли , не са си купили по една държава на всеки континент !! И скоро точно това ще направят !!
  • 14 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не Северна , а Южна Корея естествено , аман от коректори !
  • 15 Maksi

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тойота":

    Моля!!!???? Точно 6 не е сполучливия модел на Айфон, след 6S са в пъти по-добри, макар и с на практика същия дизайн. Аз съм със 7 от 4 години и този телефон бих го сменил само заради морално остарялата камера. Бачка като луд, както никой друг телефон, който съм имал.

    Коментиран от #17

  • 16 Макси

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: >>>Някой

    Коментиран от #19

  • 17 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Maksi":

    Статията е за автомобил а не за телефон и по точно батерия ! Разменяйте си реплики по същество !!!

    Коментиран от #18

  • 18 Maksi

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Така ли да направим? Добре, шефе!!!
  • 19 Maksi

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Макси":

    Публикувано във факти.бг: Някой имат много малки батерии с малък капацитет, при други те са по-малко, но с по-голям капацитет.
    Тази думичка "някой" в това изречение, дали е правилно употребена. И журналята ли прихванахте незнанието на това, кога се използва "И" и кога "Й"?
  • 20 аззз

    1 3 Отговор
    И сигурно тази батерия ще изкарва колкото и на скапаните им телефони.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    0 0 Отговор
    Поредните глупости. Още преди 5г. д-р Гудинаф представи прототип на твърдотелна батерия, която не е видяла бял свят. И това е човекът разработил ли-йон батерията, та не е като да не знае какво прави. Нова батерия обаче няма. Тесла представи нов тип батерия, която ще се вгражда от идната година, защото вече е на поточните линии. Епъл нямат нищо, абсолютно нищо, ама нали да се пише за тях.