22 Октомври, 2014 10:20 557 0

Европарламентът решава за новата ЕК

  • еп-
  • ек-
  • юнкер-
  • европейска комисия

Очаква се тя да бъде одобрена

След месеци на преговори и политически компромиси днес се очаква Европейският парламент да одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер.

В нея ще има 14 християндемократи, 8 социалисти, 5 либерали и един консерватор. Заместниците на Юнкер ще са 7, като четирима от тях са от по-новите страни-членки от Централна и Източна Европа.

Очакванията са днес новият изпълнителен орган на Евросъюза да получи достатъчно мнозинство и да встъпи в длъжност от 1-ви ноември,. предаде БНР от Брюксел

За да бъде одобрена, новата комисия има нужда от обикновено мнозинство от 50 на сто плюс един от гласувалите. Няма съмнения, че то е предварително гарантирано от Европейската народна партия, социалистите и либералите. Очаква се консерваторите да се въздържат по идейни съображения, а повечето от "Зелените" да гласуват против заради недостатъчна ангажираност към околната среда. Срещу комисията на Жан-Клод Юнкер ще гласуват и евроскептиците от крайния ляв и десен спектър, но той вече обяви, че не иска гласовете им, защото смята да гради политика на единство и съгласие, а не на разединение.

Според програмата на Юнкер тази политика трябва да укрепи крехката следкризисна икономика, да овладее безработицата и да върне доверието в Европейския съюз. За тази цел той обеща инвестиции в размер на 300 милиарда евро – въпросът откъде ще дойдат те, засега остава без отговор, и несъмнено ще бъде зададен и днес в пленарната зала. Очаква се преди вота бъдещият председател да говори отново пред евродепутатите за политическите си намерения и за това как ще бъдат осъществявани в екип от заместник-председателите и комисарите. В ресорите на някои от тях вероятно днес ще бъдат направени известни промени, предназначени да успокоят съмненията на евродепутатите.

Последна дума след очаквания днес положителен вот ще имат държавните и правителствени ръководители – утре или най-късно вдругиден те трябва формално да назначат комисията на Жан-Клод Юнкер, след което тя ще има пет години време да изпълни обещанията си за един по успешен и по-близък до хората Европейски съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: