Last news in Fakti

23 Февруари, 2015 16:57 1 395 1

Франция конфискува паспортите на шестима граждани "обвързани със Сирия"

  • франция-
  • тероризъм-
  • джихадисти-
  • сирия-
  • ислямска държава

Мярката е част от новите закони за борба с тероризма

Франция конфискува паспортите на шестима граждани "обвързани със Сирия" - 1
Снимка Архив АП

Френските власти за първи път конфискуваха паспортите на шестима граждани, които се твърди, че са планирали пътуване до Сирия, за да се присъединят към джихадистите, съобщи Би Би Си.

Вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че разузнавателните служби смятат, че мъжете искат да се присъединят към екстремистката групировка Ислямска държава (ИД) .

Мярката е част от новите закони за борба с тероризма, приети през ноември миналата година.

Г-н Казньов каза, че властите са се задействали срещу шестимата мъже след като заминаването им за Сирия изглеждало неизбежно.

Техните паспорти и лични карти са били иззети за период от шест месеца, след изтичането на който те ще могат да ги подновят. Мъжете имат право да обжалват в съда.

Според френските медии някои от мъжете са били докладвани на властите от роднини с помощта на новосъздадената гореща телефонна линия, докато други са били проследени чрез полицейски разследвания.

Френските власти, цитирани от Ройтерс прогнозират, че около 400 френски граждани вече са в Сирия, 180 са се върнали във Франция, 200 искат да отидат и още 200 се намират някъде в Европа и правят опити да отидат в ислямската държава.

Франция е в повишена степен на тревога след като 17 души бяха убити при нападението над сатиричното списание "Шарли Ебдо" и еврейски супермаркет през януари.

Властите във Великобритания смятат, че около 600 британци се борят в Сирия, а 300 са се върнали. Полицията в страната вече може да иззема паспортите на гражданите, които се опитват да напуснат страната за срок до 30 дни. Миналата седмица три британски ученички се опитаха да напуснат Лондон, за да пътуват до Сирия през Турция.

Около 550 германски граждани също са се присъединили към войната в Сирия и около 180 се смята, че са се завърнали, според германските служители. Германия също планира да приеме закон, който ще позволи на властите да конфискуват лични карти от предполагаеми джихадисти за срок до три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Не се вземат правилни мерки и става все по лошо.
Новини по държави: