10 Юни, 2015 11:11 1 432 3

Арестуваха член от персонала на посолството на САЩ в Египет

  • египет-
  • посолство-
  • сащ-
  • арест

Най-малко 163 души са изчезнали или са били незаконно арестувани от силите за сигурност през последните два месеца

Арестуваха член от персонала на посолството на САЩ в Египет - 1
Снимка АП/БТА

Член на персонала на посолството на САЩ в Кайро е бил арестуван от египетските власти, заяви говорител на посолството пред "Дейли Нюз Египет".

"Ние разбрахме, че служител на посолството, който е египетски гражданин, е бил арестуван от египетските служби за сигурност. Ние поддържаме контакт с египетските власти относно обвиненията и следващите стъпки в съдебния процес", каза говорителят на посолството.

Говорителят не е в състояние да потвърди допълнителна информация за индивида.

Местните медии съобщиха за ареста още в понеделник.

Служител по сигурността в посолството на име Ахмед Али на 42 години, е бил арестуван в неделя по обвинения за участие в ислямистка терористична група.

Държавната прокуратура е обвинила Али, че е на чело на екстремистката групировка, Бригадите на Хелуан и е участвал в 13 атаки, включително и в бомбардировките и изгарянето на съда в Хелуан.

Въпреки това, активисти, които следят вълната от изчезнали в последните две седмици съобщават, че мъж на име "Ахмед Амин Сюлейман", на 44 г, който се твърди, че е член на персонала в посолството също е изчезнал. Египетските сили за сигурност нахлули в дома му на 25 май, но той не бил там.

След изчезването му, съпругата му получила телефонно обаждане, с което била информирана, че съпругът й е бил арестуван.

Семейството му отишло до полицейският участък, но там били информирани, че Сюлейман не е там. Семейството подало иск на 1 юни, за да докладва изчезването му.

Най-малко 163 души са изчезнали или са били незаконно арестувани от силите за сигурност през последните два месеца, според местната активистка мрежа Свобода за смелите.

Въпреки това, някои от изчезналите лица са се появили в прокуратурата дни по-късно, по обвинения в принадлежност към нелегални организации, като студентът Ахмед Хутаб, който миналия уикенд е бил повторно задържан за 15 дни, бит и измъчван от силите за сигурност.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    3 0 Отговор
    ами те преди няколко години американските башибузуци успяха и в египет да направят преврат и бяха поставили марионетно ислямско правителство от типа главорези ..Но народа на египед и военните много скоро възтановиха светската власт ..

    Явно пак американските мекеренца и агенти мътят одата в египед ама ги надушиха навреме

    ей гадна пасмина американска нагла долна и гнусна
  • 2 ярослав станчев

    3 0 Отговор
    И после Деска,Кирчо и оне с магарето ми обясняват надълго и на широко как видиш ли американците се борят със световния тероризъм.Как точно се борят,като го развъждат и разпространяват по света директно от посолствата си ли???

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ярослав станчев":

    СПОКО, на тях им плащат, "нема нужда да се косиш", просто не им обръщай внимание. В умствено отношение не изпреварват шкатийките...