9 Септември, 2015 12:28 1 308 11

Жан-Клод Юнкер: Да разпределим 160 000 мигранти

  • жан-клод юнкер-
  • ес-
  • ек-
  • бежанци

Дошло е време камбаната да бие, часът е настъпил. Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние, няма смисъл да гледаме през розови очила

Жан-Клод Юнкер: Да разпределим 160 000 мигранти - 1
Снимка: АП/БТА

В реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер поиска от страните-членки да проявят солидарност и да приемат близо 160 000 мигранти.

Сега не му е времето да се страхуваме, а да покажем човечност и човешко достойнство. Ние, европейците, не трябва да забравяме, че почти цялото население на този континент в даден момент е било от бежанци, припомни Жан-Клод Юнкер.

Той отбеляза, че близо 160 000 бежанци са едва 0,11% от населението на Съюза.

Нима сме забравили, че има причина в САЩ да има повече хора с името МакДоналд, отколкото тук, нима сме забравили, че 20 млн. поляци живеят извън Полша в резултат на глад, потисничество, политически причини. След Втората световна война 60 млн. души бяха бежанци от Европа, обобщи Жан-Клод Юнкер. Той не пропусна да направи препратка към миналото, като включи дори и Пражката пролет и войните в бивша Югославия.

Дошло е време камбаната да бие, часът е настъпил. Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние, няма смисъл да гледаме през розови очила.

Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на Съюза в този ЕС. Това трябва да се промени, поиска в обръщението си Жан-Клод Юнкер.

Той не пропусна да отбележи, че е първият председател на ЕК, който е овластен от гражданите. Смятам, че председателят на Комисията, трябва да бъде политически председател. Когато говоря за политика, имам предвид най-чистия й вид, посочи председателят на ЕК.

Юнкер поиска също страните от общността да увеличат спешния фонд за африканските страни на 1,8 милиарда евро.

Заместник-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Илияна Йотова е поискала държавите от външните граници на Европейския съюз да се ползват с особен статут при разпределение на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди. Йотова е един от авторите на доклада за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите страни - членки, който трябва да бъде одобрен по-късно днес в пленарната зала в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Искам да чуя мнението не на Жан Клод Юнкер,а на Жан Клод Ван Дам.
  • 2 Ярослав Станчев

    1 0 Отговор
    Не четеш ли???Ето ти го великия Юнкер,в най-чист вид.ЕС се тъпче с бежанци,главно мюсюлмани,благородна Европа се ислямизира усилено,пари няма,а дори и да има никой не ще да ги дава за лешпери,дошли да папкат на готово,ама Юнкер дрънка глупости,а покрай него и всички останали бюрократи,които са на хранилка в ЕП.А в същото време България се топи,народи мизерува,ама ЕС ни тупа по рамото благосклонно и ни вика,-аааа,можете още бежанци да поемете,бъдете толерантни и благородни.
    На ЕС и Юнкер на майка им ................................................................,и на Обама също,ей тъй профилактично,да си знае и той.
  • 3 Бравос Юнкер

    1 0 Отговор
    А бе, тия управници да не са всичките от статистиката? И нашите и европейските само отчитат някакви факти и туй то. А най ме хваща яд като вземат да говорят за солидарност в Европата - ами то солидарността не е само когато има да се поемат негативи! А да вземем да поизравним малко и стандарта на живот, а? А кога някой от европейските началници ще каже на глас кой е виновен за това положение, вместо само да ни принуждава да се товарим с чужди грехове?
  • 4 Защо така

    1 0 Отговор
    напоследък с всеки изминал ден все повече се убеждавам, че като че ли всички управници в ЕП, ЕК и др.п. са назначени от САЩ? Ако може да бъдат така добри да не заразяват Европа с техните виждания за "развитието" на света.
  • 5 ББТУ

    1 0 Отговор
    Ало г-н Михайлов какви са тези "МИГРАНТИ" ?! Има емигранти и имигранти ,ама "мигранти" не съществуват.
  • 6 Брависимо

    1 0 Отговор
    Това да не са картофи та да ги разпределяме!Май европейските чиновници не разбират за какво иде реч!
  • 7 Нико

    1 0 Отговор
    Европа се подава умишлено на натиска на САЩ! Всичките тези вратовръзки които виждате се подчиняват на големите играчи на Уолстрийт.Нещата седят така в иерархията
    Уолстрийт>Барака>Европа>Германия>другите страни в Европа>България < Русия.
  • 8 Нико

    1 0 Отговор
    Бежанците са просто част от плана за разгрома на Европа. Всеки нормален би забранил ИЗЦЯЛО навлизането на бежанци....за съжаление плана е България да стане буферна зона....на тези които още не им е ясно,съвсем скоро ще се изясни....и очевидно ще е прекалено късно,защото не само,че политиците са ни скапани,ами народа ни е по баровете и изобщо не му пука какво се случва и всички си мълчим!!! За 3 дни всичко може да се оправи.Просто всички трябва да излезем на площада за 3 дни!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ани

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нико":

    Много ти е къса историческата памет , драги мой съотечественико !!! Та нима няма наши българи избягали на времето от турските зверства и приютили се в Унгария, Украйна , Румъния .. ?? Никой не бяга от хубавото ! Как ще погалиш детето си ако знаеш , че на невинен твой връсник, това не е възможно само защото е роден на друго място ??! Само като Волен Сидеров и неговата клика могат да измислят такава безумица ! Искрено се надявам да не си от тях ! Бъди жив и здрав и по-широко скроен

    Коментиран от #11

  • 11 Христофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ани":

    Коритаров и Дайнов,как успяха вашите майки да ви родят такива "умници" и на ЕС акъл да давате,да ги уволнявате.Известно ли ви е,че в дълбоко свързаната със сръбската история област Косово ,мюсюлманите в началото на 20-ти век са били под 5%.Известно ли ви е,че шиптарите които тогава идваха на курорт,дори и в моят дом някъде около 1989г. направо говориха как се връщат в Сърбия,тогава все още цяла, и започват да режат наред глави,а на мен тогава това това ми се струваше екзотично и непонятно.Години по-късно какво стана,шиптарите превзеха чисто-сръбската област,а сърбите си минират къщите и бягат. Това е един мой по -стар коментар.
Новини по държави: