Last news in Fakti

12 Септември, 2015 15:13 1 261 3

Германия очаква нови 40 000 бежанци през уикенда

  • бежанци-
  • деца-
  • германия-
  • сирия

Световната общност да сплоти усилията си за намиране на изход от сирийската криза

Германия очаква нови 40 000 бежанци през уикенда - 1
Деца спят на гарата в Мюнхен. Снимка: АП/БТА

Нови 40 000 бежанци очаква да приеме през уикенда Германия, съобщава Би Би Си. Местните власти посочват, че това ще е увеличаване на мигрантския поток два пъти спрямо предишния уикенд.

Правителството в Берлин мобилизира около 4000 войници за логистична подкрепа. Германия се превърна в атрактивна дестинация за сирийските бежанци. Това стана възможно след властите облекчиха процедурите по тяхната регистрация.

Правителството обяви през август, че ще се справи със сирийските молбите за убежище, независимо от това къде мигрантите са пристигнали за първи път в Европейския съюз.

Десетки хиляди предимно сирийски имигранти си проправят път от Турция, през Балканите и Унгария, за да достигнат Австрия, Германия и Швеция. Тройката страни се слави с висок жизнен стандарт и солидни социални системи.

През последните дни медиите съобщават за продължаващ и постоянен мигрантски поток от Гърция през Македония, Сърбия и Унгария.

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер отправи спешен призив към останалите германски провинции да направят при настаняването на новопристигналите.

Медии спекулират, че правителството обмисля нови временни правомощия, които да му позволят по-голяма гъвкавост при настаняването на имигрантите.

Голям приемен хъб е планиран за северната част на Германия в района на Люнебургско поле в Долна Саксония. Влаковете ще вземат дотам бежанците директно от Австрия.

Междувременно протести из цяла Европа в подкрепа на мигрантите се очакват по-късно в събота.

В същото време се засилват протестите на крайната десница. Бежанската криза предизивика дълбоко разединение в ЕС. Чехия, Унгария, Полша и Словакия се противопоставиха на приема на бежанци.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова в интервю за в. „Хамбургер Абендблат“ световната общност да сплоти усилията си за намиране на изход от сирийската криза.

Политикът смята, че успешното приключване на преговорите за иранската ядрена програма е възможност за сплотяване на държавите от Близкия изток, Русия, САЩ и ЕС около сирийската криза.

„Аз се надявам, че Русия не залага на продължаването на гражданската война в Сирия. Москва е длъжна да е заинтересована от предотвратяването на усилването на Ислямска държава. Не трябва да допускаме ситуация, в която да не се възможно общите действия на международната общественост. Повече не трябва да се допуска самостоятелния подход спрямо Сирия. Само единните действия могат да променят ситуацията“, посочи Франк-Валтер Щайнмайер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    0 0 Отговор
    съвсем скоро германския народ и ес ще заобичат много путин ми се струва
  • 2 ррррр

    0 0 Отговор
    и без ядрено споразумение с иран ще си стисните ръцете с путин щото скоро европа няма да я има иначе и ще се носии мюезина над цяла европа
  • 3 рес

    0 0 Отговор
    от чист ариец към чист силиец
Новини по държави: