Last news in Fakti

12 Септември, 2015 11:12 2 047 4

Френски почетен консул продавал лодки на бежанци

  • бежанци-
  • турция-
  • франция-
  • консул-
  • бодрум-
  • франсоаз олке

Обвиняват и бащата на удавилия се 3-годишен Айлан Курди в трафик на хора

Френски почетен консул продавал лодки на бежанци - 1
Снимка: АП/БТА

Почетният консул на Франция в турския град Бодрум Франсоаз Олке беше обвинена, че активно продава надуваеми лодки на бежанците.

В заснет със скрита камера репортаж на телевизия Франс 2 се вижда как тя продава от собствения си магазин за стоки за морски отдих надуваеми лодки и спасителни жилетки на мигранти, които се опитват да достигнат до гръцките острови.

Разкритието принуди външният министър на Франция Лоран Фабиюс да вземе решение да отстрани временно Франсоаз Олке.

Тя признала, че е собственик на магазина в Бодрум и е продавала на бежанците надуваеми лодки и спасителни жилетки. За свое оправдание тя посочила, че ако тя не правела това, то конкуренцията би го сторила на много по-висока цена.

Над магазина се веел френският флаг и имало табелка, че собственикът е почетен консул на Франция. Самата Франсоаз Олке заема тази длъжност от 2014 г. Френските медии уточняват, че нейният магазин се намира недалеч от плажа, на който беше изхвърлено тялото на 3-годишния Айлан Курди. Неговите снимки станаха икона на гнева не международната общественост срещу трафикантите на хора.

В свой репортаж „Русия днес“ пък разкрива, че бащата на Айлан Курди – Абдула Курди се е занимал с трафик на бежанци. Медията се позовава на 12 иракчани, които са били спасени от гумена лодка в Егейско море. Абдула Курди е вземал около $10 000, за да превози бягащи от войната иракчани и сирийци до гръцките Егейски острови.

В интервю за германския в. „Билд“ унгарският премиер Виктор Орбан поиска Европейският съюз да предостави около € 3 млрд. на съседните на Сирия държави Турция, Ливан и Йордания.

Това ще помогне на местните администрации да развият своя капацитет при оказването на помощ на мигрантите.

Виктор Орбан посъветва бежанците да се върнат оттам, откъдето са дошли.

„На практика те не идват от зоните на бойни действия, а от лагерите, разположени в съседните на Сирия страни като Ливан, Йордания, Турция. Там те бяха в безопасност. Те идват в Европа, не да търсят сигурност, а по-добър живот от този в бежанските лагери“, заяви унгарският премиер. Той подчерта, че „фундаментално право за по-добър живот не съществува, а има право на сигурност и човешко достойство“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емо

    0 0 Отговор
    Франсоа - Той или Тя .? Женското име е Франсоаз

    Коментиран от #3

  • 2 Aнонимна

    0 0 Отговор
    Не е виновна че дава лодки на хора които се нуждаят от това средство да се спасят, а е виновна че ги продава и печели пари от ситуация от която трябва да си лош човек за да се възползваш. Така че заслужава наказание за злоупотреба с неравностойно положение. А конкуренцията също трябва да се спре, на тези хора трябва да се дава помощ не да се взима и малкото което имат.
  • 3 авторът

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "емо":

    Емо, сърдечно благодаря. Сполай ти за добрината...
  • 4 Чукча

    0 0 Отговор
    И ква стана тя. Вдигна се шум до небесата за малкия Айлан,а после се оказва,че баща му е трафикант и на чуждото нещастие е заработвал пари.Е,този отгоре го наказа като му взе сина.Жалко не само за него,а за всички в тая касапница.
Новини по държави: