24 Септември, 2015 11:59 753 0

Папата отслужи меса пред 25 000 души във Вашингтон

  • папата-
  • меса-
  • вашингтон

Той завърши ритуала по канонизирането на Жуниперо Сера

Папата отслужи меса пред 25 000 души във Вашингтон - 1
Снимка: БТА/AP

 

Папа Франциск отслужи специална меса пред 25 000 души в чест на канонизирането на новия католически светец Жуниперо Сера, съобщи ABC.

Месата се състоя в базиликата „Непорочно зачатие“ във Вашингтон и е част от програмата на папата по време на визитата му в САЩ. Религиозната церемония, проведена на испански език, бе последния етап в ритуала по канонизирането на светеца.

Жуниперо Сера е испански монах – францисканец, живял през 18-ти век. Той е бил мисионер в Калифорния. Неговата канонизация развълнува голяма част от католиците в САЩ, но предизвика и недоволство сред коренното население в страната. Счита се, че по времена покръстването на индианците в Северна Америка испанците са тормозили местното население. Те са изнасилвали жени и са измъчвали хората, които са отказвали да се подчинят, за да запазят индианската си култура и ценности. Според днешните индианци Сера не е давал позволението си за тези действия, но си е затварял очите за тях.

По информация на говорителя на Белия дом Джош Ърнест, папата е провел 40-минутна среща с президента Барак Обама. Срещата се е провела под формата на личен разговор в Овалния кабинет. Разговорът не е бил записван и за него няма подробности.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА