8 Октомври, 2015 20:59 1 557 3

ЕС ще засили депортирането на имигранти

  • имигранти-
  • бежанци-
  • сирия-
  • ес-
  • гронтекс-
  • депортиране

Външните министри от ЕС се споразумяха за създаването на пунктове за обработка и проверка на бежанците

ЕС ще засили депортирането на имигранти - 1
Снимки АП/БТА

ЕС се съгласи да подсили своите гранични сили, за да ускори депортирането на лицата, търсещи убежище, които не отговарят на определените критерии. 

Министрите на вътрешните работи от ЕС се споразумяха за незабавно създаване на Бюро за връщанията на нелегални имигранти в рамките на европейската агенция на охрана на външните граници ФРОНТЕКС. Новият орган трябва да ускори депортирането на имигранти, които не отговарят на критериите за прием в ЕС.ЕС ще засили депортирането на имигранти

"Ускореното им връщане трябва да окаже въздържащ ефект на нелегалните имигранти", се казва в заключителния документ на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС в Люксембург.

„Ние сме на кръстопът - дали управлението на границите да остане национална отговорност, или да бъде споделена", заяви по време на срещата комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Министрите решиха да бъдат изпратени допълнително 670 души в т.нар. „горещи точки“, които да подпомагат работата на местните власти при обработването на молбите за убежища на бежанците. 

Тези "горещи точки" ще бъдат създадени в Италия и Гърция - нови центрове за регистрация на имигранти, така че новопристигналите да могат да бъдат разделени на групи и да се даде приоритет на бежанци, нуждаещи се от международна закрила. 

Аврамопулос заяви, че първата "гореща точка" в ЕС, която вече работи е в Лампедуза, Италия. През последната една година малкият остров, близо до Северна Африка, се е борил с притока на имигранти. Стотици имигранти се удавиха край бреговете на Лампедуза, след потъването на разнебитените им лодки, които идват от Либия.

Но натискът върху Италия и Гърция е толкова голям, че около 120 000 бежанци от тези страни трябва да бъдат преместени из целия ЕС. Тези действие ще започнат утре.

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обясни: "Първото преместване на еритрейци ще започне утре от Италия до Швеция - това означава, че тези хора са регистрирани, взети са им отпечатъци, идентифицирани са и проверени, за да могат да бъдат преместени".

Повечето бежанци отговарят на изискванията за предоставяне на убежище по силата на международното право. Страните от ЕС като цяло предоставят убежище на сирийци, иракчани и еритрейци, но не и за многобройтите икономически мигранти от Африка и Азия.

Над 550 000 имигранти са достигнали до ЕС тази година, много от които са военни бежанци. Германия прие повечето от тях. 

"Връщанията са винаги трудни. Ние обаче можем да предложим подслон и подкрепа за бежанци в нужда от защита само ако онези, които не се нуждаят от такава, не идват в Европа или бъдат бързо връщани", заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей заяви, че "ние трябва да се справим с тези, които злоупотребяват с нашата система за предоставяне на убежище. Обединеното кралство има добър опит в тази област и ние сме готови да подкрепим усилията на Европа да увеличи депортирането [на мигрантите]."

Освен това министрите решиха, че тези незаконни имигранти, които има опасност да се укрият, ще бъдат задържани.

Към дискусиите в Люксембург се присъединиха външните министри на Турция, Йордания и Ливан, които в момента приютяват по-голямата част от прогонените от страната си сирийци - почти четири милиона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Очертават се златни времена за таксиметровите шофьори-качваш мигранти от Сирия,директно в Германия.Качваш депортирани от Германия-директно в Сирия.Курсовете дълги,горивата евтини,...Даже няма нужда и от ремонт на колата-по пътя направо я сменяш в някоя автокъща с по-нова и прехвърляш табелата!Наложително е обаче да има в колата военна радиостанция за да се подслушват командите за бомбардировка на съответните армии по маршрута,че да не стане сакатлък.Освен това на покрива на колата задължително трябва да е написано с големи букви такси,защото пилотите са инструктирани да не стрелят по линейки и таксита,но се случва и разни гламави да не го спазват...
  • 2 димо

    1 0 Отговор
    да бе, ще стане
  • 3 сссссс

    0 0 Отговор
    „плячка”, за която се бият като хищници

    мюсюлманите мъже. Но много жертви се боят от отмъщение и си мълчат според думите на социалните работници.

    В същото време нарастващ брой германски жени в малки и големи градове в цялата страна са изнасилвани от търсещи убежище мигранти от Африка, Азия и Средния Изток. Много от престъпленията са омаловажавани от германските власти и националните медии, явно за да не се подклаждат антиимигрантски настроения.

    изнасилването на германки от бежанци

    се превръща в нещо обичайно. Следват избрани случаи само от 2015 г.:

    e-vestnik.bg/23748/germaniya-epidemiya-ot-iznasilvaniya-ot-migranti/
Новини по държави: