7 Ноември, 2015 20:06 1 311 0

Историческата среща между лидерите на Тайван и Китай е факт

  • тайван-
  • китай-
  • ма инцзю-
  • си дзинпин-
  • консенсус-
  • мир-
  • развитие-
  • среща-
  • търговия

По време на нея двамата президенти разискваха редица важни въпроси

Историческата среща между лидерите на Тайван и Китай е факт - 1
Снимка: АП/БТА

Днес се проведе историческата среща между лидерите на Република Китай и Народа република Китай- Ма Инцзю и Си Дзинпин в Сингапур. Както е известно, това е първата подобна среща от гражданската война през 1949 г. насам.

По време на нея президентът на Тайван наблегна на няколко основни точки за засилване на мира и развитието на двете страни. Той призова своя колега да работят съвместно по намаляване на враждебността, разрешавайки възникващите спорове по мирен начин и да създадат специална гореща линия, която да отговаря за неотложните въпроси.

Бяха повдигнати и редица други въпроси, сред които търговията, създаването на търговски представителства, обмена на туристи и студенти, участие в регионалната икономическа интеграция, двустранното икономическо сътрудничество и военната сигурност.

На свой ред китайският лидер заяви, че ще  помисли сериозно върху проблемните области, приемайки съвета на Ма двете страни да проявяват необходимото уважение една към друга, подхождайки искрено с мъдрост и търпение.

От Съвета по континенталните въпроси в Тайван заявиха, че на срещата двете страни потвърждават най-големите постижения в техните отношения за последните седем години, съгласявайки се, че Консенсусът от 1992 г. е основополагащ за поддържане на мирните връзки, засилване на диалога, задълбочаване на сътрудничеството и насърчаване на обмена.

Бе засегната и темата за тълкуването на „един Китай”, залегнала в Консенсуса. В тази връзка Ма Инцзю подчерта, че Конституцията на Република Китай е израз на националния суверенитет, приоритет за нацията. Той призова Китай да се съобрази с това и да разбере, че сигурността и достойнството на страната са важни проблеми за народа на Тайван.

Ма подчерта също, че мирът и просперитета, постигнат през последните седем години, е сигурно доказателство, че двете държави полагат усилия да се справят с конфликтите помежду си и да изградят трайни стабилни отношения, основани на взаимно доверие. Двамата лидери са единодушни, че тази среща е първата от десетилетия насам, но категорично няма да бъде последна. Тя бележи основата на един нов етап във взаимоотношенията между страните.

След срещата Ма Инцзю свика международна пресконференция, след което бе на вечеря със Си Дзинпин, преди да отлети обратно към Тайван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА