Last news in Fakti

19 Януари, 2016 23:00 10 032 2

Иран си връща 32 милиарда долара

  • иран-
  • милиарда-
  • долара

Парите ще бъдат сложени в „сигурни сметки“

Иран вече има достъп до 32 милиарда долара след падането на санкциите. За това съобщи по иранската държавна телевизия президентът на иранската национална банка Валиолах Сейф. Тези пари бяха блокирани в международни банки.

28 милиарда ще бъдат вкарани в националната банка, а другите 4 милиарда ще отидат в държавата. По данни на Сейф, цитиран от в. Тагес Анцайгер парите ще бъдат сложени в „сигурни сметки“. След десетилетен спор заради иранската ядрена програма в края на миналата седмица се стигна до историческо споразумение между Иран и страните членки на СС на ООН плюс Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    1 0 Отговор
    Хммм ..... много интересно .... Иран е съюзник на Русия, ЕС му отмени санкциите, САЩ бяха против ..... все пак ще изчакам Васик да коментира, трябва да се учим от вече утвърдените политически анализатори !

    Коментиран от #2

  • 2 Иран

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чакала":

    Иран е всичко друго, но не и съюзник на Русия. Ембаргото, което е наложено на Иран е от преди 3-4 десетилетия, дори първото ограничение е наложено след изгонването на падишаха и всички про-британски лобисти преди доста повече време (края на 50-те години на 20-ти век). През този период Иран можеше да търгува стоки под ембарго само със СССР и найните сателити. Демек межди СССР и Иран е имало и все още има под някаква форма партньорство от типа клиент-доставчик. След разпада на съюза, Иран се опита да развие собствени производства и технологии, понеже Русия започна да ограничава търговията и износа на оръжие и ядрени "апаратури" към Иран, което мотивира ООН да затегне ембаргото. Но през последните 2 г. нещата коренно се промениха, а именно ЕС видя в лицето на Иран алтернативен доставчик на енергия и лобира за падане на ембаргото. През 2016г. Иран има право да увеличи износа на нефт 4 пъти, а на газ - колкото може. Това изкарва Иран на 3-то място сред износителите на нефт, а от това печелят основно страни , които са консуматори, като ЕС и Китай.