Last news in Fakti

10 Октомври, 2011 09:38 915 0

Туск с историческа победа на вота в Полша

  • доналд туск-
  • полша
Туск с историческа победа на вота в Полша - 1
EPA/БГНЕС

Премиерът на Полша Доналд Туск се обяви за победител на изборите, след като според екзит-пол неговата десноцентристка партия „Гражданска платформа” печели 39,6% от гласовете, отбеляза Ройтерс.

„Гражданска платформа” и нейният по-малък коалиционен партньор - Полската селска партия (ПСП) - печелят заедно достатъчно места, за да запазят своето мнозинство в долната камара на парламента и да могат да формират отново съвместно правителство.

Победата на Туск е историческа, защото от падането на социализма в Полша той ще е първият премиер, който успява да повтори мандата си, припомня АП.

Лидерът на ПСП Валдемар Павлак заяви, че партията му е готова да участва в ново коалиционно правителство с „Гражданска платформа”. „Коалиция с „Гражданска платформа” е възможна, но трябва внимателно да обмислим това”, каза Павлак.

Ярослав Качински, лидерът на опозиционната партия „Право и справедливост”, която според екзит-пол се нарежда на второ място с 30,1%, призна поражението си, но заяви, че партията му ще продължи да се бори за промени в Полша, посочи АП.

„Ние уважаваме резултата от изборите, но нашата задача през следващите четири години ще е да убедим милиони поляци, че са необходими промени. Дълбоко съм убеден, че ще дойде денят, в който ще успеем”, каза той.

На трето място с 10,1% е Движението на Паликот, на четвърта позиция с 8,2% е ПСП, а Съюзът на демократичната левица (СДЛ) е пети със 7,7%.

Полша ще се постарае колкото се може по-скоро да състави правителство, заяви полският президент Бронислав Коморовски след приключването на парламентарните избори, предаде ИТАР-ТАСС.

Коморовски изрази надежда, че с обявяването на предварителните резултати от парламентарните избори политическата борба приключва и започва съвместната работа.

„Започва труден период за съставяне на коалиция. Надявам се, че със съвместни усилия ще можем максимално да съкратим срока, необходим за съставяне на коалиция и правителство. Това е нужно от гледна точка на стабилността на държавата и властта, а също на продължаващото до края на годината полско председателство на Европейския съюз”, каза той.

Според него преговорите за съставяне на правителство ще започнат още преди обявяването на официалните резултати от изборите. Президентът заяви, че възнамерява да се срещне с представители на всички политически партии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА