Last news in Fakti

21 Март, 2017 09:06 1 093 1

Почина бившият лидер на ИРА Мартин Макгинес

  • мартин макгинес-
  • ира-
  • ирландия-
  • почина-
  • ръкостискане

Мартин Макгинес почина на 66 години

Почина бившият лидер на ИРА Мартин Макгинес - 1
Снимка: БТА/ AP

На 66-годишна възраст почина бившият лидер на Ирландската републиканска армия Мартин Макгинес, съобщи Би Би Си. Той е страдал от рядко сърдечно заболяване.

Паметен момент в историята остава ръкостискането му с британската кралица през 2012 година. Елизабет Втора стиска ръката на бившия командир на ИРА, което се случва за първи път след споразумението от Разпети петък, сключено на 10 април 1998 година.

Известно и като Белфасткото споразумение, то слага край на 30-годишни въоръжени сблъсъци, отнели живота на над 3500 души.

Мартин Макгинес беше един от най-влиятелните политици в Северна Ирландия. Той е бивш лидер на Ирландската републиканска армия (ИРА) и бивш вицепремиер на страната.

Известен е с позициите си за обединение на всички ирландци. Споразумението от Разпети петък го задължаваше да бъде лоялен на короната. Неговата смърт може да постави на дневен ред въпроса за отделянето и обединението на ирландците в бурните месеци на Brexit.

Веднага след проведения референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз Мартин Макгинес направи призив за обединение на ирландците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРА

    4 0 Отговор
    За някои е бил "терорист", но за ирландците винаги ще е патриот и борец за национално обединение! Почивай в мир!