Last news in Fakti

24 Април, 2017 18:47 2 206 9

Тръмп не използва думата „геноцид“ за 1915 г.

  • доналд тръмп-
  • арменци-
  • турция-
  • турци-
  • геноцид-
  • дума-
  • османска империя-
  • първа световна война-
  • сащ

Каква ще е реакцията на арменците?

Тръмп не използва думата „геноцид“ за 1915 г. - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп, подобно на своя предшественик Барак Обама, не използва думата „геноцид" за събитията в Османската империя през Първата световна война, предаде „Дейли Сабах".

24 април е ден в памет на жертвите на арменския геноцид в Османската империя. Всяка година арменците по света почитат убитите арменци през XIX век.

Белият дом разпространи изявление, в което се казва, че Доналд Тръмп почита жертвите на „Meds Yeghern“ - термин, който се превежда като голямата трагедия. Същият термин бе използван и от предишния президент Барак Обама.

Турция разглежда случилото се преди повече от век като трагедия и за двете страни. Анкара обаче е особено чувствителна за термина „геноцид“, който тя твърди, че не описва коректно събитията в Османската империя.

Турция предлага създаването на съвместна с Армения комисия от историци, които – заедно с международни експерти – да анализират случилото се през Първата световна война.

Споровете между двете страни продължават и до ден-днешен. Армения твърди, че действията на турските военнослужещи и убийствата на арменци са планирани от турската власт, което дава право те да бъдат отъждествени като геноцид. Турция отрича.

През лятото на миналата година германският Бундестаг прие резолюция, признаваща масовите убийства на арменци в Османската империя. Това предизвика дипломатически огън между Берлин и Анкара.

Дни след това турският президент Реджеп Ердоган заяви, че депутатите от турски произход в немския парламент са с нечиста кръв. Някои от тях получиха дори смъртни заплахи след приетата резолюция.

Резолюцията със заглавие „Памет на жертвите от геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя – 101 години назад“ бе одобрена с гласовете на всичка партии в германския парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 101 години назад

    17 42 Отговор
    Според мен не е геноцид и не бива да се използва такова определение, когато става дума за арменци, евреи и цигани ! Браво на Тръмп!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кирил

    4 4 Отговор
    българските официални институции също не използват квалификацията геноцид за арменските събития
  • 4 Voz

    4 3 Отговор
    Samo gulposti ako iskat tolkova za6to otkazvat koito experti za historiqta
  • 5 Vasik Atanasova

    8 5 Отговор
    2 000 000 АРМЕНЦИ СА ИЗКЛАНИ ОТ ТУРЦИТЕ
    И НЯМА ДА ПРИЗНАЯТ ЗАЩОТО СА ВЗЕЛИ ЗЕМИТЕ ИМ
    ГРАДОВЕТЕ ВАН И ДРЕВНАТА СТОЛИЦА АНИ СА В ТУРЦИЯ
    ТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ И БАТАШКОТО КЛАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ
    НЕ ПРИЗНАВАТ И РОБСТВОТО
    КАЗВАТ ЧЕ Е ИМАЛО ПРОСТО ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ ТУКА
  • 6 Vasik Atanasova

    6 4 Отговор
    ВЪРВЕТЕ В БАТАК И ВИЖТЕ ЧЕРЕПИТЕ
    АЗ ЛИЧНО СЪМ ГИ ВИЖДАЛ
    ЗВЕРСТВАТА НА ТУРЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИЗНАТИ
    ПО ЦЕЛ СВЯТ
  • 7 Всеки русофоб поддържа

    3 5 Отговор
    Че от 1878 г. в България има Руска окупация и насилствено прекратяване съвместното турско мирно, щастливо и хармонично СЪЖИТЕЛСТВО на двата народа! Затова днес РУСОФОБИТЕ у нас приемат промяната на учебниците по история у на с нова редакция от НПО-Америка за България! Русофобите примат , че Левски, Ботев, Караджата са РАБОЙНИЦИ и ТЕРОРИСТИ! Спомнете ония нашенец-продажник който 2015 г. предложи снемане паметника на В. Левски в СОФИЯ! Те този Русофоб отрича, робството, Батак, Плевен, Шипка, Шейново, Старозагорско и Априлско Въстание! Отрича Бенковски, отрича Раковски и отсича за пари от НПО - Америка за България и кланетата в Батак и Родопите, отрича Освобождението ни от Русия и че именно тогаз сме били поробени! Най-подлото предателство е да към България е да унищожил ИСТОРЯТА МУ! И това днес го вършат РУСОФОБИТЕ! Предателите на рода български са РУСОФОБИТЕ!
  • 8 Запада е русофобски!

    1 3 Отговор
    И съдбата ни ще е АРМЕНСКА! Запада винаги е поддържал османлиите, а срещу пари у нас има антибългарски привърженици на ГЕНЦИДА НА БЕЛГАРИЯ по турско и днес! Русофобите днес унищожават българите с бели ръкавици! Позор и проклятие на всички РУСОФОБИ отричащи Освобождението ни от 5 вековно робство! ПОЗОР! Вие сте равнявате с онези които са убивали в БАТАК,
  • 9 Васил Атанасов

    1 1 Отговор
    Ти нали си русофоб, тогаз и ти косвено подкрепяш ГЕНОЦИДА ни по турско и днес!