Last news in Fakti

25 Декември, 2011 14:57 823 0

Папата се помоли за жертвите на глада, наводненията и конфликтите

  • рождество-
  • папа-
  • бенедикт

Бенедикт ХVІ призова за край на кръвопролитията в Сирия

Папа Бенедикт XVI се помоли за жертвите на глада, наводненията и конфликтите по света в традиционното си Коледно послание. Главата на Римокатолическата църква призова международната общност да окаже помощ на страдащите от глада в Африканския рог, призова за край на кръвопролитията в Сирия и изрази надежда, че арабските въстания ще помогнат на "общото благо". Най-силните му думи бяха насочени срещу войните и в полза на помирението.

В традиционното си Коледно послание "Urbi et orbi" "Към света и към града" Светият отец благослови хилядите вярващи от цял свят, които се бяха събрали на площад "Свети Петър" във Ватикана. Посланието си Папата отправи на 65 езика, включително и на български: Честито Рождество Христово!

От балкона на събора Свети Петър във Ватикана, папата се обърна към хилядите вярващи, запълнили целия площад, и към всички които го слушат по радиата и телевизиите, и обяви, че „Христос се е родил за нас”.

Бенедикт XVI отбеляза, че Иисус означава Спасител и той е бил изпратен на Земята за да избави хората от злото, съществуващо в тях – стремежа да се отделят от Бога, гордостта, съревнованието с Всевишния и желанието сами да решават кое е добро и кое зло. „Само Бог, който е любов, може да ни спаси”, заяви Папата.

По традиция в тържественото си послание Папата призова за възстановяване на мира и стабилността на Святата земя чрез възобновяване на диалога между израелци и палестинци. Той също така се помоли за прекратяването на насилието в Сирия, стабилност в Ирак и Афганистан, и пожела възстановяване на всички страни в Северна Африка и Близкия Изток, засегнати от Арабската пролет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА