27 Септември, 2017 20:34 3 712 27

Албания официално не призна българско малцинство

  • албания-
  • тирана-
  • малцинство-
  • българско малцинство

Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство

Според официална Тирана в Албания няма българско малцинство, пише македонската агенция "Макфакс", посочвайки, че в проектозакон за защита на малцинствата, подготвен от албанското правителство, за малцинства са признати македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните.

Представяйки законопроекта, албанският министър на външните работи Дитмир Бушати изтъкна, че той е подготвен в съответствие с препоръките на Европейския съюз за правата на малцинствата, включително и правото за употреба на малцинствените езици в администрацията.

"Макфакс" изтъква, че македонското малцинство в Албания е изразило задоволство от факта, че в законопроекта не е включено българско малцинство. Агенцията посочва, че сдруженията на македонците в Албания отхвърлят твърденията "на определени групировки", че в някои части на Албания живее и българско малцинство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    40 7 Отговор
    Нищо бре!!!
    Демокрация!!
    Тя Украина, забрани българите, дето живеят от 300 години в Украина, а тя е на 25.....
    Нашите дупкдавци ще гълтат, симпатични и достойни, като скъпоплатени...

    Коментиран от #3

  • 2 Метро до Луната

    31 4 Отговор
    "македонското малцинство в Албания е изразило задоволство от факта, че в законопроекта не е включено българско малцинство" ))))
    Татарииии!
  • 3 antimediator

    9 40 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ти си ясен !На теб ти е пратено да плюеш срещу Европа.
    Нямаш място между нас, ти си руско псе !

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Барчо

    35 1 Отговор
    Ние ги признаваме, а те не. И от тук следва, че ние си замълчаваме като ......... И така.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 овца

    35 7 Отговор

    До коментар #3 от "antimediator":

    Стига с тази Европа бе, не разбра ли, че никой не ни брои за нищо! Не го ли разбра вече! Ти си дъвчи още Путин, мутин, ушанки и тем подобни! За нищо ни нямат!!!
  • 8 Проклятието на България

    30 3 Отговор
    Нашите дупедавци първи признаха Косово,само с олово се оправят предателите на националните ни интереси...
  • 9 Голям прос

    26 0 Отговор
    Тези нашите управници са дупедавци навсякъде. Нищо общо нямат с нас
  • 10 Шпек Салам Народен

    21 3 Отговор
    Чувал съм,че албанците много ни мразят.
    По исторически причини.
    Тъй,както ние мразим турците,а те не знаят.

    Коментиран от #12, #26

  • 11 България на Българите

    25 10 Отговор
    Логично. Българите нас никой не ни иска. Албанците просто са с всичкият си и добре преценяват ситуацията. Ако бяхме читава държава с респект сред съседите ни, нямаше да е така.

    По Тошовото може би нямаше да посмеят.
  • 12 Kcaniba

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек Салам Народен":

    Каква е причината момко?!?!. Бях там мин година, дори и турците не мразят. А би трябвало...
  • 13 стоян георгиев

    8 14 Отговор
    ние нямаме малцинство в македония чакаме такова в албания.освен в украина и молдова на друго място етнически малцинства нямаме.другото са маргинали дето лъжат кви са за да източат някои лев или да вземат някои и друг паспорт.къде са тия българи в албания?????има някви славяноговорящи по границата с македония ,но чак малцинство...българите в югославия гърция и албания бяха подложени на геноцид десетки години и бяха унищожени.останал е тук там по някои да твърди че е българин,но компактни маси с българско население с етнически български традиции на балканите няма.всъщност са останали малка група компактни българи в босилевградско и царибродско ,но общата им броика не превишава 20000 човека.

    Коментиран от #14

  • 14 на деса шушито

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    "В исторически доклад, Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка, призовава Албания да признае българско малцинство в страната."
    Нещо скачаш срещо европейското а!

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от "на деса шушито":

    не скачам срещу европеиското ,но българи в албания няма.ковачев може да бъде чут в европа ,което е добре за нас и много години ни липсваше ,но тва е демагогия за необразовани националисти.в региона на преспанското езеро има десетина села дето старите говорят на български диалект и тва е.има и малко мюсулмани в северната част на албания,но нито се усещат като българи нито имат няква идея за българия.като се появи някои политик от страната ни там го съпонисват докато усетят че няма да изкарат мангизи и им минава мерака.същото се случва и с македонските политици дето се появяват на терен,но поне с македонците близостта и семеините връзки от двете страни на границата играят някаква роля.
  • 16 през крив макарон

    16 4 Отговор
    Когато дойде моментът Албания да иска в ЕС тогава този момент трябва българските политици да си го спомнят и Вето !!! Просто е, каквото повикало такова се обадило !
  • 17 onq s konq

    9 10 Отговор
    Естествено че съм патриот,НО КВО ПРАВИМ КАТО НЯМА БЪЛГАРИ В АЛБАНИЯ?И кой нормален българин ще отиде да живее в Албания,която дори не е членка на ЕС?А съм сигурен,че ако покажем на албанците дори и 1 българин трайно пребиваващ там,те ще го признаят за "малцинство"!Но съм сигурен и в друго:ЧЕ ТОВА НЕПРИЗНАВАНЕ НА "НИЩОТО" Е ПРЕКРАСЕН ПОВОД ЗА РУСОФИЛСКАТА СГАН ДА ЗАПОЧНЕ ДА ВИЕ С ЦЯЛО ГЪРЛО ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МЕКУШАВИ УПРАВНИЦИ,ПРИНЦИПНО НЕЗАИНТЕРЕСУВАНИ ЗА БЪЛГ. ИНТЕРЕСИ В ЧУЖБИНА!До там ли я докарахте бе русконаклонени-да вкарате албанска връзка в хибридната Кремълска война спрямо България?!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 юрист

    6 7 Отговор
    Голям праз! България е подписала Рамкова конвенция за защита на националните малцинства, но и България юридически НЕ Е ПРИЗНАЛА съществуването на етнически малцинства в държавата ни, защото - съгласно правната ни теория- България е еднонационална държава и не признава колективни права на малцинствата в нея, както и не е признала наличието на етнически малцинства. Така, че- лично на мен ми е безразлично ....

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МАКЕДОНСКИ

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Вярно е , и България не признава малцинства. Ама ние знаем че такива има, власи, арменци, турци ,помаци. Кого лъжим??? Май само себе си. Шменти Капели, трябва да сме честни към другите, и да очакваме същото. Днешно време, няма как да криеш , или да заблудиш съседите си. Уважението да бъде взаимно. Нямало македонци в България??? Тогаз няма Българи в Македония. Панимаш?

    Коментиран от #22, #23, #25

  • 22 юрист

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "МАКЕДОНСКИ":

    Не лъжем никого- просто не даваме колективни права на малцинствата и това е юридически правилно. Равни права и съответстващи им равни задължения с останалите бг. граждани- ДА, но позитивната дискриминация / повече права за малцинствата, отколкото има мнозинството/ спрямо малцинствата вече е нарушение на човешките права на мнозинството и е пряка дискриминация спрямо неговите представители- съгласно нашите закони. Така, че- щом българското етническо мнозинство няма повече права от малцинствата, защо на малцинствата да им се признават колективни , а не индивидуални права?
  • 23 юрист

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "МАКЕДОНСКИ":

    Впрочем- известна ли ти е разликата между юридическото понятие “колективни права“ и “индивидуални права“ и знаеш ли, че конституцията ни защитава и прогласява САМО индивидуалните права? Или като си пееш, Пенке ле, кой ли те слуша? Защото много е лесно от позицията на собственото си невежество да се изказваш комично за материя, от която нищо не разбираш, и после да се дуеш и да се правиш на велик спец по тази материя...
  • 24 ПЕШО ИСТИНАТА

    9 2 Отговор
    АБЕ НА БАЛКАНИТЕ НЯМА ЧИСТА НАЦИЯ, ОМЕШЕНИ СМЕ КАТО МЕШЕНА СКАРА. АКО НЯКОЙ ТВЪРДИ ОБРАТНОТО , Е ЛЪЖЕЦ .
    Ся дали ни харесва или не , е друга тема.
  • 25 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "МАКЕДОНСКИ":

    ееее ти на македонеца му надцени много капацитета.тои няма как да те разбере.виж го писал за помашкото малцинство като етническо такова :))))!и накрая ти казва панимаеш!!!!ние панимаем македонски ама ти няма как да панимаеш щото трябва ука ,а ти си изпуснал момента.да има българи в македония не е задължително те да имат национални права убавецо.у нас има турци те са етническа обособена и безспорна група независимо, че са част от българската нация ,но както казах ти няма да панимаеш!
  • 26 куку руку ку

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек Салам Народен":

    През вековете шиптърите ги е тресъл голям страх от българите. Затова ни мразят.

    Коментиран от #27

  • 27 КАСАПИН

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "куку руку ку":

    Албанци са участвали много активно в кланетата на българи, включени са били в гагаузките башибозуци ,така че дори и някой Българин да не го знае, му е заложено в кръвта да ги мрази.
Новини по държави: