23 Ноември, 2017 09:43 846 0

Ключово гласуване и протести в Букурещ

  • румъния-
  • букурещ-
  • вот на недоверие-
  • михай тудосе

Румънското правителство се изправя пред пореден вот на недоверие

Ключово гласуване и протести в Букурещ - 1
Снимки: БТА/АР

Правителството на премиера Михай Тудосе се явява на парламентарен тест, пишат румънските медии по повод предстоящото гласуване на вот на недоверие, внесен от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП).

Заседанието на двете камари на парламента ще започне в 11.00 часа, а либералите призоваха всички граждани, недоволни от управлението на правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократи (АЛДЕ), да образуват жива верига около сградата на парламента по време на вота.

По същото време е обявен и "протест на колела" в района на сградата на парламента, посочва в. "Адевърул". Според организаторите участниците са призовани да дойдат с автомобили, мотоциклети и велосипеди, които ще се движат в дясната лента с 10 километра в час, а от лявата страна на автомобилите ще бъдат поставени афиши или банери, така че да се виждат от останалите участници в движението.

Ключово гласуване и протести в Букурещ

Организаторите на протеста твърдят, че правосъдната система е "под обсада", измененията в данъчния кодекс тласкат икономиката и бизнеса към "тотален хаос", а проектът за неправителствените организации, предвиждащ те да декларират на всеки шест месеца приходите и разходите си, показва омразата към тези организации, посочва изданието.

За да бъде свалено правителството от власт, вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен от 233 народни представители в 465-местния парламент. Предложението за вот на недоверие бе внесено от 148 народни представители от трите опозиционни партии и няколко независими парламентаристи. Като цяло шансовете за успех на вота са доста малки, въпреки че либералите твърдят, че някои от социалдемократите също биха го подкрепили, пише информационният сайт "Зиаре".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: