Last news in Fakti

19 Май, 2018 16:48 1 866 1

Затишие пред буря на Хаваите (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • хаваи-
  • вулкан-
  • килауеа-
  • паоа

Местните жители с тревога очакват ново изригване на вулкана Килауеа

Затишие пред буря на Хаваите (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Две седмици след като фонтани от лава и отровен газ от хавайския вулкан Килауеа принудиха стотици хора да избягат от домовете си посред нощ, ситуацията за местните жители се влошава в очакване на ново изригване, предаде Reuters.

Докато Килауеа изпускаше лава от 22 пукнатини на източния си склон, жителите на град Паоа, някои от тях с маски, очакваха вчера в осигурените убежища активното изригване да се възобнови.

В четвъртък вулканът отново избълва пепел и скали високо в небето. Според учените това е било най-мощното изригване в последните дни, макар че то продължило не повече от няколко минути.

Затишие пред буря на Хаваите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Затишие пред буря на Хаваите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Няма ранени, нито данни за разрушения.

Заради рязко увеличеното равнище на отровен серен диоксид, след като Килауеа започна за изригва, училищата около Паоа, на 40 км източно от вулкана, бяха затворени. Лавата, изливаща се от огромни пукнатини, унищожи 40 жилищни сгради и други постройки и принуди около 2000 местни жители да избягат.

Затишие пред буря на Хаваите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бързо движещата се лава вчера прекъсна път и изолира около 40 къщи в район под вулкана, поради което поне четирима души бяха евакуирани от мястото с хеликоптери на Националната гвардия.
Учените не могат да прогнозират кога Килауеа ще се успокои.

Според специалистите обаче няма опасност от голямо изригване като през 1790 г., когато загинали десетки хора - най-смъртоносното подобно бедствие в историята на територията, която днес е част от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зеленото човече

    0 1 Отговор
    Веднага на там да се насочат ордите на еколозите . Да спрат незабавно това безобразно замърсяване ,заплашващо да прерасне в екологична катастрофа ! Да се потърси сметка на отговорните ! И веднага да се монтират филтри и прахоуловители !!!