Last news in Fakti

2 Септември, 2018 20:34 12 589 9

Извънредно положение в Либия

  • тобрук-
  • либия-
  • извънредно положение-
  • триполи

Правителството призова враждуващите съперници да прекратят боевете

Извънредно положение в Либия - 1
Снимка: БТА/АР

Подкрепяното от ООН правителство на Либия обяви извънредно положение в столицата Триполи и нейните предградия заради продължаващите въоръжени сблъсъци между враждуващи милиции, при които загинаха най-малко 39 души, а десетки бяха ранени през тази седмица, предаде АР.

Сраженията избухнаха между въоръжени групировки от Триполи, от една страна, и други от южни предградия, борещи се за контрол над столицата.

В изявление правителството призова враждуващите съперници да прекратят боевете и да спазват договореното с посредничество на ООН примирие. В него се казва, че целта на обявеното извънредно положение е да се защити и гарантира безопасността на цивилното население, на обществената и личната собственост, и да се осигури функционирането на жизнено важните институции.

Либия в момента е разцепена между две съперничещи си правителства: едното в Триполи, а другото - в източния град Тобрук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    58 2 Отговор
    Благодарение на Камерън , Саркози и Хилъри Клинтън се стигна до това положение. Участието на Саркози е комерсиално - Кадафи спонсорира предизборната му кампания. А миротворецът Обама отпуска милиони за операцията на алианса там. А най съществена роля да разсипването на Либия играе ООН . На 26 февруари Съветът за сигурност на ООН единодушно прокарва резолюция 1970, с която замразява авоарите на Кадафи и приближените му, и настоява за разследване от страна на Международния наказателен съд. С резолюция 1973, с която налага забранена за полети зона над Либия и дава зелена светлина за употребата на „всички необходими мерки“ за да се предотвратят нападения над мирно население. Това на практика поставя началото на военна интервенция на НАТО.

    Коментиран от #9

  • 2 Хк+йххххйххх

    45 0 Отговор
    Виновните за Либия ги знаем.
  • 3 Дрън ..дрън...

    52 2 Отговор
    Да им е честита дЕмокрацията ....за жалост дъъъълго време ще се радват на тази зараза ...
  • 4 Dorian

    54 1 Отговор
    Нали братята отвъд океана им подариха демокрацията? Нали вече имаше свобода и благоденствие? Къде са?
  • 5 Хахаха

    15 1 Отговор
    "Подкрепяното от ООН правителство на Либия"
    Това звучи доста грандиозно.
  • 6 Аз съм

    8 0 Отговор
    Сега искат това да стане и в Сирия
  • 7 ела

    11 0 Отговор
    От 58 Мюслюмански страни някога най- демократични бяха Турция и Сирия безразлика къкъв си христянин или мюслюманин ( бил съм и в двете страни) а най- социална обеспечена беше Либия на която земните богаства бяха около ( приблизително изчислени от Западните спецелисти ) 11 трилиона долара.Само водния проектът струваше около 35 милиарда долара който строяха. В Западните банки и голямата част в Американските банки около 350 милиарда долара които бяха на либийския народ в банките изчезнаха. Повода за войната както в Либия и Сирия всеки знае нима в С.Арабия,Катар ,Кувейт има човешки права на това могат даповярват само идиотите и малоуните нармален човек не би повярвал.
  • 8 Времето

    8 1 Отговор
    Времето в което живеем сега е Много глупаво,идиотско и ни лъжат за всичко !!!Така ще е ,докато ни управляват тези елити,които са в момента ! Аз съм сигурна,че всичко ще се промени след много години,и ХОРАТА ще заживеят така както трябва !!! Без войни,без мафии,без лъжи,без избиване на хора и животни,без злоба,без Всичко лошо,което е измислил човека !!! Колко ОЩЕ време трябва да измине,за да стане ЧОВЕКЪТ съвършен,мъдър и с висок морал и съзнание ???? Вярвам,че това ще стане !!!!!
  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Замразени сметки е силно казано, защото точно от неговите замразени сметки в белгийски и швейцарски банки са изчезнали десетки милиарди. Няма каквито и да е доказателства къде са отишли, никой не е разпореждал преместване, отваряне или каквото и да е било. За неговото състояние се говори, че е имал над 200млрд. долара. преди да стане цел на "миротворците".