Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 15:45 1 504 8

От Венецуела до Колумбия с бебе на ръце

  • венецуела-
  • колумбия-
  • бягство-
  • бебе-
  • войници

Много военни дезертираха от армията

От Венецуела до Колумбия с бебе на ръце - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Семейство венецуелски военнослужещи избяга в Колумбия с 9-месечното си бебе на ръце. Става дума за Хавиер Гонзалес и жена му. Той знае, че ще бъде убит, ако бъде заловен да дезертира от венецуелската армия. "Знаех, че ако попадна в ръцете на венецуелското разузнаване, съм мъртъв. Ще излъжа, ако кажа, че може би щях да оживея. Колкото повече войници избягат тук в Колумбия, толкова повече Мадуро ще се чувства изолиран. За съжаление е така, но така трябва да се случи. И въпреки че сме тук, ние искаме да си върнем обратно страната и да живеем в нея. Затова сме тук”, разказва Хавиер, предаде Нова телевизия.

Вече в Колумбия, той разказва, че липсата на пелени и мляко за 9-месечното си бебе е засилила решимостта му. Съпругата му – сержант Кари Кастро бяга ден след него. Прекосява река край колумбийската граница с бебето на ръце, за да се озове в прегръдките на съпруга си и още двама техни близки.

„Трудно е, много е трудно да идеш в друга държава, след като си посветил живота и младостта си на една институция – армията. Но подкрепих съпруга си, който беше първият от двамата, който избяга тук. Реших да тръгна след него, да го подкрепя, след като видях какво става във Венецуела. Дойдох тук, за да могат моите деца да имат по-добро бъдеще”, споделя неговата съпруга.

Двамата са само част от 167-те военни, дезертирали от армията и предали се на колумбийската агенция по миграция през последните три дни. Откакто е дезертирал, Хавиер разказва, че поддържа връзки със свои колеги и много от тях също искат да избягат в съседна Колумбия. „Венецуела има много какво да даде на света. Благодаря на братската ни страна Колумбия. Знам, че когато това се промени, Колумбия и Венецуела ще бъдат приятели и в търговията, и в хуманитарната област. Колумбийците са много приятелски настроени, а ние също сме такива”, коментира той.

Подкрепата на военните се смята за ключова за Мадуро да остане на власт. Бягствата започнаха в неделя, по време на неуспешния опит на опозицията да достави камиони с хуманитарна помощ във Венецуела, въпреки отказа на Николас Мадуро да приеме храна и лекарства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    18 3 Отговор
    Иииии Спиди Гонзалес пробягва 100 метра от таксито до репортерите да се оплаче от Мадуро обаче се спъва и сребърниците се разпиляват! А това че Спиди Гонзалез е с камофлаж изобщо не доказва че е от армията на Венецуела.
  • 2 Niknay

    17 3 Отговор
    Тия циркове с интервютата на "горките бежанци" вече сме ги гледали. Да бяхте сменили сценария а не само артистите.

    Коментиран от #6

  • 3 Обективен

    4 13 Отговор
    Номер 1 и номер 2 са платени руски трикове без грам мозък в главите си.

    Коментиран от #7

  • 4 hmhmhm

    14 2 Отговор
    Тук малко прекалиха май сценаристите ...
  • 5 5ко

    12 2 Отговор
    Тея не изглеждат много гладни. Я какви бузи дуят. Подобно на красивите, умните и какви други джендъря бяха по улиците у нас на протести преди време. Сороспийска паплач.
  • 6 куку руку ку

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Niknay":

    О, тепърва ще се нагледаме на сълзливи репортажи, за лошия Мадуро и добричките американски хуманитарни спец части.
  • 7 ГОСТ 1

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Ти си "Обективен" мизерник и подлога.
  • 8 334

    0 4 Отговор
    Ако е вярно че Венецуела има 2000 генерала то Мадуро е за затвора като национален предател.