Last news in Fakti

4 Март, 2019 16:31 1 795 8

Фоновата музика пречи на...

  • музика-
  • креативност

Британски учени установиха, че фоновата музика пречи на креативността и вербалните разсъждения

Фоновата музика пречи на... - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени установиха, че фоновата музика пречи на креативността и вербалните разсъждения, съобщи в. Daily mail.

Музиката разстройва редица мозъчни функции, като говорните способности и умението за решаване на задачи, които са в основата на креативността. Няма значение дали тя е инструментална или с текст, или на чужд език. Изпълнението на различни задачи в библиотеки не се отразява на резултатите в сравнение с работата на тихо място. Причината вероятно е, че шумът в библиотеките е постоянен и не прекъсва мисленето.

Учените от университета на Централен Ланкашър установиха също, че дори и музиката да подобрява настроението, творческите способности остават нарушени при изпълняване на задачите.

Участниците в изследването е трябвало да решават ребуси на тихо, или слушайки различна музика - инструментална, песни с познат текст или на чужд език.

Резултатите противоречат на убеждението, че ведрата музика увеличава креативността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майстора

    12 3 Отговор
    Фоновата музика в сервиза не ми пречи изобщо ...напротив даже .. motorhead много ми помагат ...
  • 2 Джентълменът русофил

    8 1 Отговор
    Неприятно е в офис с много служители, някой да се прави на американец и постоянно да пуска музика на лаптопа си. Дори и болшинството да са хепи, това не доказва нищо по-различно от проява на колективен лош вкус. Най-малкото всички са различни и предпочитат различен музикален стил, сила на звука или просто предпочитат да работят сред спокойствие и уединение. От друга страна досадната тишина също може да е доста отегчителна на моменти. Ако ви се слуша музика в офис, ами използвайте слушалки. Разбира се, това също си има лоша страна, защото няма да чуете, ако някой се обърне към вас, но това също е преодолимо, стига нивото на звука да не е високо.
  • 3 onq s konq

    3 4 Отговор
    Твърдението че "фоновата музика" пречи на СЪСРЕДОЧАВАНЕТО когато е належащо е колкото верно,толкова и не ЗАЩОТО:Хората са различни!Всъщност "пречи" на музикалните като МЕНЕ,които долавят ВСЯКА ПАРТИЯ на музикалните инструменти/и го оценяват като майсторлък както композиторски,така и изпълнен музикално/,докато другата категория хора/по-многобройните при това значително/ възприемат фона ПРОСТО КАТО НЕДРАЗНЕЩ ШУМ!Затова и когато карам БМВ-то от 180 нагоре ВИНАГИ СПИРАМ МУЗИКАТА защото ме разсейва.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Питам

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    А мухите в главата ти пречат ли ти ?
  • 5 Глупости

    2 3 Отговор
    Аз без Радио 1 в офиса ставам 1/2 производителен!
  • 6 майстора

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Хахах фаща те страх да не се разпадне и за това спираш музика ли ? Казах ти купи си нормална кола и си карай 260+ и си слушай музика цъкай табла на телефона и се вози

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "майстора":

    За кола за 260+ както ме съветваш да си купя нямам ФИНАНСОВА ВЪЗМОЖНОСТ в момента,затова и се примирявам с 240,колкото съм стигал с настоящата ми.Относно пък съвета ти "да си слушам музика" е абс неприложим за мене,защото аз НЕ СЛУШАМ МУЗИКА,А Я ПРЕЖИВЯВАМ/изключително "рок-блус"/.Гарантирано обаче ако си в БМВ-то ми още на 5-тата секунда ще искаш да скочиш в движение дори и усилвателите на уредбата ми да са "само" на половин мощност:)
  • 8 Alpha_Lone_Wolf

    1 0 Отговор
    ... да гледаш Стани Богат.
Новини по държави: