Last news in Fakti

3 Май, 2019 07:50 1 914 5

Български журналисти научиха за подготовката за изборите в Казахстан

  • казахстан-
  • софия-
  • избори-
  • журналисти-
  • темиртай избастин-
  • българия

Президентските избори в Казахстан ще се проведат на 9 юни

Български журналисти научиха за подготовката за изборите в Казахстан - 1
Снимки: Посолство на Казахстан в България

На 2 май 2019 г. по време на срещата с журналисти в сградата на Съюза на българските журналисти ръководителят на дипломатическата мисия на Казахстан Темиртай Избастин разказа за подготовката за президентските избори в Република Казахстан, които ще се проведат на 9 юни 2019 година.

На срещата с ръководителя на Дипломатическата мисия на Казахстан присъстваха представители на Съюза на българските журналисти (СБЖ), в това число председателят на СБЖ Снежана Тодорова, журналисти от вестниците Земя, Дума, Русия днес, специалист по международни отношения проф. Нина Дюлгерова, заместник-председател на Съюза на архитектите в България арх. Истелианна Атанасова, представители на Българо- казахстанската търговска камара и академичните среди на България.

Темиртай Избастин отбеляза историческото значение на решението на Нурсултан Назарбаев за оставката като президент на страната, както за Казахстан, така и за централноазиатския регион като цяло. Беше подчертано, че решението е взето с оглед спокойно и мирно преминаване на властта към ново поколение ръководители, за да се гарантира по-нататъшното стабилно развитие на Казахстан. Това се случи в пълно съответствие с Конституцията.

Той добави също, че действащия държавен глава Касъм-Жомарт Токаев насрочи предсрочни избори за премахване на несигурността, за да се потвърди приемствеността и предвидимостта на вътрешната и външната политика. Това е особено важно в условията на необходимостта от решаване на стратегическите задачи на социално-икономическото развитие на страната. Ръководителят на дипломатическата мисия обяви, че на 28 април приключи издигането на кандидатури за президент, след като осем политически партии и обществени асоциации предадоха необходимите документи в Централната избирателна комисия.

Освен това, като се вземат предвид разпоредбите на Календарния план за основните дейности по подготовката и провеждането на предсрочните избори за президент на Република Казахстан, утвърден с постановление № 10/232 на Централната избирателна комисия на Република Казахстан от 10 април 2019 г., на всички присъстващи бяха разяснени аспекти, свързани с установяване на съответствие на кандидатите на изискванията на Конституцията и „Конституционния закон за изборите в Република Казахстан”, процедурата за регистрация на кандидатите за президент и провеждане на предизборна кампания. Междувременно ръководителят на мисията отбеляза, че гражданите на Казахстан, живеещи в България, ще имат възможност да гласуват в избирателната секция в Дипломатическата мисия на Република Казахстан в България и призовава активно да използват правото си на глас. Т. Избастин отбеляза, че допълнителна информация за изборите за президент на Казахстан може да се получи на сайта на посолството на Казахстан в България.

Български журналисти научиха за подготовката за изборите в Казахстан

Български журналисти научиха за подготовката за изборите в Казахстан


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    1 1 Отговор
    Малееееей , Путя треска го тресе , хаххаха !!! Украйна смени президента с избори , сега Казахстан ще смени президента с избори , остава и Беларус да го направи и кво , на ушанките ше вземе да им хареса и ще вземат и него да го наритат , хахаххах !!!!
  • 3 Гостенка

    2 0 Отговор
    Като гледам журналята на кои вестници е поканил казака, ми става ясно какви избори ще има и какъв ще е следващият президент.
  • 4 Номад

    0 0 Отговор
    Гостенка, научи се да пишеш правилно ;не казака,а казахи!!!
  • 5 Номад

    0 0 Отговор
    Гостенка,гледай в своята чиния... стигнахме до мизерия!!