31 Май, 2019 16:01 1 269 2

Президентът на Казахстан се срещна с Доналд Туск

  • казахстан-
  • доналд туск-
  • президент-
  • среща-
  • токаев

Вашата страна е мост между Европа и Изтока, каза Туск

Президентът на Казахстан се срещна с Доналд Туск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 31 май 2019 г. в президентската резиденция „Акорда” президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се срещна председателя на Европейския съвет Доналд Туск. На срещата президентът К. Токаев отбеляза, че посещението на Доналд Туск в страните от Централна Азия е от особена важност при приемането на новата стратегия на Европейския съюз за региона.

„Този ​​важен документ и това посещение показват, че европейските страни са готови да положат усилия за укрепване на политическата и икономическата стабилност в Централна Азия”, заяви държавният глава.

В същото време, президентът на Казахстан отбеляза, че официалното посещение на Д. Туск съвпада със специален ден в историята на Казахстан - Деня на възпоменанието на жертвите на политическите репресии. Според президента, сред жертвите на глада, сталинските репресии, които отнеха живота на милиони хора, бяха не само казахи, но и представители на насилствено депортираните в Казахстан народи - около 1,5 милиона души. В тази връзка, в програмата на посещението на ръководителя на Европейския съвет се предвижда посещение на мемориалния музеен комплекс

„АЛЖИР” (Aкмолински лагер за жените на предателите на родината) и отдаване на почит към паметта на жертвите на тоталитаризма. Президентът отбеляза, че посещението на Доналд Туск открива нова глава в сътрудничеството между Нур-Султан и Брюксел. Президентът подчерта, че Казахстан продължава да работи активно за задълбочаване на партньорството с всички водещи европейски страни.

„Като държавен глава ще продължа пътя към всеобхватно и конструктивно партньорство с Европейския съвет”, каза Касъм-Жомарт Токаев. От своя страна, председателят на Европейския съвет Д. Туск заяви, че Казахстан е ключов партньор за Европейския съюз в този регион.

„Вашата страна е мост между Европа и Изтока и между Русия и Южна Азия. В новата ни стратегия за Централна Азия предлагаме да се изгради силно и модерно партньорство, да се задълбочи партньорството в областта на енергетиката, транспорта и цифровите комуникации”, каза Туск. Според Д. Туск, Казахстан и ЕС добре обсъдиха казахстанските програми, включително подобряването на бизнес климата, върховенството на закона, доброто управление и борбата с корупцията.

„Европейският съюз е първият търговски партньор на Казахстан и чужд инвеститор. Скоро всички държави от Съюза ще ратифицират Споразумението за разширено партньорство между ЕС и Казахстан, и ние вече започнахме неговото изпълнение. Това е и добра основа за проучване на регионалните предизвикателства като насилствен екстремизъм или екологични проблеми. Освен това, обсъдихме политическия преход в Казахстан, който сега се извършва”, каза Туск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    5 0 Отговор
    Заучени фрази " Вашата държава е моста между изток и запад" където и да отиде в Азия те са моста!!!
  • 2 Шара Касъкбаева

    5 0 Отговор
    По - добре с Русия от колкото евро съюза! Тоя модел от България и Румъния не е оферта за Казахстан.