Last news in Fakti

2 Август, 2019 15:20 4 343 52

В Китай готови да отвърнат на удара на САЩ

  • китай-
  • мита-
  • сащ

Страната недоволна от възможността за допълнителни мита

В Китай готови да отвърнат на удара на САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Китай обяви, че е готово за ответни действия, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови търговски мита върху страната, съобщи France 24.

Според китайското министерство на търговията подобни действия са в нарушение на споразумението на Доналд Тръмп с китайския президент Си Дзинпин. Двамата се договориха за възобновяване на преговорите за търговско споразумение между двете страни.

През вчерашния ден Тръмп обяви, че е готов да наложи мита от 10% върху останали китайски внос. Той възлиза на $ 300 млрд.

Решението ще влезе в сила от 1-ви септември.

„Китай ще предприеме нужните действия за решителна защита на своите интереси. Всички решения ще са в резултат на действията на САЩ“, заяви от китайското министерство на търговията.

САЩ вече наложиха мита от 25% върху китайски стоки. През тази седмица завърши вторият кръг от преговори между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бивш канадец

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Румяна Костова":

    Пол Крейг Робъртс, 2018: "Господин президент (Тръмп), не опъвайте ластика прекалено много. Ако се скъса, много силно бие през пръстите".
    Най-много на някой в Русия да му писне от идиотщините на каубоите, и да им насади няколко "Тополи". Както е казал Конфуций - По-добре ужасен край, отколкото ужас без край"!

    Коментиран от #19, #21

  • 15 онзи

    17 3 Отговор
    до Румяна Костова
    Това е невъзможно! Бизнесът определя политиката! Всички ще загубят от това. Колкото до Русия - има си всичко. Ще е трудно, но ще се справи!
  • 16 НЕКА

    8 2 Отговор
    Китай е свободен да решава и избира . Нека пробва ответни мерки срещу Америка. . . . .
  • 17 Чичо

    18 3 Отговор
    Някъде прочетох, че само на пристанището в Лос Анджелис на всеки 24 часа акостират над 300 кораба с китайска стока. Не знам доколко е вярно, но се опитвам да си представя какво ще стане, ако жълтурите прекратят доставките да САЩ само да един месец!?

    Коментиран от #22

  • 18 Old Crow

    12 1 Отговор
    Ами представи си , че си бакалин и си затвориш бакалията за Един месец . Оборот ZERO!!!

    Коментиран от #20

  • 19 outlander

    7 17 Отговор

    До коментар #14 от "Бивш канадец":

    Първо, Конфуций не го е казал това за ужасния край, а Гай Юлий Цезар. Второ, Китай не може да се противопостави на САЩ, искат, но просто не могат и причината за това е, че са тотално зависими от изобретенията, патентите, интелектуалната собственост и технологиите на САЩ, защото в Китай няма кой да изгради проста архитектура на процесор, за нещо по-сложно или някакво изобретение - абсурд. Китайците могат само да крадат и копират, съответно и да произведат краденото, но на съмнително качество, за това и стоките им са евтини. Гаранция за качество е стока произведена в Китай, но собственост на доказани марки, които са предимно европейски, американски, японски и корейски. Прогнозите за доминацията на Китай и Азия като цяло, се отлага и едната причина е съвкупността от описаните по-горе, другата е, че икономическото забавяне на Китай е много по-стремглаво от прогнозираното, отделно редица гиганти като Google, Dell и други намаляват или елиминират изцяло производството си в Китай, освен това ситуацията с дълга на Китай допълнително утежнява нещата, защото този дълг възлиза на 300% от БВП на Китай. Ще дойде ден, в който в Китай няма да остане нито една реномирана марка, съответно няма да има и работа, от там на китайските компании като Huawei ще им спре кранчето на кражби и копиране, което съответно ще стане причина за невъзможност да се предлага нещо за износ макар и на безценица, понеже ще бъде морално осторяло и всичко това ще доведе до самоизяждане отвътре.

    Коментиран от #27, #29

  • 20 kjl

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Old Crow":

    Оборот нула, ама бакалина ще може да отваря склада и да вади саламец, хлебец, доматка, .... Докато инвестиционния банкер от отсрещната бизнес сграда ще може да хапва само .... хартия. Не че американците не са яли и това, преди да станат "велики".

    Коментиран от #25

  • 21 Госあ

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бивш канадец":

    Мъдър човек е бил Конфуций. А Китай е огромна страна с огромна история. Наполеон е казал,че Китай е болнав тигър, който рано или късно ще се изправи на крака и всички ще затреперят.

    Коментиран от #33

  • 22 outlander

    7 8 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо":

    Какво ще стане ли? Old Crow вече ти отговори, обаче Китай не е бакалница и ако направи това, дълговете им от 300% сега, ще скочат за броени месеци на много повече проценти - някъде на около 600-700%. Сами си представете картинката до какво ще доведе това за Китай. А в Лос Анджелис акостират толкова кораби, защото стоката от Китай е всъщност не е стока на китайците, а е стока на компании като Apple, Dell, Samsung, LG, Philips и т.н., които произвеждат в Китай, съответно дават работа и хляб на китайците.

    Коментиран от #26

  • 23 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Румяна Костова":

    Това никога нема стане бе психар,отиди се лекувай защото си опасен за обществото. Германия строи огромна енергийна връзка и заедно със Франция строят завод след завод в Русия, ама не като при нас. Също така имат не един научен проект съвместно с Русия. Един от тях е също в областта на енергетиката и се намира във Франция - ядрен синтез. А Япония, не Русия ти е бомбардирала с най зловещото оръжие за масово унищожение на цивилни. В музея в Хирошима са изложени велосипеди на деца стояли на тях преди удара. Това може да те възбуди сексуално предполагам. Всичко това се знае и се помни.

    Коментиран от #43

  • 24 ДДимитърдддд

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "Румяна Костова":

    Китай е колос с глинени крака и ако Сащ и ЕС им резнат крилцата небесната империя ще рухне. Страната номер едно в производството на кичозни стоки е Китай. Същата тази страна е най големият крадец на модерни технологии и ноу-хау предимно от Сащ. На второ място е Русия. Тези две държави без западните технологии и Ноу хау то ще се върнат в каменният век.

    Коментиран от #28, #31

  • 25 outlander

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "kjl":

    🤣🤣🤣
  • 26 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "outlander":

    Ако поне малко имаше представа от наука, щеше да бъдеш много по внимателен в изказванията си. Всъщност напълно достатъчно ще бъде да си приберат китайците от обора в цивилизацията.
  • 27 Хахото

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "outlander":

    Единственото вярно, от това, което си написал е за Юлий Цезар.
  • 28 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "ДДимитърдддд":

    Всъщност сащ са вчерашни с глинени крака. Просто наблюдавайте когато китайците, индийците, японците, руснаците и европейците се изнесат от там. И сащ и Русия са крали от Германия, Франция и Англия. Т'ва е положението. А пък тези не едно са взели от Китай. И обратно разбрира се. Но т'ва от щатите да вземеш нещо, си го връщаш, а не то крадеш.
  • 29 БирникЪ

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "outlander":

    Нещо бъркаш с дълга на жълтите. Според Financial Times Europe Китай има $1.4 трлн валутен запас, плюс ДЦК на САЩ за над $800 млрд, и $670 млрд търговски дефицит със САЩ (в полза на Китай).
    Колкото до компютърната техника - на ежегодното състезание за най-добър компютър през 2018 китайският компютър беше на четири места пред най-добрия американски. При това - с хардуер собствени разработка и производство.
    Впрочем, според Insider, от 2003 насам единствените процесори, разработвани и произвеждани в САЩ, са за военни цели. Всичко останало - включително развойната дейност, е в ...Тайван...

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост 11

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "ДДимитърдддд":

    Много интересно. Русия краде плановете за най-новите си оръжия от американците и бързо ги създава в реалност. А в това време от САЩ още пушат нервно и си търсят черновите на тези разработки.
  • 32 Ранд

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Румяна Кстова":

    Цялата планета ще се обърне против Русия? Кога това? Питам, за да се запася с пуканки и да не пропусна момента?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 outlander

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "БирникЪ":

    Валутни запаси трупа онзи, на когото валутата не е конкурентна и очаква мрачни времена за икономиката си, това е и причината САЩ да не разчитат на валутните запаси. От друга страна световната икономика и търговия се извършват в щатски долари. Общо в света валутните запаси в щатски долари са 64%, след което е еврото - с 20%. Отделно от това САЩ нямат и причина да трупат валутни запаси, защото гарант са им активите, които притежават, а това е число, което за да си представим, са нужни валутите на всички държави по света и пак няма да има толкоза пари, за това са и измислени електронните плащания и виртуални трансфери. Същевременно САЩ е и страната с най-много златни запаси в света, с 8200 тона срещу 1800 тона на Китай. Впрочем Китай е на 6-то място в света по златни запаси. Отделно САЩ са и на първо място по резерв на нефт и газ, като същевременно са и на първо място по добив на тия два въглеводорода. Сега, бирниче, схващаш ли защо ще чакате още десетилетия САЩ да фалират и това няма да стане в нашия живот, което потвърждава всичко написано по-горе от мен.

    Коментиран от #39

  • 35 outlander

    5 9 Отговор
    Знам колко много ви се иска САЩ да фалират или капитулират по някакъв начин, но това няма да стане, нито минусите ще променят нещо, нито хибридките и цялата тая дезинформация, която се излива срещу Запада като цяло. На Запад изобщо не им дреме за някаква фалшива руска или китайска военна мощ, нито някой го интересува за някакви фантастични филмчета с хипер, мега и не знам още какви ракети. За сефте Запада научи покрай Турция за комплексите С-400, за които даже и руснаците не знаят как точно ще работят в реални военни условия, обаче на вас ви възпаляват мозъците по няколко пъти ежедневно в една и съща медия с информация за тия комплекси и това го правят абсолютно всички български медии.
  • 36 анова

    4 4 Отговор
    Тук един скопец нарича САЩ колос на глинени крака ! Човече ,много си жалък ! Ти ,за да кажеш това ,значи си нямаш хабер от много неща ! ЗАПОМНИ: САЩ САВЪЗПРИЕЛИ СТРАТЕГИЯТА ДА ПРАВЯТ САМО ТОВА В СВОЯТА ИН ДУСТРИЯ КОЕТО ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ ! Прахосмукачките и телевизорите са плебейска история и остават за хора като тебе ! И от къде на къде ще пледираш , че американците не могат да съществуват без китайски стоки ! Що за глупости? Имаш ли понятие за текстилната индустрия на САЩ и фирмите произвеждащи дискретни елементи за

    Коментиран от #37, #38

  • 37 астара

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "анова":

    И кое по точно произвежда сащ, което другите не могат ? Да просветлиш непросветените. Ха-ха-ха.

    Коментиран от #45

  • 38 астара

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "анова":

    ф16 блок е най великия в света ! само американците могат да го произвеждат и са взели технологията от Нибиру 🤣 🤣🤣
  • 39 ГрешкА

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "outlander":

    САЩ са на пето място по газови находища и около десето по нефт. На първо место по газ са руснаците а за нефт са 2-3 интересно е че не всички нефтени находища в Русия са известни. Иначе да американците по производство на нефт са номер едно но само защото други ограничават производството с цел повишаване на цената

    Коментиран от #40, #44

  • 40 outlander

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГрешкА":

    Стари са ти данните. След бързото развитие на американския сектор за производство на шистов петрол, САЩ, с добив от 14.9 милиона барела на ден през май 2018 г., по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), изпревариха Русия (11.35 милиона барела на ден през май) и Саудитска Арабия (10.02 милиона барела на ден). Говорим за добив, не за износ където лидер е Саудитска Арабия, докато САЩ изнасят много малко, защото търсенето на вътрешния пазар е огромно, освен това трупат запаси, при които са безпорен лидер. https://profit.bg/svetat/sasht-veche-e-nay-golemiyat-proizvoditel-na-petrol-v-sveta/

    Коментиран от #41

  • 41 ГрешкА

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "outlander":

    Да ти говориш за добив и аз съм казал че щатите са номер едно. Но аз говоря за резерви, а там са по зле от Русия и други страни. И не натрупани а общи
  • 42 о|о

    0 0 Отговор
    Като гледам всички сте разбирали и разбирането ви се основава на платените драсканици из Интернет. Кой от вас е живял в Русия, Китай и САЩ за да има поне бегла представа за какво става дума? Аиде бъдете здрави и си вярвайте!
  • 43 ДДимитърдд

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Тези глупости дето ги пишеш са чиста лъжа. Едрият немски бизнес се изнася от Русия. В миналото може и да е вярно, но сега след въведените санкции нещата се променят против Русия. Тази държава без запада ще се върне в каменната ера. Особено технологиите и ноу-хауто. Например немската Сименс построй 4 газови турбини, като 2 от тях отидоха в забранения украйнски Крим. Стана скандал и Сименс се оттеглиха от Русия. Руснаците са толкова гола вода, че благодарение на Германия тръбопроводите и газопроводните тръби бяха изработени и положени от германците.

    Коментиран от #46

  • 44 Димитърдд

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГрешкА":

    Най големите залежи от газ се намират в Иран, а най големите залежи от петрол се намират във Венецуела, точно поради тази причина руснаците и кубинците са във Венецуела, за да се опитват да контролират световните цени на петрола. А е публична тайна, че руснаците винаги са искали високи цени на петрола и газа. Защото са основни пера за получаване на необходимата им валута.
  • 45 ДДимитърдд

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "астара":

    Сащ са на първо място по модерни технологии и ноу-хау. На първо място са и във военната област. Имат най модерната и добре въоръжена армия в света.

    Коментиран от #47

  • 46 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "ДДимитърдд":

    Баце провЕрИ ITER с к'ви инструменти и ноу-хау работят основно. Санкциите скоро ще паднат. Между другото, не е зле и путя да падне, щото верно е много зле.
  • 47 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "ДДимитърдд":

    И к'во разбираш под модерни технологии. Европа работи с германски и френски машини, Япония с японски. Говоря за машини за анализ и медицина. Освен т'ва, и космическите им програми са много по напред, справка- мисия Розета на ESA и Хаябуса 2 на JAXA. Сътрудничеството между ЕС и Япония е на много по високо ниво от това между Япония и сащ или ЕС и сащ. Само за инфо. От другата страна са Китай и Русия.

    Коментиран от #51

  • 48 Old Crow

    0 0 Отговор
    И кога да очакваме първият пилотиран изцяло японски космически полет? Досега японските астронавти летяха в космоса с NASA и Роскосмос. Дай някакъв изглед на нещата .

    Коментиран от #49

  • 49 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Old Crow":

    Значи като донесат пробите от вътрешността на астероида 2020, а те ще ги донесат защото най клиничния момент от събирането им вече мина, може би ще помислят. Но доколкото знам мислят направо да дрифтат с една Тойота на луната, което според мен е адската безсмислица. Като Тея състезания с камионите дето мачкат коли, скъпи и безсмислени. По това са най добрите каубоите и рашъните. А ако не знаеш, товарни кораби са летели до МКС и на японците и на европейците 😉

    Коментиран от #50

  • 50 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    * критичният момент имах предвид
  • 51 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    В Япония се работи само със Шимадзу и Хитачи момчета. А суперкомпютрите са им Фуджицу- със Фуджицу части. А в Европа предимно със Аджилент и Сименс. Има и френски марки,но те са по екзотични. За коли изобщо не говоря. Мисля че и Китай ще започнат да работят със собствена технология скоро. Въпреки всички емигранти в сащ, цивилизованите страни си пазят кадри ;)
  • 52 Old Crow

    0 0 Отговор
    Еми не ни остава нищо друго , освен д а им пожелаем успех👍