Last news in Fakti

3 Август, 2019 11:17 1 773 20

Кристалина Георгиева - идеалният кандидат за ръководител

  • международния валутен фонд-
  • мвф-
  • кристалина георгиева-
  • кристин лагард-
  • йерун дейселблум

Българката беше посочена за единен кандидат на Европейския съюз за следващ директор на Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева - идеалният кандидат за ръководител - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Кристалина Георгиева бе посочена късно снощи за единен кандидат на Европейския съюз за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Опитен икономист и политик, тя е идеален кандидат да оглави МВФ, коментира германският бизнес всекидневник "Ханделсблат". Изданието припомня опита ѝ на водещи позиции в Световната банка и Европейската комисия.

Силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка, ако през октомври бъде назначена, тя ще стане първият източноевропеец, оглавил МВФ, отбелязва британският "Файненшъл таймс".

Изборът ѝ обаче бе съпътстван от ожесточени спорове между финансовите министри на ЕС и хаотична процедура на тайно гласуване по имейл, припомня "Ханделсблат". От първоначалните петима кандидати в последния кръг на гласуването останаха само двама - Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум. Франция отдавна бе изразила силна подкрепа за българката, както и редица южноевропейски страни, решени да попречат на Дейселблум, който като председател на Еврогрупата наложи на еврозоната строг курс на икономии в периода на кризата.

Германия, северноевропейските страни и социалдемократическите правителства, от друга страна, застанаха зад холандеца, според вестника.

След втория вот Георгиева събра подкрепата на 56 процента от страните членки, представляващи 57 процента от населението на ЕС. Макар първоначалното изискване да бъде подкрепена на 65 процента от населението, според френския финансов министър Брюно Льо Мер, който бе натоварен да ръководи процеса, предпочитанието за Георгиева бе очевидно. След два часа на напрегнати телефонни разговори Дейселблум призна поражението си.

Резултатът е поредна победа за френския президент Еманюел Макрон, след като Франция успя да спечели Европейската централна банка за досегашната ръководителка на МВФ Кристин Лагард и да осигури, че начело на Съвета на ЕС ще застане белгиец, коментира в. "Файненшъл таймс". Париж бе сред най-големите поддръжници на Георгиева, което го противопостави на съюзниците му в еврозоната Германия и Холандия, отбелязва изданието.

До 6 септември други страни също имат възможност да издигат кандидати за поста.

За да застане Георгиева начело на МВФ, освен това, ще е необходимо да се заобиколи възрастовото ограничение от 65 години за ръководителя на организацията, тъй като тя скоро ще навърши 66. Според френското министерство на финансите обаче това няма да е проблем, а за заобикаляне на правилото изглежда има и негласното одобрение на Вашингтон, отбелязва германското издание.

Ако кандидатурата на Георгиева е успешна, тя ще застане начело на една силно променена организация, коментира германският в. "Зюддойче". МВФ бе създаден след края на Втората световна война заедно със Световната банка. Целта му е да стабилизира международната валутна система, да засича в ранен етап сигналите за предстоящи финансови кризи и да подпомага страните в затруднено финансово положение. Дълго време той бе възприеман като студения юмрук на капитализма, отбелязва изданието. По време на азиатската криза през 90-те бе обвиняван, че предоставя помощ на засегнатите страни само при условие, че приемат жестоки програми за икономии и рестриктивна парична политика.

Кристалина Георгиева - идеалният кандидат за ръководител

През последните 20 години обаче организацията значително се промени. Тя все по-често се ангажира с въпроси, свързани с равноправието и неравенствата, и се застъпва за по-високи данъци за хората с високи доходи, за да се намали пропастта между бедни и богати. Тази идея е силно критикувана от застъпниците на либералния пазар.

Други критики към МВФ гласят, че той пренебрегва основната си роля. Фондът например не се опита да посредничи в търговския спор между САЩ и Китай. Организацията обаче печели всеобщо признание със задълбочените си икономически анализи, допълва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Димитров

    16 1 Отговор
    Браво на сталинка каеи капиталисти имало в редиците на БКП да не повярваш! Сега седесара Бакърджиев няма ли да прати някой биография на Сталинка Георгиева както прати за Ирина Бокова?

    Коментиран от #3

  • 2 браво на

    14 1 Отговор
    изрода....
  • 3 ми ние го доказахме

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георги Димитров":

    най първобитни капиталисти стават от отявлени комунист ...с мааалко крадене без последствия!!!
  • 4 Смятай

    17 0 Отговор
    Щом еврейският Ханделсблатт я хвали....
  • 5 Анти милиционер

    13 0 Отговор
    Как беше еврейското име на Сталинка?

    Коментиран от #11

  • 6 АНЕНЕРБЕ

    17 1 Отговор
    НЕ СМЕ Я ЗАБРАВИЛИ КАК ДЕЙСТВАШЕ КАТО КОМИСАР ПО БЕДСТВИЯТА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗАТА В ХАИТИ.

    Филма на Генка Шикерова за ХАИТИ точно отразява как са действали представителите на оглавяваната от Кристалина Георгиева комисия и какво се е случило с МИЛИАРДИТЕ отпуснати за бедстващите хаитяни!!!!

    Въпроса КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ ДАДЕНИ КАТО ПОМОЩИ НА ХАИТЯНИ и днес е актуален и чака своя отговор от г-жа Георгиева.

    Да се надяваме, че КЬОВЕШИ ще го постави на тази самодоволна нагла и безочлива МАНИПУЛАТОРКА.

    Коментиран от #16

  • 7 Ууу

    17 0 Отговор
    Отвратително слузесто същество.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Румяна Костова

    12 2 Отговор
    На някои структури много е необходимо Кристалинка да заеме този пост, след като заради нея дори ще премахнат възрастовата граница. Според мен прекалиха с нейното рекламиране тук. Госпожата отдавна е член на елитен финансов клуб, където са забравили и свой Род и Родина.

    Коментиран от #15

  • 11 АНЕНЕРБЕ

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анти милиционер":

    Какво имаш против евреите?

    Някой от тях да е дошъл и да те е принудил насила да приемеш ТЯХНАТА ВЯРА , ТЕХНИЯ БОГ И ТОВА ЧЕ СА БОГОИЗБРАН НАРОД??

    Някой от тях насила да те е карал да кръщаваш децата и внуците си си в ТЕХНИЯТ БОГ ЕХОВА И НЕГОВИЯТ СИН БОЖИЙ ?!

    Не разбира се.

    Не търси вината в ТЯХ , а в себе си който си забравил БОГОВЕТЕ НА ТВОЯ НАРОД и си приел да се кланяш на ЧУЖДИ БОГОВЕ.

    ИЗБИХМЕ БОГОМИЛИТЕ!
    УНИЩОЖИХМЕ ВЯРАТА ИМ В СЪЗИДАТЕЛНОТО ЧЕРНОТО СЛЪНЦЕ!

    Сега се лутаме като стадо без водач, оставено сред глутница вълци.

    Кой ти е духовния водач - дядо Неофит или пък някой от неговите полковници с раса проповядващи ти правата вяра за БОГОИЗБРАНИЯ ЕВРЕЙСКИ НАРОД ?!

    ЖАЛКА ИСТОРИЯ СМЕ.

    Открий твоя БОГ и БОГА НА ТВОЯ НАРОД.

    И запомни:
    ЧЕРНОТО СЛЪНЦЕ И ИЗОБРАЗЯВАЩАТА ГО СВАСТИКАТА, нямат нищо общо със СУВАСТИКАТА чиято посока на въртене е обратна и е изобразена на ХИТЛЕРИСКИТЕ ЗНАМЕНА И ГЕРБОВЕ.

    КАКЪВ Е ХИТЛЕР ПО ВЯРА??
    ОТВОРИ ТОВА И ЩЕ ВИДИШ ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА КАТОЛИЦИЗМА: http://i108.photobucket.com/albums/n6/Rodozashtitnik/hitleratchurch.jpg

    Коментиран от #13

  • 12 Гледай ти каква ГАВРА

    4 0 Отговор
    МВФ ще се ръководи от представител на най-скапаната държава. Дяволът е слязъл от АДА на ЗЕМЯТА. А жалкото е че ние и Кристалина наистина вярваме че на Жабата може да и наковем Подкови. Нима не ни е ясно че на когото е отредено да пълзи, той ниможе да лети . Нер де Ямбол , нер де Стамбул ?
  • 13 Направи се че някой те вика

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "АНЕНЕРБЕ":

    И затвори вратата отвънка. Защо в САЩ има еврейско лоби ? Затова днес има Федерал Резерв, Две Световни, Студена война, Кризи, 9/11, Безкрайни войни. Защо на САЩ им е крив целият свят, Щом са лобиране от богопомазани ? А дали би било така ако в САЩ имаше Руско лоби ?

    Коментиран от #18

  • 14 Кочо

    3 0 Отговор
    Гнусня ненаядена! Африканска чума!
  • 15 Фактолог

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    Слуайно (по пътеките на Витоша) се запознах с майка на момиче завършило в Щатите, което се явило на конкурсс за работа в структурите на СБ, и по-конкретно пред Георгиева. Тя се държала изключително надменно и арогантно, казала на момичето: "Много ще станем българите тук".
  • 16 Фактолог

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "АНЕНЕРБЕ":

    Помня, че по този (или подобен) повод в Нета се появи карикатура на глутница кучета, водени на каишка от Сорос. За кратко, бързо някой изтри рисунката. Та тя си е покровителствана и пазена от каишката на Сорос. Схемата за хуманитарните пари е частен бизнес – сега и валутния фонд, ще премине в частни ръце!!!

    Коментиран от #17

  • 17 АНЕНЕРБЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Фактолог":

    ОСТАВИ САЩ , РУСИЯ , БЪЛГАРИЯ ..... и си отговори на въпроса:
    НА КОЙ БОГ СЕ КЛАНЯМ И В ИМЕТО НА ЧИЙ СИН БОЖИ КРЪЩАВАМЕ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ?!

    Разбира се, ч сме приели еврейската ерес - ХРИСТИЯНСТВОТО , в която всички главни герои са евреи , а БОГОИЗБАРАНИЯТ НАРОД СЪЩО Е ЕВРЕЙСКИ.

    Това ти го внушават от дете в "НАШАТА" православна църква.
    Внушаваш го и ти на децата и внуците си.

    НИМА НАШАТА БЪЛГАРСКА ВЯРА ИМА НЕЩО ОБЩО С ЕВРЕЙСКАТА??

    НИМА НАШИЯТ БОГ Е ЙЕХОВА И Е ПРАВИЛНО ДА СЕ КРЪЩАВАМЕ В НЕГО И НЕГОВИЯ СИН ХРИСТОС??

    ПРОЧЕЛ ЛИ СИ ВТОРОЗАКОНИЕТО НА МОИСЕЙ??

    ПРОЧЕТИ ГО И ВИЖ КАКЪВ РАСОВ ЗАКОН Е ВЪВЕДЕН С ТЕЗИ ТЕКСТОВЕ ОТ "СВЕЩЕННАТА КНИГА".

    ВИЖ КЪДЕ СИ ТИ В ТОЗИ РАСОВ ЗАКОН И ВИЖ КЪДЕ СА БОГОИЗБАРНИТЕ.

    НИМА ТОВА НЕ Е СВЕТА В КОЙТО ЖИВЕЕМ?

    Това е но не го осъзнаваме!!

    А нашите БЪЛГАРСКИ Богове и нашата религия - КОИ СА ТЕ , ЗНАЕШ ЛИ ГИ?!!

    УБЕДЕН СЪМ , ЧЕ НЕ!!
  • 18 АНЕНЕРБЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Направи се че някой те вика":

    НЕ СИ МЪТИ ГЛАВАТА С ЕВРЕЙСКОТО ЛОБИ И ФЕД!!

    ВИЖ СЕБЕ СИ!!

    Виж кой е твоят Бог и на кого се кланяш?!!

    НИМА ВЪРХУ ПРЪСТЕНА НА ПОП БОГОМИЛ И НА НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ СТОИ ДАВИДОВАТА ИЛИ ВИТЛЕЕМСКАТА ЗВЕЗДА .

    Двете елипси върху пръстена на ПОП БОГОМИЛ са ЧЕРНОТО СЛЪНЦЕ , което по своята форма прилича на изобразеното на пръстена.

    Иде реч за центъра на ЕКЛИПТИКАТА и за намиращата се ТАМ на 66,6 градуса с.з.ш. в съзвездието ДРАКОН мъглявина КОТЕШКО ОКО /NGC 6543/.
    Това е онзи център около който за 25920 години оста на Земята извършва една пълна ПРЕЦЕСИОННА ОБИКОЛКА !!

    В откровението на ЙОАН този звезден обект в който е вярвал и се е кланял ПОП БОГОМИЛ И БОГОМИЛИТЕ , е наречен ДЯВОЛ!!

    БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО СЪЩЕСТВУВА ЦЕЛИЯТ ТОЗИ МАТЕРИАЛЕН СВЯТ ЧАСТ ОТ КОЙТО СМЕ И НИЕ!!

    Нашият народ изгори и унищожи вярата на БОГОМИЛИТЕ и прие ЧУЖДАТА ВЯРА!!

    СЕГА ПЛАЩАМЕ СКЪПО ТОВА НАШЕ ПРЕДАТЕЛСТВО!!

    Коментиран от #20

  • 19 кандидат пенционер

    2 0 Отговор
    Како Сталинке, излизай в пензия баце, докато още си възможна и мое одиш...
  • 20 Не е твое дело да оправяш Боговете

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "АНЕНЕРБЕ":

    Всеки си носи сам своя кръст. Днес света е е осран като Карпатски вълк заради Еврейското лоби в САЩ. Никаква РУСИЯ не им се е весела, кодирането им е чисто тяхна еврейска работа, за което и ние сме на туй дередже. Ако вместо евреи в САЩ имаше Руско Лоби - ЮГОСЛАВИЯ би била цяла а Милошевич - жив. Либия цветуща перла и Моамар също жив, Ирак спокоен, мирен и богат и Садам жив и благодат. Сирия демократична и лоялна към всики етнически групи и цветуща мирна и доволна. Близнаците в Ню Йорк биха си стил и, и Афганистан мирен живот живяли. Но УВИ богопомазаните целият свят ще затрият въпреки че са сладкодумни и привидно много умни. Дяволи са Соросоп/тките брутални и Господ трябва някакси да ги спре, те още старият Завет препрочита а за Новият не им остава ред. Защо ? Защото те също като Дявола , чете Евангелието само там Дето им оттърва. ГРЯХ ГОЛЯМ е да не прочиташ Бога - туй знам аз. Знам че душата ми към Бога ще върви само с нашата и Московската Православна Вяра. А ти прави каквото щеш.