Last news in Fakti

2 Август, 2019 17:41 1 259 8

Дейселблум и Кристалина Георгиева – фаворити за номинацията на ЕС за шеф на МВФ

  • мвф-
  • дейселблум-
  • кристалина георгиева

Очаква се новият лидер на фонда да стане ясен до 4 октомври

Дейселблум и Кристалина Георгиева – фаворити за номинацията на ЕС за шеф на МВФ - 1

Гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен се оттегли от битката в ЕС за издигане на кандидатура за шеф на Международния валутен фонд, съобщават медии.

Рен написа в "Туитър", че ЕС ще гласува за европейски кандидат за директор на Международния валутен фонд. Той поясни, че това е изключително значима и мотивираща длъжност, но на този етап е решил да оттегли името си, за да бъде постигнат консенсус.

На този етап, въпреки че имената на някои кандидати събират по-голяма подкрепа от другите, все още няма консенсус около едно име.

Това означава, че остават основните кандидати: Кристалина Георгиева и бившият председател на Еврогрупата и бивш министър на финансите на Нидерландия Йерун Дейселблум. Той събира подкрепата на Северна Европа, а Кристалина Георгиева на Южна Европа и бившите социалистически страни.

По непотвърдена информация Йерун Дейселблум има най-големи шансове.

Дейселблум и Рен са подкрепяни от северноевропейските страни и е малко вероятно да срещната съпротива от южните държави Италия, Португалия и Испания. Кристалина Георгиева пък е подкрепяна от Франция, но според правилата на фонда лидерът на институцията трябва да е на под 65-годишна възраст. Този месец Кристалина Георгиева прави 66 г. Ако бъде избрана, фондът ще трябва да промени правилата, припомня news.bg.

"Блумбърг" също потвърждава информацията на "Файненшъл таймс", че Кристалина Георгиева, Йерун Дейселблум и Оли Рен са тримата финалисти.

От фонда отбелязват, че всяка от 189-те страни членки може да номинира кандидат между 29 юли и 6 септември, след което Управителният съвет ще обяви кратък списък с трите имена. Но САЩ и Европа имат най-големи шансове при гласуването.

Очаква се новият лидер на фонда да стане ясен до 4 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питко Любопитко

    14 3 Отговор
    Тая пък кой я излъга, че става за политик?

    Коментиран от #2, #3, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мали мали

    2 2 Отговор
    Започва залога кои ще спечели за нас е + а за другите - нека видиме и накрая ще коментираме
  • 5 Пане

    11 2 Отговор
    Кой набеди Кристалина, че става за нещо камо ли за шеф на МВФ?! Става само за изпълнение на мръсни поръчки като омаскаряване на истински кандидати както беше с Бокова например.

    Коментиран от #6

  • 6 Давид

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пане":

    Тази е една от предателите на българския народ . Защо публикувате новини свързани с нейната персона ? Пускайте я вечер когато рекламирате Адам и Ева .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 истината

    2 0 Отговор
    Докога ще ни занимават с тази лайнарка?
    Хем не отговаря на изискванията хем се натиска за това.
    Тиквата тайно я поддържа защото е от нашите стари комунисти.
    Да знаете че комуняги ни управляват а те само могат да крадат.