Last news in Fakti

28 Август, 2019 07:56 2 399 58

Призоваха атонските монаси да не подкрепят Вселенския патриарх

  • вселенския патриарх-
  • вартоломей-
  • атон-
  • украйна-
  • монаси-
  • църква

Призив за солидарност към Украинската православна църква

Призоваха атонските монаси да не подкрепят Вселенския патриарх - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Запорожкият и Мелитополски митрополит Лука (глава на Украинската православна църква, влизащ в състава на Светия синод на Руската православна църква) се обърна с отворено писмо до монасите на Атон, където Вселенският патриарх Вартоломей планира посещение на 19 октомври.

В него той ги призовава да проявяват солидарност с преживяващата изпитания Украинска православна църква и да не подкрепят действията на Вселенския патриарх, съобщава РИА Новости. Писмото му идва в отговор на това, че наскоро делегация на получилата т.г. автокефалия Православна църква на Украйна посети няколко атонски манастира, които демонстрираха лоялност към новосъздадената църква, предаде News.bg.

Тя бе провъзгласена за автокефална със съдействието на Вселенския патриарх и украинските власти. В същото време, докато вървеше посещението на делегацията, се съобщаваше, че редица манастири в Атон отказват да я приемат. РИА Новости припомня, че още през април до Двойния Кинот - висшият управляващ орган на Света Гора-Атон - бе изпратено писмо, подписано от 12 атонски старци, в което те обвиняваха Вселенския патриарх Вартоломей в незачитане на църковните канони и в грубо вмешателство в делата на Украинската православна църква.

"В изпитанията, които днес Бог допуска да изживеем, трябва да проявим твърдост на вярата и да се придържаме към светите канони на нашата майка Църква. На 19 октомври при вас, в Атон, ще пристигне така нареченият "патриарх " Вартоломей, който оскверни сърцето и ръцете си, извършвайки предателство спрямо Бога и нарушавайки Неговите свети заповеди... Молим ви да бъдете солидарни с нас - верни към Христа и да се придържате към каноните на Православната църква", се казва в отвореното писмо на Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука.

В призива той приканва атонските монаси "да бъдат твърди в позициите си, да не се оставят да бъдат убеждавани и да не се страхуват от заплахи". Тези, които последват патриарх Вартоломей поради така нареченото "послушание", "ще предадат Христос", предупреждава митрополит Лука. Той отбелязва, че Вселенският патриарх продължава делото на редица свои предшественици - еретици и "вече е загубил правото да бъде наречен не само патриарх, но и православен християнин". Според митрополит Лука днес патриарх Вартоломей има една основна цел - "да раздели Църквата, да всее вражда и смут, да унищожава онези, които не са твърди във вярата, да разколебава съмняващите се, да смущава умовете и да въвежда в изкушение".

Помолен да коментира писмото, Владимир Легойда, отговарящият за връзки с обществеността към Московската патриаршия, отбеляза следното: "Вероятно някои хора ще сметнат думите на Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука за твърде остри и нетърпящи възражение". "Но това е истинският глас на преследваното паство на каноничната Украинска църква, която се превърна в мишена и жертва на фанариотската политика", пише Легойда в Telegram.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папа Франциск идиота

    7 12 Отговор
    Идиоти
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 778

    13 6 Отговор
    С две думи руснаците призовават монасите на Атон да не признават Украинската църква. Разбира се само руските монаси ще го послушат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Готлиб

    9 16 Отговор
    Червените боклуци се изживяват като стожер на славянството в света, като стожер на православното християнство и какво ли още не. Македонците ряпа да ядат. Е, с имперската си политика от векове губят влияние все повече и повече. Много им е мъчно, че УПЦ се измъкна из под килимявката на червения патриарх.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 123

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "Готлиб":

    Ако не е Руската православна църква да защитава православието всички ще страдаме само като се сетя за българската православна църква ми става лошо , защото не защитава народа от всякакви наглосаксонски проповедници , видяхме какво се случи с България от 9 милиона стана под 7 милиона .
    Но това е целта на наглосаксите съсипване на православието с назначаване на колониални управници като Тиквата.

    Коментиран от #9

  • 7 Шамаросвам всякакви такива третополови

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Готлиб":

    А кой е стожерът на славянството и Православието бе учен ? Коя е държавата с най много Православни християни ? Кой отделя най много средства за запазването на Православното християнство ?

    Коментиран от #11

  • 8 Солунския чудотворец

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Готлиб":

    Трети Рим в лицето на Москва е геополитическа, идеологическа, религиозна и политическа концепция от XIV век, която утвърждава глобалното историческо значение на Москва като политически и религиозен център на православното християнство. Според нея Московската Рус е историческият наследник на Римската и Византийската империи, „които паднали, защото изгубили истинската вяра“. Концепцията за Москва като Трети Рим се оформя в резултат на предишни политически процеси в Русия, отхврълянето на татарското господство, консолидирането и централизацията на руската държава, създаването на национално самосъзнание по време на обединението на руските територии. Тя изиграва важна роля при формирането на официалната идеология на Русия през през XV и XVI век, служи като основа за идеята за обединение на всички славянски народи през XVI и XVII, и като основание за намеса в съдбата на християните от Балканския полуостров при Руско-турските войни.
  • 9 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Да беееее, много го защитават тез тойти руснаци, православието, с аятоласите от Иран са първи дружки, а на турците продават модерни оръжия ! Макар и да знаят, че утре ако стане някоя дандания между ислямска Турция и православна Гърция или с пак православния Кипър, турците спокойно ще използват срещу православните братя на тойти русняци, православните руски ракети. Гооолеми защитници на православието са тез тойти руснайи ейййййй!

    Коментиран от #19

  • 10 Българин

    6 5 Отговор
    Руската измет квичи за православие, но забравя, че именно Русия бе против църковната самостоятелност на Българската църква и че по искане на руските посланици в Цариград Лобанов и граф Игнатиев, българските митрополити борещи се за самостоятелна българска църква са заточавани в Диарбекир. И, че именно руската църква е наложила схизма на Българскат продължила от 1872 до 1946 година.

    Коментиран от #12

  • 11 Само питам

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Шамаросвам всякакви такива третополови":

    Защо робите на руските роби бъркат православието с ПУТИНОСЛАВИЕ? Нима Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи" и "Не убивай" не се отнасят до Путин и путинистите?

    Коментиран от #13

  • 12 даскала ти по история

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Какво значи "самостоятелност" на една църква бе овчи ? Като бяхме толкова години подвластни на Гръцката църква - по добре ли беше ? Хората не разбираха ни дума от службата !

    Коментиран от #14, #49

  • 13 Батиста

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Кой поддържа Православието бе Лупи ? Папата ли ? Католиците от западна Европа ? Или ония чифтокопитните , дето даже нямат официална държавна религия ?!!

    Коментиран от #18

  • 14 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "даскала ти по история":

    "Овчи" сигурно се отнася до веществото в черепната ти кутия. И си толкова "даскал по история", колкото Путин е човечен и добродушен гигант а русофила е българин.

    Коментиран от #17

  • 15 Кожухаров

    5 3 Отговор
    Първата подмяна е внушението, че става дума за борба за “автокефална украинска църква”, за битка между “незалежна”, европейска Украйна срещу деспотичната, евразийска Русия. Европравославие срещу евразийски православен цезаропапизъм. Така представено, няма как да не събуди симпатиите на неизкушената от историческа и църковна фактология аудитория. Медийната картина съзнателно игнорира и почти не говори за Украинската православна църква (Московски патриархат), начело с митрополит Онуфрий, призната от всички поместни църкви. А това са мнозинството украински православни християни. Патриарх Алексий дава през 1990 г. автономия на УПЦ (МП) – самостоятелно да избира епископата си, да контролира финансите си. В Синода на УПЦ (МП) няма представители на РПЦ, докато в Синода на РПЦ членуват украински митрополити. Ако някой има правото по канон да иска автокефалия, то това е УПЦ (МП), не разколниците, които се роят, и далеч не се изчерпват с УПЦ (КП) и УАПЦ. Спомнете си българските разколници от зората на прехода и фалцета: “Лустрация!”. Медийният и политическият образ за “автокефална украинска църква” се фокусира предимно върху неканоничната УПЦ (КП), начело със самоназначилия се патриарх Филарет, разстриган монах, отлъчен от РПЦ. Филарет с политическата подкрепа на майданските власти в Киев, поощрявани официално от американските си партньори, воюва срещу украинското Православие. Това не е просто майдан – политически преврат с външна намеса, това е битка за души, анекс
  • 16 Кожухаров

    4 4 Отговор
    Това не е просто майдан – политически преврат с външна намеса, това е битка за души, анексиране на духовно пространство. Православна Украйна не воюва с Русия. Киев воюва с Православието в Украйна, заставайки на страната на разколниците, на неправославните. Разколниците са “вместо”/”против” Христа. Киев е направил своя избор.

    Коментиран от #21

  • 17 даскала ти по история

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Колкото аз съм даскал по история - толкова си и ти българин ! Нъл тъй - шалвар? Върви удари един език на краварите дето те освободиха от турско робство. Също и на европейците дето ни нацепиха държавата като баница.

    Коментиран от #20

  • 18 Само питам

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Батиста":

    Антихриста Путин ли е сожер на православието бе деби, или кагебисткия поп Гундяев?

    Коментиран от #22

  • 19 чичо Том от Колибата

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Що блееш бе овчи ? Загубил си дар слово ? Учи чужди езици. Започни с Муууууу... А за френския всички знаем че го владееш.

    Коментиран от #25

  • 20 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "даскала ти по история":

    Не е руската безродна измет, тази, която ще определя кой е българин и кой не е! А що се отнася до удряне то на езици това е по вашата специалност "русолизството".
  • 21 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кожухаров":

    Защо робите на руските роби бъркат православието с ПУТИНОСЛАВИЕ? Нима Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи" и "Не убивай" не се отнасят до Путин и путинистите?

    Коментиран от #24

  • 22 Батиста

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    И кой го определи Путин за антихрист бе Лупи ? Ти ли ? А какво ще кажеш за вожда Обама ? От кое дърво слезе и каква му е религията ? Мюсюлманин ?

    Коментиран от #26, #31

  • 23 Истината

    4 2 Отговор
    Пею К. ЯВОРОВ:
    “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк”.

    Коментиран от #27, #29

  • 24 Кожухаров

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Само питам":

    Божите заповеди отнасят ли се за Европейците и за краварите ? Кой Разруши Либия ,Афганистан ,Сирия ,Ирак ,Йемен ? Кой открадна петрола ? Кай открадна златото на Кадафи ? Кой излъга с една колба прах за пране всичките държави в ООН?!!

    Коментиран от #33

  • 25 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "чичо Том от Колибата":

    Блееш ти овчи, а язе коментирам и щом ти се пенявиш означава, че пак съм бръкнал с боксова ръкавица в задният ти проход.

    Коментиран от #30, #32

  • 26 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Батиста":

    Нима Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи" и "Не убивай" не се отнасят до Путин? И какво общо има Обама?

    Коментиран от #28

  • 27 бенсеремус

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Я кай източника от където го прочете тоя цитат ?
  • 28 Батиста

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    А какво общо има Путин ?

    Коментиран от #37, #39

  • 29 въздух под налягане си

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Ванга "Лудите, лудите — те да са живи!"
  • 30 чичо Том от Колибата

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Бе ти не можеш върза две думи в едно изречение - какво коментираш бе овчи ?

    Коментиран от #34

  • 31 Бесен Язовец

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Батиста":

    А бе каскет, какво общо има Обама тук бе, Обама не се бие по гърдите, като твоя Путен и като твоя поп - Гундяй с православния швейцарски часовник за 40 к. евра, и не се самосъзира за защитник на православието бе каскет с каскет такъв...)

    Коментиран от #35

  • 32 Сандокан с двата ножа

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Кучето ми е два пъти по умно от тебе бе дядка.

    Коментиран от #36

  • 33 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Кожухаров":

    Русоида, когато няма аргументи опира все до "А в Америка защо бият негрите?". В момента говорим да православие а руската кочина винаги е искала православните църкви на другите народи да са в нейно подчинение. Един вид религиозен империализъм. Това сега опитват с Украйна. И не мога да разбера защо руските роби, които изобщо не сте религиозни с токова настървение защитавате претенциите на руската църква са дърпа конците в Украйна? Принципът е съвсем ясен щом има самостоятелна държава ще има и самостоятелна църква.
  • 34 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "чичо Том от Колибата":

    Именно ти овчи, не мож вързА две луми на кръст и затова само се заяждаш и не пишеш нищо по темата, а аз кавото имах да казвам съм го казал вече в коментар № 9, бръкнах ти изотзаде и затва ти сега се бесиш.

    Коментиран от #38

  • 35 Батиста

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен Язовец":

    Кой нападна Ирак ,Афганистан ,Сирия ,Либия ,Йемен ,Сомалия ? Путин ли ? Къде са им прословутите западноатлантически ценности ? Къде е моралът на Обама , че му искаха да върне Нобеловата награда за мир? От Нобеловия комитет умряха от срам с номинацията си ! Ама ти с тоя мозък с намален обем няма как да го разбереш!

    Коментиран от #41

  • 36 Borislav Popov

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сандокан с двата ножа":

    Ми, значи, тогиз, кучето ти е по умно от теб, 10 пъти. Ко ша прайм ?

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 чичо Том от Колибата

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Borislav Popov":

    И какво каза в коментар №9 бе овчи ? Някаква пълна боза от смесици на религия с международни отношение ??!!

    Коментиран от #44

  • 39 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Батиста":

    И ако Путин утре се обреже и приеме исляма, всички русофили ще го последвате. Толкова ви е на вас християнството и православието!

    Коментиран от #42

  • 40 Батиста

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Само питам":

    Скоро след американския преврат в Хаити през 2004 година, когато бе отстранен президентът Жан-Бертран Аристид, имах възможността да чуя словото на адвоката му Айра Кързбен, произнесено в Маями. Своята рече той започна със загадка: "Защо във Вашингтон никога не е имало преврати?" И веднага даде отговора: "Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ". Тази встъпителна част от речта на адвоката бе посрещната с ръкопляскания от присъстващите, мнозинството от които бяха американски хаитянци, които много добре разбраха за какво говори Кързбен.

    Коментиран от #48, #58

  • 41 Бесен Язовец

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Батиста":

    Не се отвличай от темата бе, каскет, ся тук си говорим за защитници на православието ! Какво общо имат тук, тойти Ирак ,Афганистан ,Сирия ,Либия ,Йемен ,Сомалия и тойти Путин и Обама ?

    Коментиран от #43

  • 42 Батиста

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Само питам":

    Бившият шеф на сигурността на Украйна Александър Якименко (по-точно на Службата за сигурност на Украйна - бел. ред.) бе разкрил, че организаторите на заговора, свалили от власт избраното правителство на страната, "буквално живееха в американското посолство. Те бяха там всеки ден". От материалите на руските подслушвания, станали обществено достояние, ние знаем също, че тези хора са поддържали тесен контакт с посланика Джефри Пайът и отговарящите за преврата високопоставени американски ръководители, сред които Виктория Нюланд, бивша помощничка на вицепрезидента Дик Чейни, която сега заема поста заместник-държавен секретар по европейските и азиатските въпроси.
  • 43 Батиста

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Бесен Язовец":

    Ако вземем преврата в Украйна в рамките на историческия контекст, ще открием, че след 1953 година САЩ са организирали най-малко 80 пъти успешни или неуспешни преврати в различни държави. Всичко е започнало, когато президентът Дуайт Айзенхауер установил по примера с Иран, че ЦРУ може да сваля избрани правителства, които отказват да жертват бъдещето на народа си заради икономическите и геополитически интереси на Запада. Повечето американски преврати са довеждали до жестоки репресии, отвличания на хора, екзекуции без съд и следствие, изтезания, корупция, страшна бедност и неравенство. Плутократският и ултраконсервативният характер на силите, дошли на власт в Украйна с помощна на САЩ, едва ли ще бъдат изключение.

    Коментиран от #46

  • 44 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "чичо Том от Колибата":

    Бозата е точно в главата ти, каскетчо, щом не можеш да схванеш смисъла на коментара ми !
  • 45 Батиста

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    "Убийството на надеждата" е историческият контекст на събитията в Украйна, които гледате по телевизията. Днес това заглавие е изключително подходящо, когато виждаме как надеждите на хората от всички региони на Украйна са жертвани заради същите онези цели, заради които пострадаха народите на Иран (1953 г.), Гватемала (1954), Тайланд (1957), Лаос (1958-1960), Конго (1960), Турция (1960, 1971, 1980), Еквадор (1961 и 1963), Южен Виетнам (1963), Бразилия (1964), Доминиканската република (1963), Аржентина (1963), Хондурас (1963 и 2009), Ирак (1963 и 2003), Боливия (1964, 1971 и 1980), Индонезия (1965), Гана (1966), Гърция (1967), Панама (1968 и 1989), Камбоджа (1970), Чили (1973), Бангладеш (1975), Пакистан (1977), Гренада (1983), Мавритания (1984), Гвинея (1984), Буркина-Фасо (1987), Парагвай (1989), Хаити (1991 и 2004), Русия (1993), Уганда (1996) и Либия (2011). Този списък не включва примерно същото количество неуспели преврати, а също преврати в Африка и на други места, където намесата на САЩ не е доказана, макар да има подозрения.

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Батиста":

    Е, и ? Тов не отменя факта, че твоя Путен и твоя поп - Гундяй, не са никави защитници на православието и даже работят против него.
  • 48 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Батиста":

    Русофила Borislav Popov пишеше подобни скудоумия като твоите. Защо пишеш с ник Батиста?
  • 49 То пък сега като е на български

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "даскала ти по история":

    Много разбират. Борбата е кой да управлява имотите и да прибира дивидентите от тях. За обикновения заблуден поклонник няма никаква разлика
  • 50 Дядо Николай

    4 0 Отговор
    Русофилчета да знаете, че е по-добре да се откровен атеист, отколкото лицемерин православен християнин каквито сте вие и вашият идол Путин.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Слaвянcкaтa дoктринa, уcпeшнo cлужи зa изпълнeниe нa зaвoeвaтeлнитe cтрeмeжи нa Руcия.
    Пo-къcнo, пo cъщитe причини ce cъздaвa кoмуниcтичecкaтa дoктринa , a в мoмeнтa уcилeнo ca лaнcирa прaвocлaвнaтa. Рaзбирa ce, при вcички тях, Руcия e шeфa.
    Зa принoca нa „Aкaдeмии нaук CCCР” зa oтрoдявaнeтo нa Бългaритe oт Мaкeдoния и cъздaвaнeтo нa „мaкeдoнcки” eзик e излишнo дa ce cпoмeнaвa.
  • 52 един от всички

    1 1 Отговор
    Евреинът Порошенко се движи по поганският план за разцепване и унищожаване на християнството! Затова и създаде паралелната Православна Църква на Украйна. Което е напълно противо-канонично. Сега законният глава на (старата си) Украинската Православна Църква ,правилно е призовал монасите да не се поддават по порошенковото менте!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.