Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 14:25 2 476 7

Борис Джонсън: Скоро ще ви направя много добро предложение

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • дженифър аркури-
  • северна ирландия

Британският премиер увери, че си остава добър и великодушен човек и не му влияе напрежението заради Брекзит

Борис Джонсън: Скоро ще ви направя много добро предложение - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън обеща, че много скоро ще направи нови предложения на Брюксел за Брекзит, предадоха световните агенции. Той обаче не поясни как мисли да уреди спорния въпрос за ирландската граница, който е основно препятствие пред постигането на съгласие между Лондон и Брюксел.

"Ще направим едно много добро предложение. Ще го направим официално много скоро", каза Джонсън пред Би Би Си, 30 дни преди планираната дата за Брекзит - 31 октомври.

В британски медии вече се появиха спекулации за новото британско предложение, целящо да остави отворена сухопътната граница между република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Според една от версиите, появили се в британската преса, правителството обмисля въвеждането на митнически проверки на няколко километра от границата. Ирландският външен министър Саймън Ковини вече отхвърли този вариант и призова Лондон да направи едно сериозно предложение. "Време е ЕС да получи сериозно предложение от британското правителство, за да може да бъде сключено през този месец споразумение за Брекзит. Северна Ирландия и Ирландия заслужават нещо по-добро", допълни той.

Мери Лу Макдоналд, лидерката на "Шин Фейн", републиканската партия, която защитава идеята за обединена Ирландия, пък смята, че ако бъдат въведени митнически проверки на няколко километра от границата, както се твърди в британската преса, то това ще е равносилно на връщане на твърдата граница на остров Ирландия и ще саботира северноирландския мирен процес.

Пред Би Би Си Борис Джонсън каза, че информациите в британските медии не са изцяло точни и отрече, че планът му включва "центрове за освобождаване от митница". Той потвърди, че неговото предложение предвижда "единна територия за земеделието, санитарната и фитосанитарната хранително-вкусова и селскостопанска промишленост, което е значима отстъпка от страна на британското правителство". Относно селскостопанския обмен Джонсън каза, че "решенията за санитарните и фитосанитарните правила ще продължат да се взимат в Брюксел, без Обединеното кралство да има думата по въпроса".

Джонсън също така потвърди желанието си да осъществи Брекзит на 31 октомври, въпреки че британският парламент гласува закон, който изисква от него да поиска от Брюксел ново отлагане на Брекзит, ако не постигне споразумение с ЕС до 19 октомври, точно след следващата европейска среща на върха.

Всяко ново споразумение трябва да бъде одобрено от британския парламент, който на три пъти вече отхвърли договореното с Брюксел споразумение от предшественичката на Джонсън - Тереза Мей.
В интервюто за Би Би Си Джонсън каза също така, че очаква известни критики от противниците на Брекзит заради неговата роля като премиер. "Малцина не искат Брекзит да бъде осъществен и тези хора мислят, с право или не, че аз съм човекът, който помага за осъществяването на Брекзит и е неизбежно да бъда подложен на известно количество критики", каза Джонсън и допълни, че това не го притеснява.

Борис Джонсън: Скоро ще ви направя много добро предложение

Той заяви също така, че продължава да планира суспендиране на парламента с цел да постави началото на нов законодателен дневен ред, но допълни, че ще го направи, когато е сигурен, че това ще е в съответствие с неотдавнашното решение на Върховния съд. Съдът обяви неговото предишно решение за суспендиране на работата на парламента за незаконно.

Джонсън отрече да е имало нещо неуместно в отношенията му с американска бизнесдама Дженифър Аркури по времето, когато е бил кмет на Лондон. Представители на властите в британската столица съобщиха в петък, че полицейски контролен орган проверява връзките на премиера с американската бизнесдама по времето, когато той е бил кмет на столицата, от 2008 до 2016 г. Запитан защо сега са се появили такива твърдения, Джонсън каза, че ги свързва с онези, които искат да го спрат да осъществи Брекзит.

Премиерът увери, че си остава добър и великодушен човек въпреки напрежението, на което е подложен заради Брекзит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 0 Отговор
    Че досега какво имаше в устата, та не направи това неворятно предложение?!?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да го духаш

    3 3 Отговор
    Бойко тиквата
  • 4 Икономист

    7 0 Отговор
    Вината за тази каша е изцяло заради УК премиерите и Камерън и Мей и Джонсън!!!! Ако тези хора имаха дори капка доблест и смелост трябваше да се изправят пред народа си и да кажат хора няма как дори и в 21 век две отделни държави с различни правила и стандарти да нямат никаква граница и проверки помежду си това е утопия. Тоест по просто казано споразумението от добрият петък е валидно само ако са в ЕС!!!!! Все пак сме 21 век бият се в гърдите че биле цивилизовани а другите биле варвари и т.н. и да ги е страх от тероризъм от собствените си граждани не го разбирам.
  • 5 Eee

    1 0 Отговор
    Борката е номер 1
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КУРнинов

    0 0 Отговор
    БОРИСУГЛУ ЕУ ЩЕ ТИ НАПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КОЕТО НЯМА ДА МОЖЕШ ДА ОТКАЖЕШ!
Новини по държави: