2 Октомври, 2019 12:53 8 952 158

Русия пренаписва историята на Втората световна

  • русия-
  • втора световна-
  • пренаписва-
  • история-
  • война

Кремъл се опитва да промени историята

Русия пренаписва историята на Втората световна - 1
Снимка: Shutterstock

„Няколко акаунта в „Туитър“, принадлежащи на Министерството на външните работи на Русия, пускаха фалшиви истории за участието на Съветския съюз във Втората световна война в рамките на това, което мнозина експерти тълкуват като опит да се оправдаят сегашните действия на Кремъл“, пише американското издание Washington Examiner, цитирано от агенция "Фокус".

„Руските акаунти пуснаха хаштаг „TruthAbout WWII“ на 19 август, т.е. четири дни преди 80-тата годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп – договор за ненападение между Съветския съюз и Нацистка Германия. В този договор има допълнителен секретен протокол, който по същество разделя Европа на съветска и нацистка сфери на влияние. Това, както твърдят учените, довежда до началото на Втората световна война. Съветският съюз отричаше съществуването на този секретен протокол.

„Опитът на Русия да пренапише историята на ВСВ се вписва прекрасно в прокарването на теорията на Русия, че Западът я е обкръжил от всички страни“, обяснява Кариса Нитше от Центъра за нова американска сигурност. „А след това тази теория се използва, за да оправдае агресивните действия на Москва“. Руските акаунти в „Туитър“ направиха опит да препишат историята на този пакт, настоявайки, че всъщност Съветският съюз бил принуден да подпише този договор – тоест, тогава изобщо не е ставало въпрос за самоцелно решение да се сключи взаимно изгодна сделка с Хитлер. Тези „туитове“ напълно пренебрегват факта, че този пакт фактически разделя Европа на сфери на влияние. Авторите им хвърлят цялата вина на Запада и се опитват да омаловажат значението на договора“.

„Русия се позовава на Мюнхенското споразумение от 1938 година, за да обясни защо на Съветския съюз му се е наложило да обедини сили с Германия в рамките на Пакта Молотов-Рибентроп от 1939 година. Русия твърди, че Мюнхенското споразумение – договор между Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия да се предаде чехословашката Судетска област на Германия – е доказателството, че западният свят е оплитал заговори против нея, защото Съветският съюз не е участвал в тази спогодба“, пояснява Нитше. „Русия твърди, че по този начин Съветският съюз е бил обкръжен от западните сили и е бил принуден да се обедини с Нацистка Германия, за да се защити. По същия начин Москва заяви, че именно Западът е провокирал нахлуването в Крим“.

Анализатори от лабораторията за цифрова криминалистика на Атлантическия съвет откриха първоначалния „туит“, който стартира хаштага #TruthAboutWWII. Той се появи на страницата на руската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Разпространението на този хаштаг бе активно подпомагано от руското посолство в САЩ и руската мисия в ЕС.

Джеймс Карафано, от Фонда Heritage, посочва, че опитите на Русия да препише историята са били „свръхпредсказуеми“. „Те действат от отвсякъде. Те в буквален смисъл спонсорират фашистки групи и едновременно с това отправят остри публични критики към европейците и всички останали за търпимото отношение към фашистите, за насърчаването на фашизма, за да изглежда, че само руснаците се борят с фашизма“, обяснява той. Карафано признава, че десетки милиони съветски граждани са станали жертви на Втората световна война, но добавя, че ръцете на съветското ръководство едва ли са били чисти. „Напълно ги е устройвало, че немците искат да унищожат всички в Европа, защото руснаците са смятали, че така германците ще ги оставят намира“, продължава експертът. „Много е вероятно именно те да са били главните умиротворители на агресора, според тази теория“.

По думите на Нитше, преди няколко десетилетия Русия е преименувала Втората световна война във Великата отечествена война за свое удобство. Съветските власти внушавали, че победата в тази война не е дошла в резултат на съвместните действия на съюзническата коалиция срещу нацистите, а на мъжеството и патриотизма на съветския народ. Според експерта, преписването на историята за началото на ВСВ е още един способ, с помощта на който Путин може да налага мита за обсадената крепост и по този начин да укрепва своята власт.

Мнозина експерти смятат, че популяризирането на такива истории се оказва полезно, когато трябва да се ангажират живеещите в чужбина етнически руснаци, или да се провокират такива противници в Европа, като Полша, която бе разкритикувана в „туит“ на руското посолство в Южна Африка от 24 септември. Но тази стратегия на Москва изглежда много неефективна, защото под много „туитове“ на руснаците има десетки отговори, в които ги опровергават или откровено им се подиграват.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    38 116 Отговор
    СЛАВА НА САЩ,ОСВОБОДИТЕЛИТЕ

    Коментиран от #154

  • 2 El chochone

    32 104 Отговор
    Айде пак рушка пропаганда.!
  • 3 von Manstein

    43 103 Отговор
    А добър ден, те от 80 години насам я пренаписват та сега ли... хахах

    Коментиран от #109

  • 4 Тръмп

    51 86 Отговор
    Комунистите и Хитлеристите са в конкуренция в една и съща цел,Тоталитарен Контрол над хората и превръщането им в роби!!!:):):)

    Коментиран от #57, #158

  • 5 Тръмп

    45 88 Отговор
    Историята не може да бъде излъгана,защото се базира на Истината,а не на Лъжата!!!:):):)Комунягите няма как да се скрият с лъжи срещу Фактите и Документите!!!:):):)

    Коментиран от #18, #60

  • 6 зара

    119 35 Отговор
    РУСИЯ КАЗА!!!

    краварчиците да си траят, че освен търговийка, нищо друго не са правили, освен, да си измислят сценарии и да си ги филмират за това какви героични битки са водили...водели, водят и сега в името на "американската сигурност", по целия свят, и по луната и по марс и навсякъде където са погледнали от позиция на" демокрацийка"
  • 7 Бай Шиле

    112 17 Отговор
    Изводът е,че разделянето на Полша между Германия и СССР е лошо нещо.А разделянето на Европа в Техеран между САЩ,Англия и СССР е добро нещо.Пропагандата на САЩ често е смехотворна.
  • 8 Знам знам🙄

    74 9 Отговор
    Слава на Ел Чочоне Заблудения. Ха ха абе след като са се случили нещата е много лесно да се коментира. Никой няма истинска представа за подбудите на двамата касапи. Но истината е че и двамата са играли мнооого сложна партия шах. В оня момент Хитлер е играл в Европа докато Сталин и в Европа и в Азия. Като забележете тогава Япония му е сериозния трън в г..... т. Не е мислел сериозно за Европа склонен е бил на всякакви пазарлъци и отстъпки. Та в тоя смотан пакт е видял шанс хем да се кротне Хитлер хем и малко келепир да набара. А Хитлер обратното смятал че не е на далавера но имал нужда от чист гръб и руски нефт. Та войната е запопнала доста преди пакта но много внимтелно се забравя че всъщност отстъпчивостта на съюзниците е тази която насърчава Хитлер. И що всички много добре забравяте кой е обявил война кога и на кого.

    Коментиран от #146

  • 9 Bossman

    53 5 Отговор
    Историята е една.Хората няма да забравят какво се е случило.Няма да се забрави отстъпките които бяха направени за да се стигне до войната.
  • 10 Български По Хелзинкски Комитет

    98 17 Отговор
    Добре,че САЩ се включиха в 2СВ за да капитулира Хитлер.Включиха се,когато танковете на Жуков бяха на 200 км от Берлин.

    Коментиран от #24, #64

  • 11 чичо от село

    47 8 Отговор
    Козяшките тролове да попрочетат нещо за историята на тази война.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалито е такова

    72 5 Отговор
    Пак срамно се забрави договорът от 1938 година....подписан от" демократите" с който дадоха карт-бланш на Хитлер да започне войната в Европа. Но има даже видео хроника-в която бртанският мин.прецедател след завръщането си от Берлин казва" Британци,аз ви донесох мир"...Айде по-сериозно си играйте с историята--все пак има документи и дори видео....

    Коментиран от #116

  • 14 на йелоустоун се надявам

    59 8 Отговор
    поредните глупости на стъкмистката политика на американските боклуци. историята я знаем само полираните мозъци можете да заблудите, те затова стават нещо нормално в ненормалните държави (колонии) като нашата , благодарение на политиката на затъпяване и полиране на мозъци от страна на сащ
  • 15 Бай хой

    70 17 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца. Фактите. На първи септември Гитлер нахлува в Полша. На четиринайсети септември Полша капитулира и войските им минават под командването на Гитлер. Веднага са насочени на изток и се придвижват към съветската граница. Факт е и че влизат в бой срещу съветската армия отправила се срещу гитлеристите. Факт е и че руснаците искат коридор при нахлуването на Гитлер в Чехословакия а поляците не само че не разрешават а и окупират част от Чехословакия. Това удобно се пропуска от сащисаните. Сталин е предусетил че полските войски ще се обединят с вермахта и ще нападнат СССР. Както и става по-късно. А сейчас сороспиите реват за нахлуване и подялба на Полша. И фалшифицират фактите.

    Коментиран от #27, #51

  • 16 Бай хой

    62 11 Отговор
    Между другото в изявлението на краварката многократно се крещи за фалшифициране и промяна на историята а не е посочен и един конкретен пример за фалшифицирани или променени факти. Пропаганда от най-долен и нагъл тип.
  • 17 Робер

    23 73 Отговор
    Войната е започнаха заедно,Русия и Германия срещу Полша!Това го знаят и маймуните.Ако САЩ и Англия и още 45 държави не се бяха намесили в помощ на русите срещу Хитлер,Русия щеше да е една голяма немска свинеферма.Там друг добитък не вирее!

    Коментиран от #20, #67

  • 18 Бесен Язовец

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Ходи да си играете на чуч в НПОто шекелчо!
  • 19 Пилотът Гошу

    55 6 Отговор
    Нищо не са пренаписали, #12 достатъчно ги е изредил договорите... Да не говорим, че в началото на войната всички си седят и се правят на улави... Така наречената Phoney War. Иначе Хитлер тъй, Сталин иначе, ма седели и се подхилвали западняците, докато немците завъртяли оръдията на запад... Руснаците били такива и онакива, ма западняците дори първите години на войната са давали и на двете страни. Германия от победена в ПСВ не е станала случайно каквато е станала, за да има възможност и ресурси да води ВСВ... САЩ до последно са спонсорирали и Русия и Германия, преди да се наложи да вземат страна. Всичко си е било business opportunity създадена от самите западняци, нищо случайно няма и Хитлер въобще не е почнал сам. Ако беше успял, западняците щяха да си разделят руските ресурси.

    Коментиран от #23

  • 20 Пилотът Гошу

    32 5 Отговор

    До коментар #17 от "Робер":

    Оффф, ходи прекарвай овцете на другия баир, много си повърхностен по темата... Хитлер ей тъй решил да прави война... Гледай си овчарството...
  • 21 Барчо

    16 12 Отговор
    Факта по договора е факт и точка. Никой не го отрича. Просто хората обясняват причините, поради които е подписан. Същото, когато някой съдия чете смъртна присъда у щатите. Осъжда се на смърт еди кой и поради еди каква си причина. Руснаците се обясняват в последствие за пореден път. Никой обаче няма и не иска да разбира, така че не е нужно да поясняват. Който се интересува ще разбере, а който не е без значение.
  • 22 Русороб

    9 34 Отговор
    Нормално за ватниците
  • 23 Барчо

    43 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пилотът Гошу":

    То има и кадри от най-различни срещи на височайшите господа с Хитлер. То прегръдки, целувки, радостни физиономии и т.н. Сега западняците се праат се едно не са били там на кадрите.
  • 24 Каскет

    15 38 Отговор

    До коментар #10 от "Български По Хелзинкски Комитет":

    А срещу Япония кой е воювал бе другарю? Какво щеше да стане с Москва ако японците бяха спазили договорката с Хитлер и бяха нахлули в СССР, вместо да атакуват САЩ през 1941 година?

    Коментиран от #69

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 анти комунист

    20 55 Отговор
    Истината е ,че ако не бяха САЩ и Англия ,в момента в Москва щеше да се говори на немски,а света щеше да е много по-хубаво и развито място.Нямаше да има комунизъм и мизерия и недоразвитие,каквато се виждат в момента в всички страни от източния блок и тези които са имали общо с СССР.Руснаците просто са най-лошото нещо случвало се на света.

    Коментиран от #49, #70, #135

  • 27 Георги

    13 10 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Вече съм убеден на 100 процента че си платен предател, само такъв може да пише такива небивалици

    Коментиран от #34, #48

  • 28 rusnak

    13 1 Отговор
    Тия и партньори съвсем скоро лошо ще се наиграят, за последно..
  • 29 Усмивката

    12 21 Отговор
    Лошото е че и в Русия разбраха това.А нашите каскети като чуят от Русия шепот на пръдня ,тук се насират.За Сърбия пък да не говорим.

    Коментиран от #73

  • 30 Истината

    13 27 Отговор
    Руската история и най-вече тази от 200 години насам е най-фаршифицираната в света. Неслучайно историците наричат Русия "страната с непредвидимо минало".

    Коментиран от #31

  • 31 rusnak

    17 6 Отговор

    До коментар #30 от "Истината":

    Ти гледай на тебе да не ти изтине усмивката.

    Коментиран от #33

  • 32 Наблюдател

    8 23 Отговор
    Българските ушанки съвсем порудяха от истината посочена в статията. Но какво да се прави, истината боли!
  • 33 Истината

    11 27 Отговор

    До коментар #31 от "rusnak":

    Най-обичам когато руски боклук се прави на етнически руснак!

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 rusnak

    14 7 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Като изядеш шамарите ще разбереш кой кой е.

    Коментиран от #38

  • 36 Иван

    7 28 Отговор
    С договора Рибентроп_Моллотов е важно за България, че успяваме да си върнем Южна Добруджа, благодарение разбира се на БорисIII, Румъния,Германия, СССР и Италия. А за руснаците, ако не са били бомбандировките над Германия от англичаните, американците, французи, поляците и чехите от територияна на Англия в Москва сега щеше да се говори немски, като при Екатерина Велика.

    Коментиран от #37, #46, #71, #76

  • 37 rusnak

    33 7 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Немците бяха на 5 километра от Москва, кво стана, що не научиха руснаците на немски??? По това време тези за които пишеш се криха като мишки и се намесиха години по късно като усетиха дебелия..

    Коментиран от #41

  • 38 Истината

    8 22 Отговор

    До коментар #35 от "rusnak":

    Много сте силни путлерастите пред компютъра, ама като видите зор се нааквате и ревете като пеленачета.

    Коментиран от #40, #77

  • 39 Георги

    6 12 Отговор

    До коментар #34 от "Анти комунист":

    Нашите служби защо спят, тук такива неща се пишат от някой индивиди, спокойно могат да ги привикват, особено тоя въпросния, за разстрел е.
  • 40 rusnak

    16 5 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Мършо, мери си думите после да не скимтиш.

    Коментиран от #42

  • 41 Истината

    8 33 Отговор

    До коментар #37 от "rusnak":

    Немците достигнаха да 6 месеца до Москва а на руснаците им трябваха три години за да излязат на западната си граница от преди войната. И то едва след като съюзниците дебаркираха в Италия и я извадиха от войната и направиха десанта в Нормандия. Това е истината, другото са руски лъжи и фалшификации.

    Коментиран от #43, #78

  • 42 Истината

    6 16 Отговор

    До коментар #40 от "rusnak":

    Спри да квичиш бе путлераст и изтрий пяната за да не се задавиш.

    Коментиран от #44

  • 43 rusnak

    18 8 Отговор

    До коментар #41 от "Истината":

    Ей боклук мършав, не ми сравнявай възможностите на цяла обединена европа барабар с българските предатели срущу сам СССР.

    Коментиран от #52, #82

  • 44 rusnak

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    Ходи си изяш клизмата.
  • 45 соросоидни кърлежи

    11 2 Отговор
    много дълго описание,вашия електорат не знае букви ,а ви тук говорите за различни теории, това нпо идиоти не разбират и хабят парите на свинята шорос
  • 46 Бай хой

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    А Борис фердинандов, Румъния, Германия и Италия кой ги е питал и имали ли са думата при преразпределението след войната? Явно е кой послъгва.
  • 47 браво краво

    24 6 Отговор
    Само сащ казват истината, други лъжат, например за хим.оръжие на Садам всичко е реално, имало хим оръжие но руснаци го откраднаха и го натовариха върху камили и кози и го продали на Кадафи, затова саш нападнаха и убиха Муамар...има още такива истории, например как сащ кацнаха на луната..
  • 48 Бай хой

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "Георги":

    И кое точно от написаното от мен е небивалица или неистина? Миличкото ми то съвсем запецна. Няма опорни от Козяк.

    Коментиран от #59

  • 49 Орто

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "анти комунист":

    "Не човек,а ...", а има разлика между "мека китка(глава) и "железна ръка(юмрук).
  • 50 Кой68

    23 5 Отговор
    Дотук разбрах че СССР са заченали-износили-родили Хитлер. Разбрах че от Москва до Берлин САЩ-АНГЛИЯ са били Хитлер... Разбирам че някой от запад е предприел огромна кампания за преиначаване на световната и Европейска история? Сега ще се окаже че атомните бомби над Хирошима и Нагасаки ги е пуснал Сталин. Това е новата "Желязна завеса" но от Американска страна...

    Коментиран от #53

  • 51 стоян

    6 19 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    До 15 ком- Ти руснак ли си с тия думи -От твоя по тъп лъжлив коментар не бях чел бе другарю влюбен в Русия -Сигурно ги четеш от руски учебник тия истории
  • 52 Истината

    5 14 Отговор

    До коментар #43 от "rusnak":

    Е, че путлерастите никога нямате аргументи и използвате вулгарен език и обиди. Но това е защото сте русофили и българофоби.
  • 53 Руските свине

    5 15 Отговор

    До коментар #50 от "Кой68":

    Над 50 години криха и лъгаха, че няма секретен раздел към Пакта Рибентроп Молотов, сега, 70 години след него дават смешни обяснения. Няма по големи лъжци от руснаците!

    Коментиран от #54, #152

  • 54 Кой68

    19 4 Отговор

    До коментар #53 от "Руските свине":

    Що САЩ и АНГЛИЯ са нямали тайни договои със Хитлер? А американците след края на ВСВ

    колко фашисти приютиха? Ракетната програма им я създаде човек на Хитлер? Или и това е лъжа според теб. Недей да съдиш другите по себе си....

    Коментиран от #55

  • 55 Руските свине

    7 14 Отговор

    До коментар #54 от "Кой68":

    Приюти а също много германски фашисти, бе умен. Дори Хуго Шмайзер за да им направи Калашника. И сподели с нас какви тайни договори са имали САЩ с Хитлер бе русофилче лъжливо?

    Коментиран от #72, #88

  • 56 Ами тази тъпа

    18 5 Отговор
    и проста Нитше,верно изопачава данните. За какви сфери на влияние говори този тъпунгер,като 1939г. Германия и СССР разделят Полша,която преди това в съюз с Германия и съглашение на Франция,Англия превземат Чехословакия и Австрия. Да не говорим,че България,Румъния,Унгария са симпатизирали на Германия,а за Испания и Италия да не говорим. А, ми то не остана държава,която да е в сферата на влияние на СССР. Да да не пропускаме Швеция, Финландия и Норвегия и те не са в зоната на влияние на СССР. Така по този начин Европа я изчистихме. Следва Азия,ами тя е под Японска протекция,т.е. в оста Рим,Берлин,Токио,пак против СССР. Дааа, за пълното затваряне на кръга останаха само морските граници На север и на изток. Тази прошла да вземе да се запознае с историята и да благодари на тогавашният СССР и сегашна Русия,като негов наследник за това,че не е излетяла и тя като пушек от някой от комините на нечий концентрационен лагер. Заслугата на западните страни да вземе да проследи хронологично по години и дати кой къде е понасял поражения и победите им от кога датират,че те съвпадат с разгрома на вермахта под Москва,както и в последвалите след това сражения. Англичаните търпят разгром в Африканските си колоний,чак до 1943г. когато Ромел е извикан на източният фронт в битката при Курската дъга. Тъпите американци 1943-44г. чак успяват с превземането на островите около Хаваите,да не говорим,че откриването на 2-ия фронт е на 06.06.1944г. и то срещу сили които са в пъти по-малко
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ПЕНКО

    15 6 Отговор
    ХИТЛЕР Е СЪЗДАДЕН ОТ ИКОНОМИЧИСКО-ФИНОНСОВ КОНГЛОМЕРАТ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ --В БИТКА ЗА СУРОВИНИ И ПАЗАРИ !!! САЩ И АНГЛИЯ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ И ПОМАГАТ НА РУСИЯ -ЯКО !!! А ФРАНСЕТАТА НА ПАТЕН -ПРЕДАТЕЛЯ ??? СЪРБИТЕ СЕ БИХА ГЕРОИЧНО , А БЪЛГАРИТЕ БЯХМЕ "НАДУПЛЯЦИ"... И ГЪРЦИТЕ СЕ БИХА ГЕРОИЧНО !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #62

  • 59 Георги

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Бай хой":

    Абсолютно всичко
  • 60 На коя истина

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    бе перчем смотан. Кога краварски крак е стъпвал в Полша за нейното освобождение през ВСВ или историята ти показва нещо друго. Кои концентрационни лагери са освободени от краварите бе прост перчем. Незнайки историята,искате да я промените,но фактите са много различни,а тъпите шляхти,които 1938г. в съюз с нацистка Германия превзеха Чехословакия,за това мълчите като н....ни. И СССР си върна завзетите по време на ПСВ от Полша земи с пакта Рибентроп -Молотов,не е вземала други.Да не говорим,че след ВСВ СССР дава на полша откъснати земи от Германия. Незнайко чети повече неграмотник такъв.
  • 61 Позната история

    12 3 Отговор
    И хитлер и мусолини завземат територии из Европа или Африка с удобното бездействие на Англия, Франция и т.н.
  • 62 Истината

    10 9 Отговор

    До коментар #58 от "ПЕНКО":

    Близо две години Русия снабдяваше нацистка Германия със стратегически суровини и докато Великобритания се бореше за оцеляването си руснаците вдигаха наздравици за немските победи и пишеха хвалебствия за съюзника си Германия.

    Коментиран от #91

  • 63 Истината

    4 16 Отговор
    За Астрид Линдгрен Втората световна война представлява битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма. А ако трябва да избира по-малкото от двете злини, лично тя би предпочела нацизма: "За нас, шведите, една отслабена Германия може да означава само едно: че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да казвам "хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", е записала Линдгрен в дневника си на 18 юни 1940 година.


    По-нататък тя споделя неща, дочути от случайна гостенка, финландка, за зверствата, извършвани от "руските окупатори" - за разстрели на деца, издевателства и изнасилвания. "Господи, не допускай руснаците да дойдат и при нас!", моли се писателката.

    Коментиран от #92

  • 64 Да така е

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Български По Хелзинкски Комитет":

    и после сядат на трапезата,като равноправни,защото Сталин какъвто и сатрап да е за ради помоща ,която оказват краварите ги смята за равноправни,виж дебелака с пурата е трябвало да го изритат отвсякъде,защото от него никаква полза освен тяжест,а и като толкова се дървят че са с еднаква тяжест за победата във ВСВ къде бяха 1939г. с франсетата като бяха подписали с шряхтите договор за взаипопомощ ,ако една държава бъде нападната другите две се притичат на помощ. Нямаше ги,появиха се 1940г. във Франция при Дюнкерк и само милостта на Хитлер ги остави да се измъкнат. Д аправ си колега абсолютно за тези 200 км. от Берлин,но това е практика използвана и до днес от краварите да се намесят накрая,когато всичко е решено и винаги на странат на победителя за да участват в разпределението на печалбата и приписването на чужди заслуги.

    Коментиран от #66

  • 65 НКВД

    7 17 Отговор
    Русофилите, защо не помолите фюрерът си Путин да върне откраднатите от Червената армия освободителка български държавни архиви? Или и това е лъжа?

    Коментиран от #81

  • 66 Истината

    4 18 Отговор

    До коментар #64 от "Да така е":

    Какъв край бе путиноид? Немците достигнаха да 6 месеца до Москва а на руснаците им трябваха три години за да излязат през юли 1944 година на западната си граница от преди войната. И то едва след като съюзниците дебаркираха в Италия през 1943 година и я извадиха от войната и направиха десанта в Нормандия на 6 юни 1944 година . Това е истината, другото са руски лъжи и фалшификации.

    Коментиран от #97

  • 67 Слаба брънка ти е

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Робер":

    историята,много бели петна в нея имаш да попълваш. Личи ти от коментара. Господи каква некадърност и простотат Господи.
  • 68 Етнолог

    5 9 Отговор

    До коментар #34 от "Анти комунист":

    Въпросния индивид не е етнически българин, както и повечето,, турци " и,, руснаци" в този чат. Това са представители на етноса който има проблем със самоопределянето. Те си знаят какви са, но не им харесва, за това се представят като турци, а напоследък, колкото и да е куриозно, се правят на руснаци.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Позната история

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    И хитлер и мусолини завземат територии из Европа или Африка с удобното бездействие на Англия, Франция и т.н.
  • 72 Кой68

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "Руските свине":

    Като няма какво да кажеш-тихо.....Не съди за другите по себе си?Извинявай дойде ли време да си получиш заработеното😉.Не се нерви
  • 73 Ризус сардоникус

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Усмивката":

    ще си го преведеш сам ,и ти препоръчвам да отидеш в русия и това,което си написал да го кажеш публично. Гарантирам ти че 1 час няма да докосваш земята от бой,за това,че се подиграваш и защитаваш променената история. Ще бъде голям смях от страни да те гледа каква жалка топка ще бъдеш отворко.
  • 74 Само питам

    4 12 Отговор

    До коментар #69 от "Говедарска утрепко":

    Не може ли да се държиш нормално и да не правиш истерии бе путиноид?

    Коментиран от #98

  • 75 Само питам

    4 12 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да защитаваш чужда държава враг на България?
  • 76 Опа тролчо

    18 3 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Доказано е че съюзническите бомбандировки са много.не е фективни в съотношение тегло бомби/нанесени поражения. Именно за това започват да изпепеляват градове с жителите им. Надявали се че така хората ще бъдат деморализирани. Колко хуманно, а? И на фона на тези жалки поражения, твърдиш че бомбандировките бутнали хитлер? А защо на съюзниците им отне повече от година да поставят на крака няма и десетината немски дивизии в Европа, при положение че имаха даже и разузнаването от Енигма. Сталин се е бил срещу 180 дивизии!
  • 77 Говориш от

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    личен опит ли? Нещо май се отваряш за повече цетаци ми се чини. Хем прост хем отворен.
  • 78 Прочети малко

    15 3 Отговор

    До коментар #41 от "Истината":

    в повече и сравни битките с датите за двете страни,ще откриеш с изненада,че прелома в северна Африка се случва след битката при Прохоровка или т.нар.Курска дъга. А вероломното нападение при сключен предварително договор за ненападение и нарушен с момент на изненада няма как да доведе до бързо настъпление навътре в територията,но това е в началото след това тази територия е отвоювана с много кръв на загинали мъже герои,които са донесли свобода на света,,и на теб включително,за да може днес ти да се гавриш плюмка долна.

    Коментиран от #80

  • 79 Фактите

    21 2 Отговор
    На запад хитлер оставя 8 дивизии в цяла окупирана Европа. Разбира се, разчита на.мусолини, франко, петен, румънския и българския цар, в скандинавските сърани май беше установил марионетни режими. Но срещу СССР праща 180 дивизии, вкл и от съюзници като Румъния и Италия. Нормално е 180 дивизии да им отнеме на руснаците няколко години да ги наврат в дупката. А нормално ли е на запада да му отнеме година и половина за 8 дивизии, два пъти по-малко територия за освобождаване и разбитите кодове на енигмата?

    Коментиран от #83, #104

  • 80 Истината

    4 19 Отговор

    До коментар #78 от "Прочети малко":

    Прочети ти руски историци като Виктор Суворов, Борис Соколов и други и тогава се прави на знаеш. Не става само с пропаганда, трябва е акъл. Ако не бяха САЩ и Великобритания Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Това е истината а не този от руските митове и легенди.

    Коментиран от #103

  • 81 Естествено че е лъжа

    15 2 Отговор

    До коментар #65 от "НКВД":

    Както се опитвсте да прокарвате и лъжи за откраднато от българия злато след освобождението, все едно е имало държавно злато, след 44-та, два или три фалита на държавата и т.н. Хвърляте някаква партенка и чакате полирани мозъци като вас да ви се вържат.

    Коментиран от #86

  • 82 Тя дори и обединена

    15 4 Отговор

    До коментар #43 от "rusnak":

    не можеше да направи нищо и силата и бе в пъти по-слаба от на СССР,да не говорим за сега. Добре,че Хитлер извика Ромел от Африка за да оглави битката при Курската дъга,че да могат англичаните да се съвземат и вземат превес на черният континент,че я бяха оплескали и бяха набутани в Тубрук в миша дупка.А десанта 1944г. се случва,колкото да запишат имената си до тези на истинските победители,не че са направили кой знае какво,че и тогава ревяха на Сталин да усили атаките на източния фронт,за да може на тях да им е по лесно,а на Ардените едвам се разминаха с поражението и пълна та загуба,просто пълна скръб.

    Коментиран от #85

  • 83 Истината

    4 16 Отговор

    До коментар #79 от "Фактите":

    Е, че Сталин е смятал да нападне пръв. Русия е разполагала на Западния фронт с 390 дивизии, три пъти повече самолети и сесе пъти повече танкове. В началото на войната единствено руснаците са имали тежки танкове КВ.

    Коментиран от #84, #106

  • 84 Фактите

    13 4 Отговор

    До коментар #83 от "Истината":

    На сталин половината дивизии са били на хиляди километри на изток, бе лъжлив трол! Какво очакваш да стане като дрънкаш лъжи, мислиш че всички са неули тролове като теб ли?

    Коментиран от #89

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Истина

    5 14 Отговор

    До коментар #81 от "Естествено че е лъжа":

    Е, че няма по промити мозъци от тези на задунайските руски роби.
  • 87 Нео

    5 16 Отговор
    Цялата история на СССР е фалшива и замазването на истината от сегашният руски режим е жалък напън за оставане на власт!
  • 88 Ей неграмотна невежа

    15 3 Отговор

    До коментар #55 от "Руските свине":

    Вернер Фон Браун краварите го изкараха тайно от Германия и отърва куршума за да направи ракетите за лунната програма на САЩ,не че те я изпълниха в действителност,защото вече 40г. не могат да си направят ракета до МКС камо ли до луната,това им го каза един от онези уж стъпвали на Луната,ама в Уорнър Брос студио. А кколкото и външно да си приличат Шмайзер и АК/то не е и толкова голяма приликата/отвътре много се различават,а и М.Калашников преди години в интервю каза,че в проектирането на АК са повлияли не само немските образци,но си е негова разработка,то и за това е толкова разпространен в целият свят,а не Шмайзер-а. Разбрали бе тъмна невежа.

    Коментиран от #90

  • 89 Истината

    5 8 Отговор

    До коментар #84 от "Фактите":

    Били са на западната граница. До края на 1941 година над 3.5 милиона руснаци попадат в плен. Смени колко дивизии са и тогава упорствай

    Коментиран от #120

  • 90 Руските свине

    7 10 Отговор

    До коментар #88 от "Ей неграмотна невежа":

    Са отгледали много грамотно и възпитано потомство в България. Калашников е бил по неграмотен и от теб, Хуго Шмайзер е доразвил Щурмгеверт и е създал автомат за руснаците. Според теб какво е правил в Ижевскити заводи през 1945-46 година? Сигурно е бил на почивка?

    Коментиран от #110

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 И тя под ножа

    8 4 Отговор

    До коментар #63 от "Истината":

    значи е нацистка щом симпатизира на тези,които изстреляха в небето толкова детски животи през комините на концентрационите лагери,че в сравнение с тях руснаците са ангели. А и опънати няколко финландки не е масовост,а отделни случаи,които са се наказвали с разстрел от полит комисарите в армията.

    Коментиран от #94

  • 93 Истината

    5 13 Отговор

    До коментар #91 от "Ей голямо биене":

    Е, че руските роби защитава фалшифицираната от руснаците история по-ревностно и от самите руснаци. Но освен руските фалшификати има и истинска история на ВСВ. Подкрепена с факти и документи.
  • 94 Истината

    2 6 Отговор

    До коментар #92 от "И тя под ножа":

    #93 е и за теб.
  • 95 Радой Ралин

    6 11 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #113

  • 96 Истината

    5 10 Отговор
    На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния. Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.
  • 97 Нещо да вметна

    11 2 Отговор

    До коментар #66 от "Истината":

    за глупостите,които пишеш порсти и невежи човече.Немското и италианско поражение край Сталинград и в Северна Африка позволява на съюзниците да разработят планове за откриването на нов театър на бойни действия на юг. Провежда се десант в Сицилия през юли 1943 г., след който повечето от съратниците на Бенито Мусолини се обръщат против него. Маршал Пиетро Бадолио е обявен за министър-председател на 25 юли 1943 г. и започва мирни преговори със съюзниците. На 3 септември съюзниците преминават от Сицилия към вътрешността на страната. На 15 март 1943 г. немците предприемат контранастъпление и успяват да си върнат Харков и Белгород. Тогава фронтът временно се стабилизира, двете страни се подготвят за нови битки. През юли немците настъпват в сектора Белгород – Орел, но са спрени след една седмица. През август руснаците превземат Харков, Таганрог, а през септември – Брянск и Смоленск. През октомври достигат Днепър, превземайки Киев на 6 ноември. През декември пада Житомир, през януари – Новгород. През февруари 1944 г. влизат в Естония и Червената армия се оказва на довоенната полска граница. През март руснаците вече са на румънската граница. Одеса пада на 10 април. До 9 май немците са изхвърлени от Крим, както и от цяла Украйна. През юни се извърша офанзива срещу Финландия, след което Виборг се оказва в ръцете на руснаците. Хубаво е да прочетеш преди да пишеш простотии.

    Коментиран от #99

  • 98 Може ама ако има

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Само питам":

    насреща нормални,а то такива липсват,за това каквото повикало такова се обадило.
  • 99 Истината

    5 11 Отговор

    До коментар #97 от "Нещо да вметна":

    Повтаряш като папагал руските фалшификации и изводи за ВСВ. Истината е, че ако не бяха съюзниците и Русия и Германия се биеха единствено една срещу друга Хитлер щеше да разбие руската кочина.

    Коментиран от #115, #123

  • 100 Ха и аз това се чудя

    7 5 Отговор
    как така защитавате тези,които са хвърляли бомби върху държавата ви и издигате паметници на същите тези ,които са убивали вашите евентуално роднини,несбъднали се майки и бащи и да плюете по тези,които ви дадоха образование,подготовка и каво ли още не,и най-важното държава,която до 89г. бе фактор в Европа и света, правеше асмблея "Знаме на мира" за децата от цял свят,а сега вески ни заобикаля и само пияните анлийски отрепки идват тук да се напия и здевателстват над чистачките в хотелите. Не занм и се чудя как може на такива да целувате ръце,крака и там какво ли още не ,а да оплювате други от които сте видели повече добро и полза от колкото лошо. И за тези уважаващи тези от които са видяли повече добро и по-малко лошо да ги наричате предатели,е няма как да съм съгласен с това.

    Коментиран от #101

  • 101 Истината

    6 10 Отговор

    До коментар #100 от "Ха и аз това се чудя":

    Е, че под крилото на Червената армия са избити десетки хиляди българи. А ти защитаваш армията окупаторка и фалшивите и исторически тези.

    Коментиран от #125

  • 102 Истината

    7 4 Отговор
    История на комунизма в България”, том I, стр. 245: „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11)
    И това е при положение, че не сме във война а руснаците имат претенции да са освободители.

    Коментиран от #122, #126

  • 103 Ти кого ме караш

    9 3 Отговор

    До коментар #80 от "Истината":

    да чета бе смешко, от отявлени предатели и такива използвали доказано фалшиви хитлеристки документи от тях ли да черпя познания. Ходи се скрий някъде,че направо си смях през сълзи и съжаление. Никой не отрича помощта на САЩ за СССР по ленд лиз това си го преведи какво означава,но да се приписват колосални заслуги на САЩ и Англия за развитието на ВСВ в СССР и да се омаловажава неговата роля си е направо кощунство и извинявай обаче простотии не ми се четат.

    Коментиран от #105

  • 104 И в подкрепа

    6 2 Отговор

    До коментар #79 от "Фактите":

    към написаното от теб останалите дивизи на запад са още по-малко,защото по молба към Сталин за деня "Д" да усили и ускори придвижването към Берлин за да намалеят още дивизийте на западният фронт. Въпреки тези улеснения съюзниците при Ардените едва не загубват всичко и да си припомнят урока от Дюнкерк 1940г.
  • 105 Истината

    5 10 Отговор

    До коментар #103 от "Ти кого ме караш":

    Нито за миг не съм смятал да те карам да правиш нещо. Руският роб единствено господарите му могат да го накарат да прави нещо. Например упорито да защитават единствено руската гледна точка за историята, да мразят тези, които господарите им смятан за врагове и най-много да мразят страната в, която са се родили и народа, от който са произлязли.

    Коментиран от #118

  • 106 Я като си радетел

    8 3 Отговор

    До коментар #83 от "Истината":

    на истината вземи се ограмоти в началото на войната 1941г. колко бройки са били КВ 1 и Т 34 в сравнениес леките БТ 7 и по старите БТ 3 и танкетите с картечници. Точно пакта Рибентроп-Молотов е целял пълното превъоръжаване на руската армия с новите оръжия,танкове,самолети,и понеже Хитлер е знаел това,то за това и нарушава този договор.

    Коментиран от #107, #108

  • 107 Истината

    3 8 Отговор

    До коментар #106 от "Я като си радетел":

    Единствено руснаците са имали тежки танкове бе русофилче. И не са имали танк с огнева мощ като Т 34.

    Коментиран от #128

  • 108 Истината

    3 9 Отговор

    До коментар #106 от "Я като си радетел":

    към 22 юни 1941 година в Червената армия е имало седем пъти повече танкове, отколкото във Вермахта. Освен количественото превъзходство — и решаващо качествено. Германия, както всички знаят, не е била готова за голяма война. Един от неизброимите аспекти на тази потискаща неготовност е била пълната липса на тежки танкове.

    На 21 юни 1941 година Червената армия е имала 711 тежки танка КВ и 59 Т-35 („Боевой и численный состав Вооруженных сил СССР е период Великой Отечественной войны“. Статистический сборник №1, 22.06.1941 года).

    Същият източник сочи, че на 21 юни Съветският съюз е имал точно 1400 танка Т-34.

    Германия няма тежки танкове и такива с огнева мощ като Т 34.

    Коментиран от #111, #131

  • 109 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "von Manstein":

    Ми ко искаш може да приемеш, че американците са бомбили София с умиротворителна цел, докато руснаците са ни завоювали без да гръмнат и един българин.
  • 110 Ами първо не е от

    9 2 Отговор

    До коментар #90 от "Руските свине":

    45г.,а от 46г.,и второто АК образец 47 няма как за няколкото месеца престой да е нпарвир автомата,който през 1947г. влиза на въоръжение в армията или си мислиш,че този нацист отървал куршума във врата е магьосник. И отговора на въпроса е следният правил е това,което и Вернер Фон Браун в САЩ. Това е следствие на пораженито във войната от страна на нацистка Германия и това е част от договореностите. А бащата на АК е Михаил Калашников и това е безспорен факт. А Шмаизер си е нарицателно,като боли ме шмаизера.Някъде да си чул да се споменава шмайзер освмен в архивите не и няма да чуиш,а АК се произвежда и търси навсякъде по света. Може да пикаеш гас,но това са фактите и истната и АК е световно признат,както и М.Калашников.
  • 111 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #108 от "Истината":

    Германия има по добри танкове от Т34, пич! И като имаше, маршируваха ли по Червения площад? Или беше обратното .... докато изчисляваш само превъзходството в техника, винаги ще си заблуден западен джендър, жадуващ за нещо което не разбираш. Всички преди теб точно така са мислели и след това са им марширували в столиците, тъпчо! Има нещо, което никога няма да проумееш, защо никой не е спечелил война срещу руснаците.

    Коментиран от #112, #114

  • 112 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #111 от "Гост":

    Говорим за началото на войната със СССР. По-к сно се появяват по-добрите немски танкове. Тежките се появяват една в края на 1942 година.

    Коментиран от #129

  • 113 Значи информации

    8 3 Отговор

    До коментар #95 от "Радой Ралин":

    за този период от войната в България черпя от баща ми,който е и съвременик на тези събития,та той ми е разказвал за разликата между немските войници облечени,изгладени с лъснати обувки и униформи,и за руските,които са били с ватенки и техните валенки ,небръснати,но за издевателства като написаните не е споменавал,така ,че може и да е имало но са отделни случаи ,а не масовост. В този случай всеки гледа от неговото място където е бил ,а не като цяло за страната.
  • 114 Само питам

    3 9 Отговор

    До коментар #111 от "Гост":

    А ти за ориентиран евразийски джендър ли се смяташ?
  • 115 Това не е

    7 2 Отговор

    До коментар #99 от "Истината":

    от мен а от уикипедия,а там аз не съм писал и не са писали само руснаци. Досто си се нагълтал с фалшификати и си заслепен от тях,преглътни и се успокой. Мислех си,че ще се досетиш и за това не писах,че са абзаци от уикипедия.

    Коментиран от #119

  • 116 Доктор Охболи

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалито е такова":

    По-интересно е какво казва Чърчил за този договор: „Англия имаше избор между войната и безчестието. Тя избра безчестието и ще получи войната”
  • 117 Защо

    4 8 Отговор
    Единствено в Русия от всички държави участвали във ВСВ има закон, който търси наказателна отговорност и определя съответните срокове затвор за "охопочанате на историята на ВСВ и името на Червената армия и оскърбление към ветераните." Който напише в Интернет, че червената армия е вършил а убийства и изнасилвания на окупираните от нея територии рискува до 4 години затвор. Толкова за руската истина за ВСВ, която се пази от специални закони!
  • 118 Ами предатели и

    6 0 Отговор

    До коментар #105 от "Истината":

    служещи си с фалшиви докумнети историци няма ка да са ми въобще пример за подръжание, плюс това аз сам си собственик,упарвител и господар на себе си,и с никого и за нищо не се съобразявам освен с децата си и семейството. Още по-малко от вменените в коментара ти.

    Коментиран от #121

  • 119 Истината

    3 10 Отговор

    До коментар #115 от "Това не е":

    Е че руснаците тотално фалшифицират и уикито в частта му за войната.

    Коментиран от #130

  • 120 Фактите

    7 2 Отговор

    До коментар #89 от "Истината":

    3.5 милиона са пленени с цивилното население, трол лъжлив.

    Коментиран от #124

  • 121 Истината

    2 7 Отговор

    До коментар #118 от "Ами предатели и":

    Е, че от руските роби няма по-големи безродници и национални предатели!
  • 122 Кат още си

    5 3 Отговор

    До коментар #102 от "Истината":

    пишем така,я кажи за убитите деца по време на режима преди 44г.,че дори роднина на един от тези главорези днес е в управлението на държавата. Нещо по този въпрос да кажеш ,а за жените ,и видните личности нещо да кажеш станали жертва на на управлението пак преди тази дата,защо си мислиш,че споменатите жертви в БЕ не са в резултат на гоненията срещу отрочетата на предишният режим?
  • 123 Фактите

    7 3 Отговор

    До коментар #99 от "Истината":

    Са такива, че ако не беше СССР, съюзниците нямаше и да помислят за десант в Европа.
  • 124 Истината

    3 7 Отговор

    До коментар #120 от "Фактите":

    Ами има източници бе путлераст. 3.5 са само червеноармейците. За цялата война са 5 милиона 270 хиляди според германците и 4 милиона и 559 хиляди според руснаците. Аз вярвам на първата цифра, все пак германци са ги брои и
  • 125 Фактите

    4 1 Отговор

    До коментар #101 от "Истината":

    Народния съд е произнесъл 10000 присъди, от тях 2618 са смъртни и 1046 смъртни са изпълнени. https://m.fakti.bg/mnenia/403622-gruba-falshifikacia-na-balgarskata-istoria
  • 126 Фактите

    7 3 Отговор

    До коментар #102 от "Истината":

    България е във война с СССР, САЩ, Англия и т.н. по твиойта соросоидна логика, що не ревеш че САШ са ни бомбандирали без да сме във война и са избили незнам си колко цивилни?

    Коментиран от #134

  • 127 Доктор Охболи

    3 3 Отговор
    Някакъв озлобен фен на "великия историк" Резун ми е сложил минус...Смешник, аз ти привеждам ЦИТАТ на Чърчил.
  • 128 Фактите

    5 2 Отговор

    До коментар #107 от "Истината":

    Я кажи кой е този тежък танк, дето са го имали, да ти навра лъжите в ушите.
  • 129 Вотговор за бройкте

    5 1 Отговор

    До коментар #112 от "Истината":

    на тежките танкове от руснаците,ще ти кажа че КВ от началото на войната са предимно тези,които са с чести повреди в трансмисийте и често са оставяни на бойното поле в непокътнато състояние,та те както и по-късно появилите се тежки танкове на германците не оставят кой знае каква положителна следа в развоя на ВСВ. Във тази война предимство са имали средните танкове,като Т 34 и производните му,както и немските средни танкове,които заради трудното си производство са били в малко бройки,и така се идва до това ,че просто в производство е по-добро от сложното и модерно за поддържане в полеви условия немско производство. Тежките танкове от тип КВ 2 и 3 както и Т34-85 са гръбнака и силата на руските танкови войски,които в началото са били в недостатъчни бройки,а бройките на леките от тип БТ серията и трудноподвижните тежки КВ и трибашния Т 35 са само цифри в саттистиката на началото на войната. Точно 40г. е започнало превъоръжаването с нови танкове армията на руснаците и заменянето на неудачните стари тежки и сложни танкове.
  • 130 Ти си просто не

    2 2 Отговор

    До коментар #119 от "Истината":

    спасяем случай,който на бялото вика черно. Просто нямам думи за твоите творения и мисли тотално си сбъркан.

    Коментиран от #133

  • 131 Малоумен ли си

    5 2 Отговор

    До коментар #108 от "Истината":

    Оръдието на Т34 е 76мм, на Тигър 1 и 2 е 88мм, на Пантерата е 75мм. Танка КВ също е с 76мм оръдие, къде го тоя тежък танк, дето са го имали, че и 700 бройки.

    Коментиран от #132

  • 132 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #131 от "Малоумен ли си":

    Кога се появява Тигър бе колега? Аз ти говоря, че м началото на ВСВ, германците не разполагат с тежки танкове и танкове с по-голяма огнева мощ от Т 34. И това е истината. Най-мощното оръдие на германски танк през 1941 година и 45 мм.
  • 133 Истината

    4 8 Отговор

    До коментар #130 от "Ти си просто не":

    Руската измет се плаши от истината, затова предпочита фалшифицираната история.
  • 134 Истината

    4 8 Отговор

    До коментар #126 от "Фактите":

    Пишеш, че...България е във война с СССР, САЩ, Англия...... .Путиноидите умеете единствено лъжете. До 5 септември 1944 година България е в дипломатически отношения със СССР и на тази сяда руснаците ни обявяват война,. Нова е истината и никакви руски фалшификации няма да я променят, колкото на руснаците и робите им да им се иска.

    Коментиран от #137

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Чата

    8 4 Отговор
    Хубав договор е бил! Не е трябвало да се нападат Един атлантик бе казал, че съюз между Германия и Русия е смърт за Англия! И сега трябва да си подобрят отношенията, както и цяла Европа с Русия, а Великобритания да излиза от ЕС и да се чудят със САЩ какви нови войни да докарат на човечеството!
  • 137 Фактите

    5 4 Отговор

    До коментар #134 от "Истината":

    Дипломатически отношения имаме и със САЩ и Англия, които указват натиск да не участваме във войната. Но не им пречи да ни бомбандират защото все пак сме окупатори в Сърбия у Гърция, както и това не ти пречи да не ревеш по тях как са ни бомбандирали.колкото до 5 септември, нормално е когато имаме фашистки военоначалници в армията и не се подчиняват, да ги атакуват. Това ме за няколко дни, булвално дни, е имало уж легитимно правителство в Ббългария, което прави опит да ни изкара от войната, не може да оневини участието и подкрепата ни за оста.

    Коментиран от #139

  • 138 Хахах

    4 9 Отговор
    Това е една от най-сериозните причини Русия да не може да просперира - фалшивата история в която е затънала. Докато не признаят грешките си вечно ще ги повтарят.....
  • 139 Истината

    4 5 Отговор

    До коментар #137 от "Фактите":

    Отново лъжеш като дърт русофил. България обявява война на Великобритания и САЩ на 14 декември 1941 година а САЩ на България на 5 юни 1942 година.

    Коментиран от #144

  • 140 Коко

    3 4 Отговор
    Значи коментар против Русия има target между 60 и 70 минус какви пари взимате бе хора за тая работа ми ако и Сайта е замесен направо ми се повръща

    Коментиран от #141

  • 141 Хахах

    2 10 Отговор

    До коментар #140 от "Коко":

    Какво те притеснява? Те са тези които живеят в илюзия - като с фалшивата история на Русия. Брой коментари и плюсове и минуси не потвърждават достоверността 😁. Аз от давна съм го обърнал на забавление с руски тролчета и български национални предатели пишещи за пари без значение чии интереси защитават. 😁
  • 142 Ветеринар

    2 1 Отговор
    ПРОШЛЯЦИИИ, НЕ ОПРАВИЛИ СВОЙТА ТРЪГНАЛИ ДА БИСТРЯТ ЧУЖДАТА.
  • 143 Ветеринар

    3 1 Отговор
    ЕЙ БЪЛГАРИНА Е ИНТЕРЕСНА ТВАР.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Жоро

    3 8 Отговор
    Въшлшвите каскети за пореден път преиначават историята....Но от комлексари и джендъри друго не може да се очаква!!
  • 146 None

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Знам знам🙄":

    Само СССР и Германия са мислели да разделят света а останалите колонизатори са стояли мирно и са чакали да се избият помежду си и чак когато единият от тях навие те да се намесят и да договорят подялбата на света! Всички са едни и същи и си гонят интереса. Така е и сега в момента. Войните в Блиския Изток ги започна САЩ за да завземе колкото се може повече нефтени кладенци и газови находища които да техни фирми да обработват и да доставят на ЕС и други нуждаещи се. Русия пък се бори срещу тези доставки защото има интерес да изкупуват нейните горива за да развива икономиката си. Това което се случва в Грузия или Украйна е защото САЩ се доближават до границите на Русия и с Майдани превзема всички съседни държави през които може да минават горивата за ЕС. Затова не се случи нефтопровода и Южен поток и затова се дерат за Северен поток 2.Всичко е борба за кокала и всички са еднакво оцапани и омаскарени! Важното е ние този път да се окажем на страната на печелившите и да не ни се налага пак да губим територия или и по лошо!
  • 147 Gauleiter

    3 2 Отговор
    Русия и САЩ са двете страни на една монета. И в двете срани командват чифутите. Евреите направиха Революцията в Русия за да я спънат и върнат назад иначе сега щяха да са много напред. Същите евреи спонсорираха Хитлер да върви към Русия но когато обърна назад те подтикнаха Руснаците да го нападнат и след това войната с Русия.По същия начин американците чакаха да видят кой ще победи и чак тогава да се намесят като атакуваха японска подводница и после последва Пърл Харбър и тогава се включиха в войната явно.Същите евреи докараха с кораби османлиите турци до балканите и им помогнаха да ги завладеят с спонсорство подли заговори. Те отвориха вратите на Цариград и след това на Търново, те спъваха войните за освобождение на европейките народи от османско робство на балканите. За всички злини са виновни евреите. Сега пак искат да Провалят Русия както и ЕС като цяло. Ето Англичаните ще излязат но след това ще има и други . В Европа е културата,а в Америка парите.Докато не унищожат Европа и да я превърнат в Арабски Хагенат няма да мирясат.Целта е да се заличат Християните и да се освободи свещената земя от ненужни елементи като араби, християни и други и да остане само за избраните - за евреите, както е написана в Талмуда - Евреите са хора, а всички останали не са хора те са Гои (роби) и трябва да се отнасяш с тях като с животни и да се унищожават до крак.Те са да служат на богоизбраните тоест на евреите.
  • 148 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Победената в ПСВ Германия е в икономически, демографски и политически колапс, след наложените и от Англия и Франция контрибуции. Кой налага смекчаване на репарациите? Кой и как изправя на крака полуживия "Дойчо" ? Кой , как и защо финансира А.А.Хитлер,за да може да дойде на власт и да стане едноличен властелин в Германия? Никой не може да отрече организираността, дисциплинираността и работоспособността на германската нация ! Още по-вече когато пред нея има показани два "кокала" - икономическото възстановяване на Отечеството и реванш към "човеколюбивите" съседи ! От 1933 г. до 1939 г. Германия натрупва огромен военнен арсенал. Стъпва и финансово на крака. През 1936 год. провежда две Олимпиади - лятна и зимна !! / До сега единствен случай в Историята/ И в есента на 1938 год в Мюнхен, Хитлер,Мусолини, Чембърлейн и Даладие решават, че Германия може да се разпорежда с цяла Европа. И тя смело започва да крачи из нея. "Големите" си траят !! За вътрешният наложен едноличен тоталитарен режим, страхотна пропаганда и терор няма да споменаваме. Чехия и Австрия са немски и през есента на 39-та година следва подялбата на Полша с Русия. п.През май на 1940 год Хитлер смазва Западна Европа, което му е капиталната грешка ! Този който го е качил на власт и основно финансирал му показва "верният път" - нах остен - Москва. е чак тогава в лятото на 1941 г се втурва срещу когото трябва !! Тези , които са финансирали и въоръжили до зъби 90 млн. Германия, проумяват окончателно
  • 149 Шаран БГ

    5 3 Отговор
    ....в зимата на 41-42 год., че не са избрали точния човек , който явно е неуравновесен. И започват помощите към другата страна, които са платени по договора "Заем-наем". Обявяват война на Германия и уж водят някакви военни действия срещу нея. Чакат руснаците да свършат "черната" работа. Сталин нека си плаче всеки ден за Втори фронт ! Чак когата виждат, че " мустакатия " ще завземе цяла Европа се юрват във Франция. С много напразно дадени жертви !! Кой какво фалшифицира - не знам. С общо около 60 милиона човешки жертви целия свят започва да си ближе раните....
  • 150 Бай Ганю

    5 0 Отговор
    А е шкембелии, дебели, ненаяли се.... Какво, лаете, един срещу друг.... Каква полза, бе ахмаци...? Когато полетят ракетите от едната и от другата страна....? На кого ще целувате хуя, бе шкембе та прости...?
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Ами няма

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Руските свине":

    Ами няма бе , златен ... никъде няма линк към такъв таен протокол , няма факсимиле , няма нищо ...
    Международни договори от историческо значение може да си ги изровиш в нета, като текстове поне , а този го няма ... щото изобщо го няма.
    Същата тъпня ,като Голодомор ... глад е имало , но за всички ... включително и в САЩ измират към 7 милиона души от глад в тези години мама това не е Голодомор... ай у лево, тролове .

    Да ви
  • 153 6430

    3 6 Отговор
    И какво са направили тия вмирисани ватенки? Без подкрепата на САЩ и Великобритания, нацистите щяха да ги разбият за 5 секунди... 20 съветски войника се равняват на 1 немски...

    Коментиран от #156

  • 154 Слава России! Русия не лъже.

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Пак Русия ще пише най - новата история, в която Елчочоне ще заеме полагемото си мяст на ибрикчия!
  • 155 Другаря Сталин

    3 1 Отговор
    Аз им предложих на англо саггзите и на жабоцити союз срещу Гитлер ама те викат
    Не може другарю сега помагаме на Хитлер и на (гнусните) поляци и маджари да си поделят Чехословенско!
  • 156 Той и

    2 0 Отговор

    До коментар #153 от "6430":

    То и корсиканчето Буонапарте , Емперор оф Франс и прочие , също си мислило, че ще ги разбие за 5 секунди ... а в десйтвителност му требвали година и половина да навлезе и година и половина да избЕга наобратно... че за малко и да не успее ...не че има значение де, щото в 1814г. , казаците като културни хора се установили на стан в Булонския лес в Париж , за да му поднесат почитанията.
    Също така му е струвало почти цялата Велика Армия на Франс, която от 610 000 , се смалила до 20 000 , а от елитния кирасирски корпус от 40 000 човека във Францата се върнали едва 300 души.
    Да не говорим ,че от 1200 оръдия и оръдейни разчети, нито едно не се прибрало у дома.
  • 157 Яверт

    2 0 Отговор
    Пълни глупости.всички са виновни. Особено победителите от първата световна. На всички е било ясно че версайската система от мирни договори след края на първата световна ще доведе до бъдещи глобални проблеми. Последващите събития са само резултат и всички държави без изключение имат своя негативен принос.
  • 158 Йдйд

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Това е истина...това днес продължава под друга форма
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания