Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 20:06 4 732 22

САЩ могат да започнат търговска война с Европа

  • airbus-
  • еърбъс-
  • война-
  • ес-
  • сащ-
  • сто-
  • самолети-
  • санкции-
  • мита

Вашингтон има право да наложи мита

САЩ могат да започнат търговска война с Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световната търговска организация (СТО) подкрепи молбата на САЩ да наложат мита върху европейски стоки за 7,5 милиарда долара, което потенциално може да отприщи нова търговска война, съобщава CNBC.

Организацията реши, че администрацията на Доналд Тръмп има право да наложи мита върху европейски стоки заради незаконните субсидии, гарантирани на производителя на самолети Еърбъс (Airbus) от Германия, Франция, Испания и Великобритания. САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г., свързани с разработването на самолети Еърбъс A350 и A380, припомнят от СТО.

Подчертава се, че ЕС не е предприел необходимите мерки за спиране на субсидиите. Вашингтон обяви, че иска да наложи 100% мита върху европейски износ за САЩ за 11,2 милиарда долара на година. През април тази година САЩ публикуваха широк списък с европейски продукти, които могат да бъдат засегнати с мита. Преди няколко седмици вестник "Ню Йорк таймс" писа, че Световната търговска организация (СТО) ще разреши на САЩ да наложат мита на Европейския съюз като част от дългогодишния спор за получаваните от европейския производител на самолети Еърбъс субсидии.

СТО в същото време разглежда паралелен случай, внесен от ЕС срещу САЩ, че предоставя субсидии на американския производител на самолети Боинг. ЕС твърди, че САЩ са предоставили 20 милиарда долара незаконни субсидии на производителя. Решението може да позволи на Брюксел да наложи мита на САЩ. Окончателното решение се очаква в началото на следващата година.

В Брюксел еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС се е опитал да проведе преговори със САЩ за митата в отговор на двата казуса, но САЩ не са отговорили на молбата. Тя добави, че ЕС е изготвил списък с американски продукти за 20 милиарда долара, които ще бъдат засегнати с мита след решението за СТО за Боинг, предаде News.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    43 4 Отговор
    Няма по-демократично от това САЩ да влезе в още една война с някой.
  • 2 Бай дончо баш говедаря

    46 3 Отговор
    Еей, не им увря главата на тия говеда, че за да изнасяш стока, първо трбява да я имаш, да си я произвел, да я търси някой. А не да налагат мита на вноса, щото бил повече от износа, или пък да тропат с крак и да налагат санкции щото не им купуват тва, дето даже го нямат да ти го продадат.

    Коментиран от #17

  • 3 Радо

    52 2 Отговор
    Герберасите нал платиха на 100% авансово за осемте летящи кочини милиарди, а сега едни мита - ше ги поемем и тях...колко муй!!!
  • 4 Киро

    33 4 Отговор
    Сащ си слагат главата в торбата.Еврооейците остана последните които да им играят по свирката ама и това ще се промени, ако започнат търговска война.При евентуална такава Сащ ще загубят много повече погледнете търговските партньори на сащ.
  • 5 1933

    34 3 Отговор
    Това напомня на едно заглавие на американски вестник от 1933 г. "Световното еврейство обяви война на Хитлер". Тия жидове само от войни могат да правят богатство. Но ще дойде и за вас видов ден!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рашка с чашка

    19 4 Отговор
    Няма да има търговска война САЩ - ЕС, защото Тръмп не е толкова тъп, че да не може да види елементите цифри. САЩ могат да наложат мита спрямо ЕС от порядъка на 11.2 милиарда долара годишно, а ЕС може да наложи мита на САЩ - 20 милиарда долара годишно, два пъти повече. В САЩ живеят 300 милиона що годе платежоспособни граждани, в ЕС живеят 600 милиона платежоспособни граждани, пак два пъти повече. Европа може да не е супер военна сила в момента, но определено е най - мощната икономика в света. 1, ЕС(общо) . 2. САЩ. 3.Китай. 4. Германия ( част от ЕС). 5.Япония, 6. Франция ( част от ЕС) 7. Италия ( част от ЕС) и така нататък. Да не говорим че по БВП на глава от населението, първите 10 са европейски държави членки на ЕС.
  • 8 да си го кажем

    5 24 Отговор
    До този момент през 2019г. първата икономика е САЩ с 22 трилиона БВП.След САЩ е ЕС с 18 трилиона БВП,а след това е Китай с 14 трилиона БВП.САЩ освен,че има най-силната икономика,също така е и най-влиятелната.И по БВП на глава от населението в първите 10 има едва 4 от Европа.Свери си нещата.

    Коментиран от #11, #22

  • 9 Радо

    22 3 Отговор
    БВП е един изкуствено напомпен показател за икономиката на една държава, който всъщност няма нищо общо с реалната икономика на съответната държава, голяма част от БВП-то е в сферата на услугите, където числата на запад са десетократно завишени спрямо тези у нас - в щатите в един сервиз ти взимат хиляда долара за една услуга, после автомонтьорът отима на зъболекар, и той му взима хиляда долара, а зъборекаря си носи колата на ремон - и там го обръскват хилядарка...и са се образували 3 хилади долара БВП....навремето по география учехме за изнесени и продадени коли от една държава в хиляди бройки, телевизори, хладилници и тн...жито, продукция.....хайде да сметнем колко автомобили произвежда и изнася ЕС и Щатите, и друга техника примерно, и тогава да сравняваме БВП-то!!!!
  • 10 Лелееее

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "да го духат руските сороси чифути":

    А стига бе я си мислих че това е края,то пък какво било ония още ламтят.
    Правилно момчета обявявайте война бомбардирайте който си искате,оти края ви се види,оти немате природни ресурси,оти ще се задавоте от алчност,оти целию свет Ви разбра. Пуцайте до де има време оти ще потънете в забвение за вечни времана.
  • 11 Е що така

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "да си го кажем":

    Щото си печати паричките кога си иска.
    А защо ли има най голямия дълг към целию свет.
    Те за това и сигурно сака да го подпали,не че вече он не гори светот де.
  • 12 И аз и аз.

    21 2 Отговор
    Америка е най долната и гнусна страна в целия свят затова и всички ги мразят партньори са им само Излел, Суадитска арабия и Англия останалите гнусари джейндъри и извратени еврейски и мюсюлмански боклуци.
  • 13 12 udar

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "да го духат руските сороси чифути":

    Как така хем “руски”,хем “сороси”,хем “чифути”??? Нямаш връзка с Главния мозък...

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Gauleiter

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "12 udar":

    Русия и САЩ са двете страни на една монета. И в двете срани командват чифутите. Евреите направиха Революцията в Русия за да я спънат и върнат назад иначе сега щяха да са много напред. Същите евреи спонсорираха Хитлер да върви към Русия но когато обърна назад те подтикнаха Руснаците да го нападнат и след това войната с Русия.По същия начин американците атакуваха японска подводница и после последва Пърл Харбър и тогава се включиха в войната явно.Същите евреи докараха с кораби османлиите турци до балканите и им помогнаха да ги завладеят с спонсорство подли заговори. Те отвориха вратите на Цариград и след това на Търново, те спъваха войните за освобождение на европейките народи от османско робство на балканите. За всички злини са виновни евреите. Сега пак искат да Провалят Русия както и ЕС като цяло. Ето Англичаните ще излязат но след това ще има и други . В Европа е културата,а в Америка парите.Докато не унищожат Европа и да я превърнат в Арабски Хагенат няма да мирясат.Целта е да се заличат Християните и да се освободи свещената земя от ненужни елементи като араби, християни и други и да остане само за избраните - за евреите, както е написана в Талмуда - Евреите са хора, а всички останали не са хора те са Гои (роби) и трябва да се отнасяш с тях като с животни и да се унищожават до крак.Те са да служат на богоизбраните тоест на евреите.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Маркиз дьо Отзад

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Gauleiter":

    Браво за написаното, всичко е точно така! Забрави само да споменеш и 11.Септ., тогава чифутите си събориха небостъргачите, това и децата вече го знаят! Изводът винаги е бил само един - всичките злини на Човечеството идват само и единствено от мръсните, долни, гадни и безскрупулни чифути! Жалко, че Адолф не можа да довърши святото си дело!!!

    Коментиран от #20

  • 19 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Ха дано! От кога я чакам че да свърши тая мъка и ЕС да се вземе в ръце защото както е тръгнало само Европа е спряла да се развива и изнесла производството си а всички останали като Китай ще я превземат малко по малко!
  • 20 None

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Маркиз дьо Отзад":

    Нещо си в грешка. След Втората световна война САЩ заместиха фашистка Германия и прибраха всички хитлеристи барабар с учените и изобретенията им. Просто САЩ почти изпълниха мечтите на Хитлер да управляват света затова и все говорят за глобализъм разпространяван от НПО-та и Сороски фондации за управление на света от едно място!
  • 21 Гост

    1 1 Отговор
    Наистина ще останат сами заради глупостта на гордостта!Долните ционисти останаха без съюзници,фалирал долар,липса на войни, а и сега липса на пазари и масови санкции на техни партньори!Сега и богатия Тексас ще изчезне като самостоятелна единица!Чао кравари!
  • 22 Марин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "да си го кажем":

    Наистина по статистика САЩ е с най голям БВП,но голяма част е формирана от сферата на услугите и военни производства,които в последните години основно си се изкупуват от техните военни.След това се започват конфликти,за да се избият разходите.Не на последно място,САЩ е икономика с огромни дългове,които не връща.Дори в последните години имат проблеми с функционирането на бюджета си.