Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 16:33 1 737 7

Мадрид продължава войната с Каталуния

  • ким тора-
  • испания-
  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • независимост

Проблемът няма да изчезне с няколко съдебни присъди, каза испанският външен министър

Мадрид продължава войната с Каталуния - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Проблемът, поставен пред Испания от движението за независимост на Каталуния, няма да изчезне с осъждането на деветима сеператистки лидери. Това заяви външният министър на Испания, който призова за диалог в рамките на конституцията, предаде Ройтерс.

Вчера испанският Върховен съд издаде присъди от 9 до 13 години затвор срещу каталунски политици заради участието им в неуспелия референдум за независимост на областта през 2017 г. По този повод Борел каза пред репортери: "Вчера, днес и утре това си остава политически проблем, който трябва да бъде решен". По думите му не е работа на съдиите да решават политически проблеми.

Министърът заяви, че лидерите на движението за независимост на Каталуния са проявили "тоталитарен подход", като са пренебрегнали мнението на онези, които искат областта да остане част от Испания. Според допитване от юли 48,3 на сто от каталунците са против отделянето, а 44 процента го подкрепят.

Регионалният каталунски ръководител Ким Тора заяви, че неговата администрация ще продължи да отстоява правото на самоопределение на Каталуния. На пресконференция пред чуждестранни медии Тора каза, че вчерашните присъди са нарушили различни свободи, които допреди това са били смятани за гарантирани. "Референдумът е най-положителното решение като опит за излизането от това положение", заяви той в отговор на въпроси какво предлага централното правителство в Мадрид.

Мадрид продължава войната с Каталуния

Заради протестна демонстрация срещу присъдите вчера на барселонското летище "Ел Прат" бяха отменени и отложени 110 полета и на сградата бяха нанесени леки повреди, каза днес говорител на летищния оператор "Аена". Днес ситуацията е спокойна, но 45 полета са отменени като последица от събитията от понеделник.

Властите съобщиха, че трима души са били задържани по време на протестите, продължили до късно през нощта. Пострадали са над 170 човека, сред които около 40 полицаи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    5 1 Отговор
    мачкай
  • 2 Последния софиянец

    7 5 Отговор
    Искаме свободна Каталуня с президент Ицо Стоичков.
  • 3 Правда

    4 4 Отговор
    Путин стои зад стремежа да се отдели Каталуня. Иска да превърне Каталуня във втори Крим. Но няма да стане! Оня с коня ще му фърли един къч!
  • 4 Сашо

    7 0 Отговор
    А толерантността а либерастията. Значи, Сърбия иска да си защити националната цялост срещу косовари, но били агресори, а англетата и испанците, като не се съобразяват с ирландци и каталунци са си демократи цивилизовани, а и турците с кюрдите, ония също според двуличните демократи били варвари.
  • 5 Незабавно санкции за испания!!!!

    2 1 Отговор
    Дали?
  • 6 Свобода

    3 0 Отговор
    Я сега да видим , сороснята кво ще твърди по този казус ... може ли като в Косово или не може ... аре , сороститутки ...бегом на амбразурите.
  • 7 Мечтател

    0 0 Отговор
    Свобода за Каталуния
Новини по държави: