Last news in Fakti

2 Януари, 2020 13:53 4 087 14

„Ню Йорк таймс“: Балканите не са готови за силно земетресение

  • земетресение-
  • балкани-
  • рихтер

Регионът в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус

„Ню Йорк таймс“: Балканите не са готови за силно земетресение - 1
Снимка: Shutterstock

„Урокът от албанското земетресение - Балканите не са готови за голям трус“. В статия под това заглавие: „Ню Йорк таймс“ пише, че в балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при този тип бедствие.

Изданието припомня за труса на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 души и оставил хиляди без покрив.

Регионът в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус.

Според тях властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба.

От Букурещ в Румъния до София в България и в други балкански страни в Югоизточна Европа последователни правителства не успяват да се заемат с рисковете, свързани с остаряващите сгради.

Поради това милиони хора в региона живеят в сгради, които едва ли ще издържат голямо земетресение.

В Румъния най-старите постройки често са най-рискови. Но в други страни – например в Албания, скорошното строителство притеснява мнозина експерти.

Когато сравнително слабо земетресение с магнитуд 5,7 разтърси България през 1986 г., щетите бяха далеч по-големи от очакваното, припомня изданието труса в Стражица.

Експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия, според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради. По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което представлява риск при земетресение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФъдрЪфкова

    11 4 Отговор
    Вижте как се строи в София пълна пародия! :(

    Коментиран от #2

  • 2 Общак

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "ФъдрЪфкова":

    Фъндъчке ти върви да си събориш детската градина която строиш в Подуене че тия дни го дават ветровито и ще падне.
  • 3 Катаклизми и саботажи

    8 5 Отговор
    Бас държа че ако растресе здраво ще има окапало ново строителство. Също, чакам момента, в който някой блок от опакованите със стиропор за 2 милиарда, ще пламне като факел. Не е въпрос на дали, а на кога, щото даже и защитните пояси от вата са сложени хоризонтално и нямат шанс да спрат огъня. В Германия бая сгради изгоряха, и у нас ще дойде тоя миг. Тиквоча ще има пак да реве че правят преврат, дестабилизират го и т.н.

    Коментиран от #11

  • 4 Чичо Гошо

    3 7 Отговор
    Глупави фейк статии

    Коментиран от #9

  • 5 Омбре

    21 0 Отговор
    ,,На 15 март 2018 г се срути новопостроеният мост,който свързва Международния университет на Флорида с град Суийтуотър в окръг Маями-Дейд, щата Флорида."Така,че те са цъфнали и вързали,но оправят Балканите.
  • 6 Балканец

    8 0 Отговор
    Ние не сме готови и за”силна” война но,
    вашите миротворци ни подготвят..
  • 7 нервен ( разбивача на тролове )

    11 0 Отговор
    Да бе те щото в Ню Йорк са подготвени за силно земетресение все едно ...глупости ...истината при този вид бедствия е че колкото и здраво да е построено винаги може да друсне достатъчно силно че да го събори ....да не дава Господ
  • 8 Още бетон молимм😂😂😂

    1 1 Отговор
    У бегето е супер 5000 евро за бетон😂😂😂
  • 9 client

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Гошо":

    Гоше - чети тук - https://www.nytimes.com/2020/01/01/world/europe/earthquake-albania-balkans.html

    И без да го пишат, то си е ясно! Фейк ни е управлението.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
  • 11 ХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Катаклизми и саботажи":

    МНОГО КАЧЕСТВЕН И ВЕРЕН КОМЕНТАР!!! ФАКТ
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Като няма инцидент в България, за поддържане на настроението помагат "краварите".
  • 13 одъртял комсомолец

    1 0 Отговор
    Да екстреполираш ситуацията в Албания върху целият полуостров е меко казано абсурдно и до някъде обидно. А иначе няма нищо лошо проблема да се поставя периодично публично с цел заостряне на вниманието. Що се отнася до новото строителство според мен проблема не е в бетона и стоманат. Даже напротив. Ако преди 20-25г беше нормално да се проектират сгради с гладки плочи при разход на стомана 30- 35 кг/на кв.м, последните години съм попадал на абсурди от по 50,60, че дори и 100кг/кв.м. Друг е въпроса, че преармирането не решава проблема с неразбирането, но така или иначе не са верни твърденията, че се правят икономии с цел по- високи печалби. Проблема е свързан по- скоро с архитектурата на новото строителство. Парцелите обикновено се застрояват на макс, при което често неправилната форма на парцела се повтаря от самата сграда. Както се казва в Нормите, имаме случаи на "нерегулярни" в план сгради, което разбира се се отразява негативно на сеизмичната стабилност. От друга страна изискването да се осигурят 100% парко места доведе до масово строителство на подземни гаражи и отделно търговските обекти в партера. Желанието да се изтиска повече полезна площ много често поставя в невъзможност инженер- конструкторите да проектират нужната вертикална носеща конструкция. Попадал съм на обекти, където почти на всеки етаж вертикалната носеща конструкция се пренасажда, което разбира се при всички случаи е в ущърб на сеизмичната стабилност, независимо какво са показали конст
  • 14 слаботоков

    1 0 Отговор
    Дано тия в Сащ ги удари 8 по рихтер!