27 Февруари, 2020 20:20 3 090 25

Лукашенко: Русия принуждаваше Беларус към интеграция

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • русия-
  • владимир путин

Изявлението му се случва в момент на нарастващо напрежение между двете съседни постсъветски държави

Лукашенко: Русия принуждаваше Беларус към интеграция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му е "била принуждавана към интеграция" с Русия и подчерта, че истинската интеграция на икономиките на двете страни предполага "суверенитет и независимост" за Минск, предаде АР.

"Оставаме ангажирани, както винаги, с истинската интеграция без да бъдем принуждавани да се интегрираме", каза беларуският лидер по време на среща с Михаил Мясникович, председател на Евразийската икономическа комисия.

Изявлението му се случва в момент на нарастващо напрежение между двете съседни постсъветски държави. Преговорите за по-тесни икономически отношения забуксуваха. Русия спря доставките на петрол за Беларус, а Лукашенко неведнъж обвиняваше Кремъл, че настоява за обединение на двете страни. Обединението с Беларус се възприема от мнозина като стратегия на руския президент Владимир Путин за оставане на власт дълго след изтичането на мандата му през 2024 г., като стане ръководител на новата държава.

Лукашенко напомни, че Беларус е инициирала "истинска интеграция" между двете постсъветски държави през 90-те години, когато на власт в Русия бе Борис Елцин, "при запазване на суверенитета и независимостта". "По онова време никога не е ставало дума някой да губи суверенитета или независимостта си. При всичките трудности тогава успявахме да намираме решения на сложните проблеми", добави президентът.

Лукашенко, който управлява Беларус с железен юмрук повече от две десетилетия и ще се бори за преизбиране тази година, наистина настояваше за съюзна държава Русия-Беларус през 90-те и се твърди, че е имал аспирации да стане неин лидер, отбелязва агенцията.

През 1997 г. Москва и Минск подписаха съюзен договор, който предвижда тесни връзки, но не и сформирането на единна държава.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    26 7 Отговор
    От измислените държави имат полза само управниците им. Народа страда.

    Коментиран от #11

  • 2 Е сега

    21 7 Отговор
    Чакай сега-точно преди седмица,Лукашенко каза пред медиите че обединяването на Беларус и Русия са били журналистически измислици-видеото е в нета...И сега изведнъж имало натиск-или статията е подвеждаща-или Лукашенко го "апе кучето" здраво...
  • 3 00000014

    8 3 Отговор
    Скоро някой ще настъпи мотиката ... Кой ли е той? Или дръжката на мотиката е между двата стола?
  • 4 и с нас така и с половината свят

    23 25 Отговор
    Принудата е единствената форма на отношение на Русия към останалите държави за създаване на "братски" отношения и съюзи. Всичките им бивши и настоящи "братя" знаят това.

    Коментиран от #6

  • 5 00000014

    16 6 Отговор
    Или пък Лукашенко е забравил, че Полша не се е отказала от нейните земи дадени на Беларус след ВСВ?

    Коментиран от #22

  • 6 хаха

    16 8 Отговор

    До коментар #4 от "и с нас така и с половината свят":

    Говориш за САЩ, нали .... но е повече от половината свят(териториално)
  • 7 Бесен язовец

    20 18 Отговор
    Никой не иска да става братушка с Русия.
  • 8 на разни шматки

    19 18 Отговор
    като украинци, белоруси и други които се чудят по какво се различават от русите изобщо не трябва да им се дава възможност да се самоуправляват щото освен глупости и национални катастрофи друго не успяват да постигнат.

    Коментиран от #9

  • 9 оня с коня

    8 14 Отговор

    До коментар #8 от "на разни шматки":

    Добре е че имаш Мнение относно Самоуправлението на Държави като Беларус и Украйна,но само не залитай в Идеята че трябва да ги Управлява Русия,а не Америка.Това е все едно да искаш БГ да стане Президентска Република но с Президент Радев,а не Борисов...Несериозно е и Реалностите са ДРУГИ!

    Коментиран от #18, #24

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 8 Отговор
    От фонда "Златната решетка":
    "Кокошката носачка и бройлерът решили да се интегрират...Ще правим панирани хапки, рекла носачката, от мен яйцата, а от теб бутчетата"
    Та такава беше и нашата интеграция със СССР
  • 11 А познай

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо хайдутин":

    в каква сме
  • 12 ⚡ Хрониките на Евразия

    16 12 Отговор
    През нощта на 27 февруари 2014 година , въоръжени терористи в маски и във военни униформи без опознавателни знаци , завзеха парламента и правителството на Крим .
    Ден на позора , Ден на предателство и Началото на края на Русия и доверието в нея ..
    Кой идиот ще иска интеграция с тази терористична държава ?

    Коментиран от #13, #15, #19, #21

  • 13 Бесен Язовец

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Да, така беше, кримски войници превариха фашистите от Киев 2014 г трябваше и в Одеса да се случи същото и 41 общински служители щяха да са живи, а не опечени живи от бендерите на Порошенко мръсника!
  • 14 Бесен Язовец

    10 13 Отговор
    Тоя плешивец забравя кой го е назначил в Беларус и кой го крепи 20 години! Без РФ Беларус ще се превърне в соросоидно бунище както източна Европа!
  • 15 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Добро утро на антиките! Някакъв глас се чува, м не се разбира.
  • 16 Илиев

    9 6 Отговор
    Никой не ще рушняците.

    Коментиран от #23

  • 17 Raider

    2 5 Отговор
    Ренегата Лукашенко!
  • 18 нали съм ти казал

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    да даваш на коня си да ти пише коментарите, че да изглеждат по умни. Все пак ти благодаря за вниманието.
  • 19 Пако

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Както има идиоти да искат интеграция с тази
    терористична държава,така има и идиоти,да
    пишат глупости като теб.
    Значи,ако Путин е на власт 16години е диктатор,
    а Лукашенко вече две десетилетия управлява
    мъдро Беларус но......не е диктатор.
    Човек не знае да се смее ли ,да плаче ли.
  • 20 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    В днешната реална политическа обстановка няма суверенитет и независимост. Лукашенко иска цени на газ и нефт за Белорус както за вътрешните републики на руската федерация. В замяна руснаците му поставят свои условия, като едно от тях е уеднаквяване на митническата им система. Нека Лукашенко опита да постигне подобни условия като договори такива цени на горивата с Америка, но в същото време да остане напълно независим от САЩ. Всички ще го поздравим в този случай Но по всяка вероятност ще наследи съдбата на Янукович, който също се заиграваше с американците и едва отърва живота си. Руснаците го спасиха и го приеха като беглец. А Лукашенко къде ли ще бяга?
  • 21 Сесесере

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Комунисти, социалисти, русофили, почти всички над 60, цигани , хора с 3 клас, има, колкото искаш!
  • 22 Румяна Костова

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "00000014":

    Полша не се отказала и от земите си в Западна Украйна подарени от Сталин на украинците. Когато украинците провеждат декомунузация в своята страна, те би трябвало да стигнат до края и да върнат доброволно всичко, което са добили от проклетите комуняги. И да престанат да се надяват за Крим, който са получили не на бойното поле, а вследствие на комунистически вътрешни договор.
  • 23 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Илиев":

    Но за това пък цяла цивилизован Европа приема с отворени обятия мюсулманските терористи и търтеи. А пък на руснаците не им дреме дали някой ги иска или не, те да заменят своята ценностна система Западната толерастия нямат намерение.
  • 24 Румяна Костова

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Кон, виж реалностите в Украйна, която се управлява от Америка. Цените на газ за населението се вдигат два пъти годишно при властта на Порошенко. Зеленски успя само веднъж да ги завиши, но има още време да настигне предшественика си. Средната пенсия в Украйна за 35 години стаж е 60 долара. Почти ялата им промишленост е унищожена. Имат още нещо химически заводи, металургия и селскостопанска продукция, за която Европа им определя мижави квоти и изкупува в малки количества.
  • 25 Мунчо

    2 1 Отговор
    На Лукашенко започна да му изневерява главата и глупостите му се възприемат "сериозно" само докато с Беларус се случи същото като с Украйна.

    До сега Лукашенко изнудваше Русия за много по-евтини петролни продукти, като шикалкавеше, но вече номерът му не минава, и от там се прояви деменцията му!
Новини по държави: