10 Март, 2020 11:30 16 339 25

Не носете предпазни маски! Не помага срещу коронавирус.

  • коронавирус-
  • маски-
  • здраве-
  • заразени-
  • италия-
  • китай-
  • европа-
  • предпазни маски

Здравите хора нямат нужда от предпазни маски

Не носете предпазни маски! Не помага срещу коронавирус. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Какво е общото между Кодоньо в Ломбардия и Гангелт в Северен-Рейн Вестфалия? И двете градчета са регионален „епицентър" на разразилата се епидемия от Ковид-19. До тези населени места не бива да се пътува, освен ако не е абсолютно наложително, предупреди германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. В същото време той заяви, че свободното придвижване на граждани в ЕС няма да се ограничава. Границите на Европейския съюз засега остават отворени, включително и за граждани от трети страни, тъй като по думите на министър Шпан "вирусът е вече тук - той е в Европа”.

Очаква се рязко увеличаване на заразените

Специалистите считат, че в момента най-важната задача е да се забави и ограничи разпространението на коронавируса. Европейската комисарка по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че в 24 от 27-те държави-членки на ЕС са регистрирани вече над 4000 случая на Ковид-19.

“В следващите седмици ще се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените граждани”, прогнозира Кириакидес. При това ситуацията в отделните държави е твърде различна. В Италия са отчетени почти две трети от случаите в Европа. От Унгария пък съобщиха, че в страната има само двама заболели от Ковид-19, които са били поставени под карантина.

Икономиката на Италия понася сериозни загуби от замрелия живот в страната. Университетите и училищата в цяла Италия остават затворени до средата на март. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан смята, че подобни драконовски мерки не са необходими. В Германия има над 600 души, заразени с коронавирус, като по-голямата част от тях са в Северен-Рейн Вестфалия и Бавария. „Не е нужно веднага да се затваря цял университет, ако някой студент е ходил на ски в Италия, но е добре самият той да прецени, че е редно да си остане в къщи за 14 дни, вместо да ходи на занимания. А на гражданите, които са били в рискови райони, трябва да се каже да си останат вкъщи и да ограничат социалните си контакти", заяви Йенс Шпан.

Министърът отхвърли и идеята за затваряне на училищата в Германия. Футболните срещи от Бундеслигата продължават да се провеждат, но многобройни търговски изложения и международни срещи вече бяха отменени. В Италия мачовете се играят без публика. Швейцария забрани всички мероприятия с повече от 1000 души. Дори Европейският парламент отмени заседанието си в Страсбург.

Здравите хора не се нуждаят от предпазни маски

В Брюксел бе решено, че държавите от ЕС вече общо ще закупуват предпазни маски и лекарства, които впоследствие ще бъдат разпределяни към съответните страни. Това е мярка срещу сегашния недостиг на маски и защитни облекла, които се произвеждат основно в Китай. Още преди няколко дни Германия въведе ограничения за износа на защитни облекла. В някои държави от ЕС има дори забрана за износа на предпазни маски и облекла.

ЕС призова здравите хора да не носят предпазни маски и да не се запасяват с дезинфектанти, защото тези средства така или иначе са неефективни като превантивна мярка. От маските и специалните облекла обаче се нуждаят лекарите, а и самите болни от Ковид-19.

Страхът от коронавируса по-вреден от самия вирус?

Комисарката по въпросите на здравеопазването в ЕС Стела Кириакидес прогнозира, че вълната от Ковид-19 ще засегне още повече живота в ЕС - особено в сферата на туризма, бизнеса и транспорта. В същото време германският министър на здравеопазването Шпан предупреди хората да не изпадат в паника. 80% от всички заболявания преминават леко, потвърди и Европейският център за превенция на епидемиите. "Опасността от новия вирус е голяма, но онова, което страхът от него причинява на обществото, е още по-опасно", заяви Йенс Шпан.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    24 4 Отговор
    И за МИСИРКИТЕ ли се отнася, че ТИКВАТА им е наредил ВСИЧКИ ДА СА С МАСКИ?!

    Коментиран от #23

  • 2 Гим

    47 4 Отговор
    Да, ама в Министерски съвет са задължителни...Да не стане като Чернобил, другарите със специални доставки а народът на манифестация под радиоактивния дъжд....

    Коментиран от #8

  • 3 Значи маските не помагат

    35 1 Отговор
    На хората, а помагат на лекарите. Лекарите не са ли хора? Това малко прилича на евродирективата за кривите краставици които не са краставици според Европа

    Коментиран от #20

  • 4 Не носете маски

    28 1 Отговор
    За да има за нас.
  • 5 Факт!

    23 0 Отговор
    Така е носете противогази
  • 6 смок

    31 1 Отговор
    Не носете маски ... щото така и така маски няма! Важното е да няма паника ...
    Ама китайците носят, а те не са глупави ...
  • 7 Ядеитн

    7 0 Отговор
    За маските ненам, ама ПГ-1 ша върши работа.

    Коментиран от #14

  • 8 България да си

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гим":

    знаеш бе много слабо засегната от аварията в Чернобил. Не бива да се преекспонира в повече. Радиоактивният облак е заминал на горе към скандинавските страни и минимална част от него достигна и до Бг,като нивата бяха завишени,но не и смъртоносни. Виж повече поражения върху населението живеещо по западната ни граница нанесоха бомбите с обеднен уран хвърлени от САЩ над Сърбия. Това е в повече от истерията Чернобил.

    Коментиран от #11

  • 9 мани мани

    7 4 Отговор
    навънка нямате нужда от маските! добре е да си се вентилира дроба и да си гълтате въздух :) да не е студен въздуха де :) да можете да си плюете, храчите, секнете и да изхвърляте топъл въздух от вътре навънка, за да сгрявате гърлото, ако усетите, че ви дращи, та така докато имате възможност да си изплакнете с вода лицето, очите, носа, устата и после веднага с ракия, и после със спрей за гърло, та и лукчета и т.н. ... при затворени пространства с болни, то се слага маска... стара лекарска практика, която през изминалите години докторята я пренебрегваха! когат' бях болен от пневмониите, то нямаше нито 1 лекар с маска ... виках си: тия са мно' тъпи! и след 3-4 дни се дочу, че една мед. сестра се заразила и тя с пневмонийка и лежеше в др. стая с разни лелки :) хм, логично, казах си, очаквах си го :) та ние постоянно храчехме и кихахме там :) докторята пак си движеха без маски закоту са си тъпири! ... т'ва през комунизма не можеше да се случи, имаше наказания! после взеха да си правят к'вото си искат и те така... но ако пък ви кефи с маска, то си ходете с маска вънка :)
  • 10 мани мани

    2 5 Отговор
    ся да не почнете постоянно да плюете и храчите, така с месеци, години :) има опасност да получите коремни болки, понеже няма да доставяте там много слюнки, а те са важни за стомахчето :) а и може да си увредите слюнчестите жлези, и най-вече щитовидната :) колко му е при често храчене постоянно години наред, да си докарате хашимото? ми лесно е :) организмът свиква и почва да мисли, че слюнките са зловредни :) изведнАж, мили ми дечица, почвате да имате доста антитела в организма си :) и да атакуват жлезите, които отделят секретите и те така :) тей чи по-спакойно с храченето ... да е умерено през тия зимните месеци :) гълтайте спокойно :) жените и те да ни я гълтат :)
  • 11 Груйо

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "България да си":

    Ама как мазно и по комунистически лъжеш и мажеш. Такива опорки ли ви спуснаха или ти сам го съчини, хитра червена лисано?
  • 12 Лол

    4 1 Отговор
    Да да да без маски и като някой до теб кихне или започне да кашля като луд тогава си мисли какво ще правиш 👍
  • 13 компота

    8 1 Отговор
    ако маските не действат срещу вируси защо в Китай ги носят тогава? Истината е че няма маски в излишък и да не паникьосат хората казват че маските не действат срещу вируса а са предназначени само за болни хаха
  • 14 Да еааа!

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ядеитн":

    Аз съм се учил на РПГ-7
  • 15 фен

    10 0 Отговор
    Не носете маски, а пък лекарите за какво ги носят тогава след като нямало смисъл?
  • 16 незнайко

    4 0 Отговор
    МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО, ЗАЩО ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ НЕ СА БОЛНИ В ТУРЦИЯ ??? ТА ТЕ СА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НАКУП !!! МОЖЕ БИ ЗАЩОТО СА ПОД 40 ГОДИНИ !!! Не разбирате ли, че този вирус беше пуснат с настъпването на грипните епидемии през зимата !!! И да това е експеримент за оцеляване на здравото население, което няма респираторни проблеми !!! ПОДЗАГЛАВИЕТО Е ПРАВИЛНО !!!
  • 17 Бачо Киро

    5 1 Отговор
    Здравите хем нямали нужда, хем трябвали на лекарите... Егати тъпотията, който го е писал е пълен идиот.
  • 18 гост

    1 0 Отговор
    Като влезеш в магазина и някой болен ти се изкашля насреща няма значение, така ли? Няма смисъл на отворени пространства, да, но на места пълни с хора и разстояния под метър си е наложително. Въпреки това само в едно магазинче магазинерките бяха с маски и ръкавици, никъде другаде, а точно хората, които обслужват трябва да носят, защото не знаеш следващия клиент, като пипне парите и ти ги даде дали не си е забързал носа преди това с тази ръка и дали не носи вируса от дни. Не е опасен викат, ами защо хората мрат като мухи и падат по улиците?
  • 19 хаберих

    0 0 Отговор
    Не носете предпазни маски! Не помагаТ срещу коронавирус. Носете кукерски маски. И те не помагат,ама поне ще си ходите инкогнито и с тежест. Дори и да имате корона вирус.
  • 20 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Значи маските не помагат":

    Човек, става въпрос лекарите да не навредят на болните, а не обратното!
  • 21 Само питам

    0 0 Отговор
    А при този дълъг инкубационен период как да знаем дали не сме заразени? Мислете малко преди да публикувате подобни простотии!
  • 22 Има маски тук

    0 1 Отговор
    Тук има маски:
    https://corona-virus-mask.eu/

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Джафер

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Има маски тук":

    Заври си ги отзад
  • 25 muzis

    1 0 Отговор
    Честито Българи ,нашите депутати вчера си вдигнаха заплатите с 300лв