Last news in Fakti

21 Април, 2020 13:09 4 550 37

Медведев: Това с петрола прилича на картел

  • русия-
  • петрол-
  • дмитрий медведев

Русия подготвя нови модели

Медведев: Това с петрола прилича на картел - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия е готова да обсъди нови модели за търговията с петрол със своите партньори. Това обяви заместник – председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

Според него е важно да има проучване за настоящата ситуация. Според него положението на петролния пазар прилича на картел и това трябва да се разгледа.

Русия е готова да използва модела вземете или заплатете. Това предполага, че купувачът трябва да заплати договорения продукт, дори и по-късно да реши, че няма нужда от него.

Цената на суровия петрол в САЩ вече достигна рекорден срив. Инвеститорите търсят варианти за освобождаване от петрола в препълнените си складове.

През миналата седмица беше постигнато споразумение за намаляване на добива на петрол, но търсенето продължава да е ограничено. Според Медведев е важно да се обсъди икономическият аспект на това.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олегь

    15 16 Отговор
    Така е гн Медведев

    Коментиран от #5, #18

  • 2 Българското кзк

    20 0 Отговор
    Казва че немало картел😂😂😂😂😂
  • 3 XMAN

    20 4 Отговор
    Има много лесен начин,спират се фючърсните сделки и готово.

    Коментиран от #13

  • 4 Олимпийска надежда

    30 5 Отговор
    " Вземете или заплатете" това го ручахме дълги години!
  • 5 кабарда

    51 8 Отговор

    До коментар #1 от "Олегь":

    Кое е така бе Олегчо? Когато беше по $120 барела, Медведев не се сети тогава, че има картел. Сега като паднаха цените, веднага имало картел. А като ОПЕК се уговярят да си намалят производството за дигане на цената, не е ли картелно споразумение?

    Или на теб не ти пука. Щом Медведев го е казал, ти си готов надупен и чакаш да поемеш руското "чудо".

    Коментиран от #15

  • 6 Голяма глупост

    32 4 Отговор
    Все едно шефа ми да е длъжен да ми плаща заплата за 1 година напред,без значение дали има или няма нужда от мен.
  • 7 Дам

    35 3 Отговор
    Горанов, а нашия картел какво ще го правим при тоя отрицателни цени на петрола, в Бг литър е към 1.80 лв
  • 8 Съдията Дред

    25 7 Отговор
    Тая гавра "вземете или платете" я търпим повече от 20 години за газта. То бива планиране, ама потреблението не може да се разчете толкова точно, винаги варира. Но плащаш, ако няма къде да складираш. А по белият свят има фючърсни сделки, но за мечкаря това явно е висока летва.
  • 9 Голяма глупост

    20 3 Отговор
    И между кого е картела...?
    Русия губи,САЩ губи защото инвестираха във фракинг,който е рентабилен на цените над 40$,за арабският свят въобще не ми се говори,те се чудят кой път да хващат.Е то това са най-големите производители .
  • 10 ТттТ

    18 1 Отговор
    Вичките пищят-Русия,САЩ и САрабия че цената е ниска....е кой тогава печели от това-обикновенният купувач също не печели--кой?
  • 11 Иван Андреев

    15 11 Отговор
    Може би понятието "петро-долар" трябва да отиде в историята

    Коментиран от #14

  • 12 jorj

    23 7 Отговор
    Щом второто джуже ревна, първото ще реве, вика, търкаля, че и ароматен елей ще има !!!! Като нещеше, когато трябваше да стисне подадена ръка сега ще цунка, там където му кажат !!!!!!!!!
  • 13 Бау

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "XMAN":

    И как точно тогава производителите ще знаят колко, кога и на кого да продадат? Това да не ти е Женски пазар, днес да отскочиш да си купиш 1 кило.

    Коментиран от #17

  • 14 jorj

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Андреев":

    Да, ама НЕ !!!!! То и на някои джуджета им се присънват приказни петро-рублиюанчета, ама все са с празни кончета!!!!!
  • 15 Реалито е такова

    11 14 Отговор

    До коментар #5 от "кабарда":

    Тук целта е петро-долара пич.Мани ги кой какво говори-гледай ги какво правят.Единствено Русия има петролопроводи в Европа с такъв голям капацитет.И точно чрез тях ще ударят петро-долара.А стане ли видно,че петрола не е най-важният гарант и товар за долара-край с доларовата доминация по света.

    Коментиран от #25

  • 16 Петрол

    7 4 Отговор
    Цената на суровия петрол в САЩ вече достигна рекорден срив. Инвеститорите търсят варианти за освобождаване от петрола в препълнените си складове.

    Така се получава когато едни се мъчат да са по-големи тарикати от другите. ОПЕК да намаляват производството че да вдигнат цената но други няма да участват в ОПЕК и те ще се възползват от високата цена и ще продават колкото си искат.

    А от фючърсите печелят само играчите по стоковите борси. Трябва ти петрол - поръчваш си, плащаш и го вземаш на момента - цената е такава каквато е сега - точка. И тогава няма да я има тази глупост "вземете или платете" защото някой е договорил някакви количества за определен период в бъдещето (фючърс) на определена цена ама нещо е станало и се е изхвърлил с количествата и не иска да си изпълнява договора.
  • 17 Петрол

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бау":

    Няма разлика от женския пазар - производителите имат достатъчно цистерни пълни с петрол - плащаш си един танкер пълнят ти го и ти го пращат. Те съответно пускат помпите и пълнят цистерните за следващия танкер.

    Даже е по-лесно защото продавачите на домати на женския пазар трябва 3 месеца напред да предвидят колко домати ще се търсят за да знаят колко да засеят.

    Коментиран от #21

  • 18 Дядото

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Олегь":

    Този вариант е най курвенския предложен от Медведев. България много години бе работена с цените и руските горива по този вариант. Добре, че Ес ни освободи от клещите на мужиките които ни източваха до сега на поразия огромни финансови ресурси. Русия източва от България всяка година между 4 и 6 милиарда долара, а нас ни будалкат, че нямало пари за високи заплати и пенсии.
  • 19 Дядото

    12 5 Отговор
    Този вариант е най курвенския предложен от Медведев. България много години бе работена с цените и руските горива по този вариант. Добре, че Ес ни освободи от клещите на мужиките които ни източваха до сега на поразия огромни финансови ресурси. Русия източва от България всяка година между 4 и 6 милиарда долара, а нас ни будалкат, че нямало пари за високи заплати и пенсии.
  • 20 На кой му дреме

    11 0 Отговор
    дали е картел ако цената е ниско долу, се такива да са картелите, цена приемлива за всички.
  • 21 Бау

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Петрол":

    А мислиш, че тези огромни инсталации са като крана в банята ти? Момче, не говори глупости. Мощностите се разпределят за месеци напред, танкерите също, а стратегиите за инвестици са за години напред. Самия факт, че същите тези производители са готови да ти платят за да ги освободиш от прекалените количества петрол, ознчава че те не могат веднага да спрат производство и са отчаяни. Ще последват масови фалити и загуба на производство, което ще доведе до невиждано високи цени на петрола, когато икономиката започне да работи.

    Коментиран от #22

  • 22 А защо

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бау":

    да не могат да спрат производството ? Какво пречи ? Човек пуска, човек спира. Да пратят българин, тука са майстори в манипулациите, имаше там на морето склада нали се управляваше от компютър и човешка намеса не била възможна, и хоп кви се оказа, че човек щрака по компютъра и далаверата е спасена

    Коментиран от #23

  • 23 Бау

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "А защо":

    Да кажем, че рафинирането на петрол е малко като варенето на ракия. Не можеш просто така да спреш няколко милиона тона петрол по инсталациите. Затова те ползват и фючърси - договор за бъдеща доставка, да знаят как да се разпредели работата. Това сега е пълен хаос защото сега нито купувачите знаят какво да правят с продукт, които няма къде да пласират, нито производителите, които вече са го произвели. И докато един производител на мляко може да го излее в канала, ако тръгнат да изливат петрол ще ги разкъсат от една дузина институтции. В момента дори танкерите не могат да разтоварят.
  • 24 Елементарно

    6 5 Отговор
    Износа на петрол е 50% от руският бюджет, а от американския е 5%. Заради коронавируса потреблението спадна в цял свят и за всички. Само че Китай и Европа сключиха предварителни договори за месец май със Саудитска Арабия и Русия увисна. На всичко отгоре Саудитска Арабия(веднага след последното споразумение на Опек+) изигра още един коз, като даде възможност за забавено плащане до 3 месеца, това нанесе още един удар на Русия, където ситуацията е много тежка и загубите за бюджета им са огромни. Който знае руски нека следи през Ю Туб новините и дискусиите в Русия. Там основните два огромни ороблема дискутирани по цял ден са Коронавируса, заради който иконимиката е в колапс(както в цял свят с всички произхождащи приблеми) и срива на нефта основно перо в бюджета на Русия. Именно затова е изявлението на Медведев относно взимаш-плащаш, защото 3 месечната отстъпка на Саудитците прецаква Русия тотално.

    Коментиран от #29

  • 25 Иванушка

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "Реалито е такова":

    Чел си някакво много старо издание на учебника по марксизъм-ленинизъм май... И как точно с нефтопроводи ще ударят "петродолара", и как долара ще се срине... Земля в ильюминаторе...

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай хой

    7 3 Отговор
    Някои коментиращи четат само заглавието. Уточнявам от текста под заглавието - срив на цената на суровия петрол в сащ. В момента е 15$ за барел. Сорт уралс и сорт Брент са няколко долара отгоре. Да Медведев подчертава че са склонни на договори но други са по губещи. Индексите на борсите днес са изцяло в червения сектор. Въпреки трилионите инжекции. Кораба потъва бавно но сигурно. Не се притеснявайте драги пасажери. Акулите са предупредени. Вода има в достатъчни количества за всички. Явно цирконите ще полетят. Дано сарматите си останат само на дежурство.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Елементарно":

    Май пропускаш трилионите кредити за добив. И тия проценти да не ги изсмука от на Боко ...? Вече някои обявиха фалити и доколкото знам не са от Русия а напротив от къмто обора.
  • 30 хахаха

    5 1 Отговор
    ама тука много спецове по добив и продажлба на петрол...откога България стана производител и износител на нефт, та толкоз "капацитети и експерти" се навъдиха? :)) Смешни хора. Жаждата за печалба, оттам свръхпроизводство и ето ти - ....Понеже не могат да изливат петрола в океана както навремето са изсипвали житото, че да поддържат цена, сега ще плащат, че да им вземе някй ненужния петрол и да им освободи хранилищата. И всичко това се случва, защото някъде из борсите седят едни човечета на компютърчета и си играят с едни виртуални парички...е, реалността е малко по-друга и когато много се заиграеш с борсови спекулации, получаваш удар в носа.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ох мечти

    11 1 Отговор
    Въпроса е:дали при нулева цена на петрола лукойл най-накрая ше излезе на печалба?

    Коментиран от #34

  • 33 Да ти обясня

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка":

    Еми много просто петро-долара ще се срине бе-по принцип на долара гаранцията му е залежите от нефт-нали така.?И след като гаранта на долара(нефт) е толкова лабилен и минусов на борсите-то същият гарант не се приема като доларов пласификатор-демек никой вече не вярва,че нефта ще гарантира долара-просто защото самият нефт е проблемен и рисков гарант.От тук следва,че зеления ще трябва да търси друг гарант-ами остава им само въздуха...схвана ли?

    Коментиран от #36

  • 34 Винету Борисов

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "ох мечти":

    Неееее!Ти знаеш ли колко разходи има за подържане на стотиците бензиностанции в страната? Наглите хлапетата, дето работят там искат да им се плащат заплати всеки месец. Шофьорите на цистерните, които зареждат и те. Дъвките, бризалките, кафетата и цигарите, дето ги продават на двойни и тройни цени трябва да се плащат на доставчиците. Пурите, дето ги пуши Валката Златев са безбожно скъпи. Курвите, дето го обслужват и те да вземат да вдигнат тарифите си. И след всичките тези неволи, каква печалба очакваш, даже петрола да го подаряват на Лукойл?
  • 35 Блатен Асечки

    1 1 Отговор
    Тъжната истина за една бананова република която по нищо не се различава от Венесуела например, може би само с факта че има 2-3 пушкала повече
  • 36 Иванушка

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да ти обясня":

    "По принцип на долара гаранцията му е залежите от нефт"????? Бъркаш, другарю! По принцип на долара гаранцията му е работещата икономика. А залежите от нефт и продажбите (износа) на нефт са жизнено важни за една друга страна... Ама нейсе... Успя да ме разсмееш до сълзи в тия трудни дни на петролни неволи... А пък ако чак толкова ти се иска, вярвай си, че "петро-доларът" ще се срине - я на девети май, я на седми ноември, а най вероятно на Макавей...
  • 37 соросоидни кърлежи

    1 1 Отговор
    Нашият пазар не реагира на спадове в цените, няма такова животно картел в БГ, утре ако цените паднат с 90% пак ще сме на 1място в Европа, винаги сме първи когато трябва да сме на опашка..Отрепките от бранша закъсали и затова народа ще плаща КАКТО ВИНАГИ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания