Last news in Fakti

10 Май, 2020 10:10 1 727 4

Лондон ще внимава при излизането от карантината

  • борис джонсън-
  • лондон-
  • карантина

Предполага се, че премиерът ще обяви въвеждането на така наречената „предупредителна система“ за проследяване на вируса

Лондон ще внимава при излизането от карантината - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Британският премиер Борис Джонсън ще направи обръщение към нацията, в което ще изложи плановете на правителството за постепенно облекчаване на наложената заради коронавируса карантина. Очакванията са за запазване на социалното дистанциране и някои дребни промени, съобщава БНР.

В телевизионното обръщение Борис Джонсън ще даде последна информация за напредъка в борбата с коронавируса. Не се очаква той да посочи конкренти дати кога ще отпаднат някои от мерките, които бяха въведени на 23-и март.

Предполага се обаче, че премиерът ще обяви въвеждането на така наречената „предупредителна система“ за проследяване на вируса. Тази система ще определя нивото на заплаха от коронавируса по скала от 1 до 5 и ще бъде коригирана въз основа на данните. Новата система по принцип е валидна само за Англия, но правителството работи и с властите в другите части на Обединеното кралство - Уелс, Шотландия и Северна Ирландия - за въвеждането ѝ. Смята се, че тя ще е по подобие на тази за нивото от терористична заплаха и се очаква Джонсън да каже, че страната в момента е на четвърто ниво, но се придвижва към по-долното трето.

Преди обръщението ще има среща на Комитета за извънредни ситуации „Кобра“, на която ще присъстват правителството, представители на четирите части на кралството и кметът на Лондон.

Британското правителство ще процедира с изключителна предпазливост при излизането от наложената заради коронавируса карантина, заяви министърът на транспорта Грант Шапс. Той обеща 250 милиона паунда за подобряване на инфраструктурата за пешеходците и велосипедистите, но не потвърди информацията, че ще бъде наложена 14-дневна карантинана всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство.

Грант Шапс, който ръководи редовния брифинг на правителството, съобщи за нови 346 жертви на коронавируса през последното денонощие и общ брой на починали 31 587 души.

Преди утрешното обръщение към нацията на премиера Борис Джонсън, Шапс отбеляза, че излизането от карантината ще бъде постепенен процес, а не „един скок към свободата“. Министърът на транспорта допълни, че докато остава препоръката хората да стоят по домовете си, трябва да се насърчава ходенето и карането на велосипеди.

„Дори транспортът да започне да функционира с пълен капацитет, съгласно правилата за социално дистанциране само един на всеки десет пътници ще могат да го ползват“, посочи Шапс.

С отпуснатите средства през следващите седмици ще бъдат осигурени допълнителни алеи за велосипедисти, по-широки тротоари и по-сигурни кръстовища.

Запитан за 14-дневната карантина за пристигащите в страната хора, Шарпс отговори, че не може да каже нищо преди обръщението на Борис Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    3 2 Отговор
    Май Борис Джонсън (внук на турчина Али Кемал) се провали .

    Коментиран от #2

  • 2 Миризлив пор

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    В какво да се е провалил? Избра един път според информацията с която разполагаше тогава, видя че не е правилния, призна си и хвана правилния път. Вярно че изкара едно леко грипче дето му нареди мислите ама това е друга тема.
  • 3 Борето

    1 1 Отговор
    Те така се набълбучиха, че е малко късно за внимание.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.