24 Ноември, 2020 12:22 3 090 27

Коронавирус в Германия: ваксини още през декември и удължаване на мерките?

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • ваксина-
  • локдаун

В Германия ваксинирането срещу коронавируса би могло да започне още през декември

Коронавирус в Германия: ваксини още през декември и удължаване на мерките? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се, че до края на годината ще е налице европейското разрешително за ползване на ваксината срещу COVID-19 на германската фирма Biontech и американския фармацевтичен концерн Pfizer. А разрешителното във Великобритания можело да дойде още идните дни, съобщава вестник "Телеграф", позовавайки се на информация от правителствените среди. Британската здравна служба NHS е получила нареждане да се подготви за начало на ваксинациите от 1 декември. Ваксината на Biontech и Pfizer показа ефективност от над 90%. А това означава, че ваксинирането намалява с 90% вероятността от боледуване от COVID-19.

Още преди няколко дни ефективност от 95% огласиха и от друг голям концерн, разработващ ваксина срещу коронавируса - американската Моderna. Същевременно британско-шведският концерн Astrazeneca съобщи, че тяхната ваксина показала 70% ефективност. Възможно е тези дни да се появи и още една готова ваксина - на фирмата IDT Biologika от германския град Десау.

Германия вече се подготвя за имунизациите

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази оптимизма си, че още до края на тази година в Европа ще има разрешително за ползване на поне една от ваксините. "И тогава можем веднага да започнем с имунизациите", каза той. Министърът е помолил всички федерални провинции в Германия да изградят съответни центрове за ваксиниране най-късно до средата на декември. Той смята, че подготовката е вече напреднала и този срок може да бъде спазен.

Шпан изрази и оптимизъм, че всички групи от населението биха могли да бъдат ваксинирани още преди края на 2021 година. При това за съхранението на някои от подготвяните ваксини не са нужни много ниски минусови температури, което означава, че те ще могат да бъдат поставяни и във всеки лекарски кабинет. "И тогава целият процес може да протече много бързо. Не забравяйте, че ваксинирането на до 20 милиона души срещу сезонния грип в Германия всяка година се извършва само в рамките на няколко седмици", каза Шпан.

"Когато успеем да ваксинираме голям процент от хората в рисковите групи от населението, ще можем стъпка по стъпка да отпускаме ограниченията", каза той. Министърът съобщи, че по линия на Еврокомисията или чрез двустранни договори германското правителство си е осигурило над 300 милиона дози ваксина, поради което страната ще е в състояние да дава назаем и на други страни.

Смъртните случаи нарастват

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи, че за последните 24 часа в Германия са регистрирани 10 864 нови инфекции - почти толкова, колкото и миналия понеделник. В петък обаче бе достигнат рекорден брой нови инфекции - общо 23 648. Тъй като през уикенда не всички лаборатории работят, обикновено в понеделник броят на регистрираните нови случаи е по-нисък.

Германските власти се надяват броят на новите зарази постепенно да започне да спада, тъй като вече отминаха три седмици от налагането на частичния локдаун. Забелязва се обаче една тревожна тенденция: смъртните случаи на заболели с коронавирус продължава да расте - в рамките на последните 24 часа са починали 90 души. Общият брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19, достигна 14 112.

В сряда канцлерката Ангела Меркел ще обсъди с министър-председателите на отделните германски провинции по-нататъшните действия в борбата срещу вируса и евентуално удължаване на частичния локдаун и през декември или дори затягане на мерките. Според баварския министър-председател Маркус Зьодер няма изгледи за бърза отмяна на ограниченията. "Болниците се препълниха, смъртните случаи нарастват", аргументира Зьодер. В сряда ще се обсъжда и положението с училищата, някои от които междувременно се превърнаха в огнища на нови инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минчо

    17 2 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ ДАВАТ ПО 1500 ЕВРО НА МЕСЕЦ.А ТУК ОБРИЧАТ ХОРАТА НА СИГУРНА СМЪРТ

    Коментиран от #17

  • 2 Шпек

    6 12 Отговор
    Ти с 1500 еуро на месец в Германия си умрел

    Коментиран от #5, #13, #25

  • 3 Дайте предположения в цифри ?

    16 0 Отговор
    Колко % от новините в този сайт са свързани с коронавирус и съпътствашият с това страх и стрес ?

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Странджата

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дайте предположения в цифри ?":

    90 лошото е,че не е само тука а всяка една медия както казах психологическо оръжие!
  • 5 Реално

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    Не е баш така за храна и основни нужди 1509€ стигат за разлика от Държавата на Бойко Борисов, където ще задлъжняват средно с по 1500 лв. на месец !!!!

    Коментиран от #7

  • 6 един

    17 0 Отговор
    Не ви щем ваксините! Никой не знае какво има в тия спринцовки! И после - кой със рак, кой бездетен... каквото ти се падне от смъртоносната лотария
  • 7 Момюн

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    Ако живееш под моста в некоя шахта може.Ама ако требе да плащаш наем в някой град като Мюмюнхен че се озориш бая

    Коментиран от #11

  • 8 реалистъ

    12 2 Отговор
    Операция Коронавирус слага край на бялата раса и християнството.
  • 9 Значи

    12 0 Отговор
    жителите на Западна Турция ще са първите лабораторни мишки на фармацевтичните компании. Обаче би било редно Меркел да даде пример и първа да се ваксинира.
  • 10 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дайте предположения в цифри ?":

    55% са свързани с коронавирус и 45% с Ковид 19
  • 11 Момюн

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Момюн":

    производно на Мома ли е?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 минчо

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    😂😂😂😂 ОТ КАДЕ ЗНАЕШ?😂😂😂😂 В ГЕРМАНИЯ С 1500 ЕВРО ЩЕ ЖИВЕЕШ НОРМАЛНО.НО ТУК ДЪРЖАВАТА УНИЩОЖАВА НАСЕЛЕНИЕТО ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СМЕ НАРОД.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 ха ха ха

    10 1 Отговор
    Тия много бързат... знаят, че от догодина ще ядът дървото, ама малко ще им е!
  • 15 пълни глупости

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "минчо":

    Странно е на какво викаш нормален живот...
  • 16 Дидо

    4 5 Отговор
    Безценно е да гледаш българската злоба ,че хората имат работеща здравна система и силна фармацевтична индустрия.Като ви затвори бащицата пак ще гладувате по цели дни.
  • 17 Какво

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "минчо":

    Я ми кажи къде дават тези 1500е са хвана метрото или есбана да ходя да ги взема. Не ви ли омръзна само глупости да пишете. То лесно да пишеш и тролиш за 20ст.Дай ми адрес кой и къде дава тези пари 1500е. Джоб център, арбаит, финансъм,??????????
  • 18 Даааа

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "минчо":

    С тези 1500е 1 имаш данък, квартира около 650 до 800е зависи от квадратни метри, воса, парно, ток, ядене, етикет който е 84е. Да сметнем какво ти остава????? Вие мислите, че парите в Германия падат от небето. Ти по далеч на мама от полата не си излизал.
  • 19 Кккк

    4 0 Отговор
    В момента съм в Германия ,плащат ми 1200 евро нето което е 60% от заплатата Квартирата ми е от работодателя и е 160 евро с всички сметки включени.И понеже ще питате къде е това ще кажа в Оберстдорф ,така че може да се живее нормално при локдаун за разлика от БГ

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Ваксините

    1 1 Отговор
    Работят и ще трябва да ви ваксинираме всички. Но спокойно, няма страшно, пак ще носите маски и ще има затваряне, вечерен час, всеки ще излиза само да си купи храна...
  • 21 Оккк

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кккк":

    Не на всички хора им плащат квартирата работодателя!!!!!!!!! Сигурно работиш в Хермес. Ела в Берлин и виж наемите. Ако си сам без жена или семейство с 1500е си умрял.

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Приятел

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кккк":

    Ти говориш за заплата ок. Но ник Минчо говори за пари даром от държавата има разлика. Германия нищи даром няма. Тива е данъчна държава.
  • 23 Kkkk

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Оккк":

    В Берлин сигурно е така особено ако си на свободен наем.Аз работя в хотел и съм с жена си и положението не е зле ,но тук въпроса е за БГ как ще оцелеят хората с 0.00 лв. помощ
  • 24 32312

    0 0 Отговор
    трябва масови протести.Всички правителства трябва да паднат от власт.
    Време за конфлик народа срещу корупция.
  • 25 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    А по-добре ли е да си и без тях?
    В България колко дават?
  • 26 Защо да идва човека В Берлин?

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Оккк":

    Ти отиди при него като виждаш,че в по-добре,а и нали си избягал от България какво се оплакваш?
  • 27 ТИКВОЧ ДОЛЕН

    0 0 Отговор
    ГЕРМАНИЯ НЕ МИСЛИ ЗА НАС , ЗАЩО ТЕ МОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ - А ПРОСТАКА ПОДСМЪРЧА И КРАДЕ ПАРИ -- С МИЛИАРДИ ГИ КРАДЕ !