Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 00:03 17 401 13

Защо в Германия карат в насрещното?

  • насрещното-
  • германия-
  • катастрофа

През последните два месеца в Германия 17 души загинаха при катастрофи, причинени от автомобили, навлезли в насрещното движение. Какво кара шофьорите да изберат грешната посока, пита Дойче веле.

Всеки шофьор изпитва ужас от подобна ситуация. На магистралата срещу теб изведнъж изскача автомобил, който погрешно кара в насрещното платно. Този кошмарен сценарий се превърна в смъртоносна реалност за 17 души през последните два месеца. Петима души загинаха на магистрала в Саарланд, четирима в Горна Франкония и петима край Офенбург.

Цяло семейство от Северен Рейн-Вестфалия беше заличено пак по същия начин. Ударилата се в техния автомобил кола изобщо нямала спирачен път. Спасителните екипи пристигат и заварват само купчина овъглени ламарини. Преди няколко дена отново стана подобна катастрофа, при която загинаха шест души. Основният виновник за нея цяла вечер сменял заведенията, а не е изключено да е бил и под въздействието на наркотици.

Годишно в Германия се регистрират между 500 и 1 000 подобни случаи на навлизане в насрещното платно. Хората в Германия дори наричат извършителите "Geisterfahrer" или "шофьори-призраци". В действителност навлизането в насрещното движение не е най-често срещаната причина за катастрофите. На тях се дължат около 3% от всички смъртоносни произшествия.

Нужда от допълнителна ориентация

Типичен "шофьор-призрак" обаче така и няма. Пътуването в насрещното платно може да се предотврати например чрез подобряване на пътните условия. Много от входовете и изходите на магистралите не са добре обозначени. Може би е редно да има и допълнителни знаци, които да помагат за ориентацията на шофьорите. През 2010 година провинция Бавария стартира пилотен проект на магистралата А8. На всички нейни отбивки, на бензиностанциите и паркингите са монтирани предупредителни табели срещу навлизането в насрещното движение.

В края на тази година ще бъдат представени и първите резултати от кампанията за безопасно движение. Полицейският синдикат в Северен Рейн-Вестфалия предлага и допълнителни мерки - например монтирането на т.нар. "шипове" - те се разтварят автоматично пред автомобилите, които неправилно са навлезли в насрещното движение и пукат гумите на превозното средство. "По-добре няколко спукани гуми, отколкото убити или тежко ранени пътници", казва Ерих Ретингхаус от синдиката на полицията.

И все пак магистралите си остават най-сигурни в сравнение с другите шосета. "Дневно ние получаваме средно до пет сигнала за навлизане на превозни средства в насрещното движение, което не е нищо на фона на милионите шофьори, които са на път всеки ден", казва говорителят на автомобилния клуб ADAC Андреас Хьолцер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капитен

    1 0 Отговор
    а пък тия в Англия, всичките карат в насрещното
  • 2 ффд

    1 0 Отговор
    Вярно е.... да не говорим, че и с лявата пипат лоста :)
  • 3 Бай Онзи

    1 2 Отговор
    Да ве, аз с лявата не мога да ги сменям!
    Как карат тея...
  • 4 сашо

    1 1 Отговор
    В насрещното каратнеграмотните турци пиптари и цигани,а и наши сънародници с купени книжки.
  • 5 тчиь

    1 0 Отговор
    ти кво си мислиш бе,че в германия няма пътни условия добри ли,или че няма знаци..?доста сте заблудени,просто има турци дет нз кво става!
  • 6 vlekach.

    0 1 Отговор
    v nasrechnoto karat tezi , c vrachanckite knijki koito ca ci kupili knijkite no neca mi dali UPATVANETO za tezi knijki...
  • 7 aydar

    3 1 Отговор
    на вас все турците са ви виновни:)
  • 8 натурален българин

    1 0 Отговор
    в статията обаче не се споменава каква е причината да навлезеш в насрещното на магистрала освен че няма достатъчно знаци все пак си има такива а този който те кара да съгрешиш е гласа от навигацията
  • 9 Милен Николов

    1 0 Отговор
    В Германия, ако няма табели, не знам в нашата държава, къде трябва да карат ууууууууу полето при тракторите и комбайните.
  • 10 Симеон Симеонов

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера тез англичани на кви се правят ? Цяла Европа кара кара в дясно ,те у лево, ми мерните единици.... поръчаш едно малко и като топнеш езика то свърши.......абе тъпаци.

    Коментиран от #11

  • 11 Баща Ви

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Симеон Симеонов":

    Симеоне първите коли са създадени със десен волан а не със ляв!!! за пример ще ти дам ALFA ROMEO 2500 има и още много други а левия волан е хамериканска изгъзица за да се различават от европейците ;) англетата са си запазили десния волан за разлика от нас,но минават със ляво движение заради видимостта!!!!!!
  • 12 аз

    1 0 Отговор
    карат в насрещното защото са хипнотизирани омаломощени нещастни коне с капаци. Те като нация може да са най-великите в света, но като индивиди са тъпи, ограничени невежи и послушни до страхова невроза.
  • 13 ккк

    1 0 Отговор
    Не били обозначени добре магистралите? Ми у нас кво да кажем? Боже,колко мъка има на тоя свят
Новини по държави: