Last news in Fakti

15 Януари, 2021 13:47 3 621 16

Казусът “импийчмънт“ в Сената: Час след встъпването в длъжност на Байдън

  • сащ-
  • импийчмънт-
  • доналд тръмп

Сенаторите ще трябва да дадат съгласие и за паралелното разглеждане на процеса по импийчмънт заедно с утвърждаването на кадровите назначения на Байдън и реализацията на неговите законодателни инициативи

Казусът “импийчмънт“ в Сената: Час след встъпването в длъжност на Байдън  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сенатът (горната камара) на американския Конгрес ще пристъпи към разглеждане на обвиненията срещу 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт един час след церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава Джо Байдън на 20 януари, съобщава БТА, като се позовава на сайта на в. "Политико".

По сведения на изданието сенаторите ще започнат да разглеждат обвиненията срещу Тръмп, повдигнати от Камарата на представителите, в 13:00 ч. на 20 януари (20:00 ч. бълг. време), освен ако всички 100 сенатори не решат друго, но тази вероятност е малка.

По традиция тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия американски президент се провежда на стъпалата на Капитолия точно в 12:00 ч. на обяд.

Сенаторите ще трябва да дадат съгласие и за паралелното разглеждане на процеса по импийчмънт заедно с утвърждаването на кадровите назначения на Байдън и реализацията на неговите законодателни инициативи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    22 3 Отговор
    Ето как изглеждат шансовете на Тръмп да се кандидатира за втори мандат:
    Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците ще имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп. Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.
    Този път процесът може да е различен. През последните дни се появи информация, че Макконъл вярва, че Тръмп е извършил престъпление, което заслужава импийчмънт. Ако гласува за осъждане на Тръмп, други републиканци могат да го последват.

    Ако Тръмп бъде признат за виновен, това не означава автоматично, че ще му бъде забранено да се кандидатира за президент отново.
    Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще му попречи да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

    Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Боримечката

    8 10 Отговор
    Сакъче ке пукне топчето у краварията?
    На оружие, братя! Бог с вами!
  • 3 pepy

    28 2 Отговор
    "... разглеждане на обвиненията срещу 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп..."

    В Кремъл нещата са дефинирани отдавна...

  • 4 Айде

    13 17 Отговор
    Тия там краварите хептен отлепиха-да се разпадат по-бързо,че да се свърши с това тяхно безумие...
  • 5 Сенатор

    18 20 Отговор
    Ами на този този байдънек кога ще му бъде импийча,че и той за тази процедура! Да не се прави ,че не знае нищо за фалшификациите си.Ние тука да не пасем трева и у нас е същото само дето ги разнасят с чували наляво-надясно.както са указанията .
  • 6 Ясно,приятелю..

    19 20 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Искат да му отрежат всички пътеки към Белия дом,докато диша..Но Републиканската партия без бай Дон е като Герб без Бойко,незаменими са,това е факт! Най-вероятно Тръмп ще конструира Трета партия,което ще е прецедент в Американската история..Или по-скоро ще създаде Републиканска партия 2..

    Коментиран от #7

  • 7 pepy

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ясно,приятелю..":

    "... Тръмп ще конструира Трета партия,което ще е прецедент в Американската история..."

    Няма как да е прецедент, защото в САЩ има повече от 20 партии... a в двете големи по 10-на "крила"...

    Коментиран от #9

  • 8 Ама разбира се...

    3 12 Отговор
    ...можете да бъдете сигурни, че ще го направят...със всички възможни сили и средства.
  • 9 Тотьо

    19 3 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    Пепи,говоря за двата огромни плъха,Републиканци и Демократи,мишлетата никой не ги брои.Тръмп има зад гърба си 74 000 000 гласа,пуснати Лично за него,това е свръхвнушителна Армия,която ще воюва до последно с Глобалистите на Байдън..

    Коментиран от #13

  • 10 Бай Знай

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Копирал си го отнякъде , карай, ама не си го допейстнал до края, другарю наблюдател. Това ясно показва, че в твоята глава мисли няма. Крадец на мисли си ти! И какво? Надяваш се да ни впечатлиш? И май си успял като гледам колко смехурковци тук са ти вързали.
    Но не забравяй, душко, има винаги някой по-умен...офф изинявай...по-наблюдателен и от Наблюдателя.
    Хайде копирай...копирай...но и да пействаш до края-ясно?

    Коментиран от #12

  • 11 Бай Знай

    4 18 Отговор
    До всички Пепи-та, Наблюдатели, Тотьовци и друго "разбирачи" :
    На Q не му дреме за жалките ви съждения.
  • 12 Тотьо

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Знай":

    Който наистина ЗНАЕ,не се хвали..Ти страдаш от интелектуална грандомания,приятелю.Дай нещо смислено като теза,проглуши ми ушите с този рефрен - зная,най-умния съм,зная,най-умния съм..Смешко си отвсякъде..
  • 13 pepy

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тотьо":

    Прав си, но не всички републиканци харесват Тръмп и както писах в РП също има доста "крила" и не се знае какво ще предпочетат организирано... Определено процесът ще е интересен...

    Коментиран от #14

  • 14 Тотьо

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "pepy":

    Но тези,които пряко и недвусмислено го харесаха са 74 000 000.Майк Пенс е смешко,като Бай Знай.Кой е Реалният Лидер на Републиканците?! Trump Forever..
  • 15 По реда си

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Републиканката от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн е изразила готовност да внесе предложение за импийчмънт на Джо Байдън още на първото заседание.
    Ами то много импийчмъти ще станат...кой по-напред.
  • 16 туйонуй

    1 0 Отговор
    А, почти без русофилистици??? И точното мнение №1 почти неоплюто? Днес тролетарията да няма почивен ден? А иначе по темата - следим всички какво ще решат.... лобистите. Има оттегляне от клоуна, това е ясно, но накъде ще отидат. Предположения?