Last news in Fakti

29 Януари, 2021 19:10 1 232 14

ЕС инвестира в младите хора и най-уязвимите лица

  • ес-
  • ек-
  • инвестиция-
  • програма-
  • млади хора-
  • уязвими хора-
  • европейски социален фонд плюс-
  • социален фонд-
  • социална дейност

Социалният фонд разполага с общ бюджет от 88 милиарда евро

ЕС инвестира в младите хора и най-уязвимите лица - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия приветства постигнатото в Съвета политическо споразумение между Европейския парламент и държавите — членки на ЕС, по предложението на Комисията за регламент относно Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). ЕСФ+ ще бъде основният финансов инструмент за прилагане на Европейския стълб на социалните права с цел подкрепа на работните места и създаване на справедливо и социално приобщаващо общество. Освен това той ще предостави така необходимите ресурси на държавите членки за възстановяване на нашите общества и икономики след кризата, свързана с COVID-19.

ЕСФ+ разполага с общ бюджет от 88 милиарда евро (по цени от 2018 г.). Той инвестира в хората, създава и защитава възможности за работа, насърчава социалното приобщаване, бори се с бедността и развива уменията, които са необходими за цифровия и екологичния преход. ЕСФ+ ще включва също така по-амбициозно изискване за инвестиране в младите хора и за справяне с детската бедност, както предлага Комисията. В рамките на политическото споразумение ЕСФ+:

- Ще инвестира в младите хора, който бяха особено тежко засегнати от социално-икономическата криза вследствие на пандемията от COVID-19. Държавите членки, в които процентът на младите хора, незаети с работа, учене или обучение (т. нар. NEET на възраст между 15 и 29 години), е над средния процент за ЕС, следва да отделят поне 12,5 % от своите средства по ЕСФ+, за да помогнат на тези млади хора да намерят квалификация или работа с добро качество. Всички останали държави членки трябва да заделят достатъчно от своите средства по ЕСФ+ за целенасочени действия в подкрепа на мерките за младежка заетост. Комисията настоятелно призовава държавите членки да използват тези средства и други съществуващи възможности за финансиране с цел да увеличат инвестициите в мерки за младежка заетост.

- Ще подкрепя най-уязвимите лица, засегнати от загубата на работни места и от намаляването на доходите: Държавите членки ще трябва също така да заделят най-малко 25 % от своите средства по ЕСФ+ за насърчаване на социалното приобщаване.

- Ще предоставя храна и основно материално подпомагане на най-нуждаещите, като интегрира в ЕСФ+ настоящия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD). Всички държави членки ще заделят поне 3 % от своите средства по ЕСФ + за тази цел.

- Ще инвестира в децата, които са пострадали от кризата. Държавите членки, в които равнището на детска бедност е над средното за ЕС, следва да използват поне 5 % от своите средства по ЕСФ+, за да се справят с този проблем. Всички останали държави членки трябва да заделят достатъчно от своите средства по ЕСФ+ за целенасочени действия за борба с детската бедност, а Комисията призовава държавите членки да използват тези средства и други съществуващи възможности с цел допълнително да увеличат инвестициите в борбата с детската бедност.

- Ще подкрепя пряко социалните иновации чрез новото направление за заетост и социални иновации на ЕСФ+ със специален финансов пакет в размер на 676 милиона евро.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: "Този инструмент за финансиране ще бъде нашият основен начин за инвестиране в хората и за изграждане на по-социална и приобщаваща Европа при излизането ни от кризата. ЕСФ+ ще спомогне за създаването на повече равни възможности, по-добър достъп до пазара на труда, по-справедливи условия на труд и по-добра социална закрила. Той ще е насочен към борбата с бедността и развиването на подходящи умения за цифровия и екологичния преход, като се наблегне на стойността и потребностите на младите хора, които са следващото ни поколение".

Никола Шмит, комисар, отговарящ за работните места и социалните права, заяви: "Европейският социален фонд плюс инвестира в хората. Приветствам постигнатото политическо споразумение, защото този фонд е по-важен от всякога. Кризата изложи на риск най-вече младите хора, децата и уязвимите общности. Трябва да впрегнем енергията си в социалното приобщаване. Трябва да създадем нови възможности за работа и да постигнем квалифицирана и устойчива работна сила, която е готова за прехода към екологична и цифрова икономика. ЕСФ+ ще подпомогне държавите членки да изградят наново по-справедливо и по-приобщаващо общество, което се бори с бедността, и създава възможности за всички".

След политическото споразумение Европейският парламент и Съветът ще трябва официално да одобрят регламента за ЕСФ+ с цел влизането му в сила. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с NextGenerationEU, който е временен инструмент за стимулиране на възстановяването на Европа, ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС. Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подпомогнато с общо 1,8 трилиона евро (по цени за 2018 г.). Тя ще бъде по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа. Последната стъпка от приемането на следващия дългосрочен бюджет на ЕС беше постигната на 17 декември 2020 г. Европейската комисия започна да разпределя средствата по линия на новия дългосрочен бюджет на ЕС на 1 януари 2021 г. За да може Комисията да започне да заема средства по NextGenerationEU и по този начин инструментът да стане оперативен, новото Решение за собствените ресурси трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки в съответствие с конституционните им изисквания.

ЕСФ+ ще бъде основният инструмент на ЕС, предназначен за инвестиране в хората. Неговата цел е изграждането на по-социална и приобщаваща Европа. Той ще подкрепя държавите членки да се справят с кризата, породена от пандемията от COVID-19, и да постигнат високи равнища на заетост, справедлива социална закрила и квалифицирана и устойчива работна сила, готова за прехода към екологична и цифрова икономика. По този начин ЕСФ+ допринася за финансирането на прилагането на принципите на Европейския стълб на социалните права чрез действия в областта на заетостта, образованието, уменията и социалното приобщаване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    5 1 Отговор
    Че то млади освен араби и китайци няма.
  • 2 Гоуст

    2 0 Отговор
    Ето нещо за крадене
  • 3 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    В сряда Валери Симеонов показа среден пръст на хилядите млади хора пред Парламента.

    Коментиран от #7

  • 4 Цифров преход?

    3 1 Отговор
    Нека се не лъжем компютъра е просто един калкулатор и такъв ще си остане
  • 5 Факт!

    4 0 Отговор
    Поредният прах в очите.Поредните глупости поредната тпотия.
  • 6 Меркантилност

    1 0 Отговор
    Да инвестира в бившата ми. Има силикон в гърдите и не може да си върже връзките на обувките.
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    така е господине после го прейначиха като фалшива новина но ГОСПОД гледа всичко се връща
  • 8 Модернистъ

    1 2 Отговор
    Снимката не е коректна трябва да е китаец с бяла или нгър с бяла и съответно детето да е с друг цвят.Престанете с това налагаане на бели хора

    Коментиран от #10, #11

  • 9 родител

    0 0 Отговор
    Всичко е политика ,и за това от ЕС. оставят толкова проста и кадлива тиква тук да ни управлява ,за да се отврътят умните млади и да избягат на заад !
  • 10 БЪЛГАРИН БУДИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Модернистъ":

    и какъв е тоя другия цвят на Китаеца? зелен ли? хахахахаха аман от гпаци

    Коментиран от #12

  • 11 БЪЛГАРИН БУДИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Модернистъ":

    друг цвят ще е ако е Африканец,Арабин,Латинос,Индиец и т.н тъмни раси с бяла........... Китайците са различни по раса но бели на цвят.......... цветовете в света са бели,кафяви,черни!!!!! други цветови гами няма и никога не е имало
  • 12 Шекел

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":

    Е ти сега ше ги изкараш и бели

    Коментиран от #13, #14

  • 13 БЪЛГАРИН БУДИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шекел":

    на цвят са бели да но по раса са Монголоиди....... тъмните раси са:Араби,Индийци,Пакистанци,Латиноамериканци(Индианос),Кюрди,Турци,Африканци(от Суб-Сахарска Африка),Бенгали,Ирански народи,Бербери,Филипинци,Индонезийци!!!!!
  • 14 БЪЛГАРИН БУДИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шекел":

    расово да си бял трябва да имаш 100% Европейски произход!!! Монголоидната раса са Азиатци но повечето са Бели(на цвят) не са нито Кафяви нито пък черни.... Кафявите и Черните населяват съответните региони:Близкия Изток и Северна Африка,Суб-Сахарска Африка,Южна Азия,части на Югоизточна Азия,Океания,Латинска Америка,Карибите!!!